Tips tegen duimklachten bij massagetherapeuten
Ben je massagetherapeut van beroep? Dan zijn je handen hoogstwaarschijnlijk je belangrijkste instrument. Het is daarom belangrijk om klachten vroegtijdig op te merken of, beter nog, om klachten te voorkomen. Zeker als je diep inwerkende massages geeft waarbij je veel druk uitoefent, zoals bij drukpuntmassages, is het essentieel om extra alert te zijn op duimklachten. Duimklachten bij massagetherapeuten komen veel voor. We gaan hier dieper in op dit onderwerp en geven tips tegen duimklachten bij massagetherapeuten.
Duimklachten bij massagetherapeuten: een veelgehoord probleem
Pijnklachten in je handen kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde massagetechnieken niet meer kunt uitvoeren of dat je carrière als massagetherapeut maar van korte duur is. Daarom is het belangrijk om deze klachten, hoe klein ze ook zijn, direct serieus te nemen. Een van de meest voorkomende duimklachten bij massagetherapeuten is pijn in het duimgewricht aan de basis van de duim. Zeker bij massagetherapeuten die intensieve massages en drukpuntmassages geven is dit een gevoelige plek. Er zijn gelukkig wel allerlei maatregelen die je kunt nemen om je duimen minder te belasten tijdens je werkzaamheden.
Opbouw van de duim
De duim is opgebouwd uit drie kootjes die door twee gewrichten met elkaar verbonden zijn en met onderin het zadelgewricht. Verder beschikt de duim over vier grote en vier kleinere spieren. Het zadelgewricht en de extra spiertjes zorgen ervoor dat de duim beweeglijker is dan de overige vingers. Daardoor is de duim ook de vinger die doorgaans het meeste wordt belast. De duim is om die reden dan ook het meest vatbaar voor slijtage, beschadiging en artritis door overbelasting of blessure. Meestal komen de klachten voor in het zadelgewricht aan de basis van de duim.
De duim is niet bedoeld om kracht te zetten
Uit de opbouw van de duim kunnen we gemakkelijk afleiden, dat de duim niet bedoeld is om kracht te zetten. Dat is echter wat je als massagetherapeut juist dagelijks veel doet, zeker als je veel drukpuntmassages geeft. De duim is daarnaast ook niet bedoeld om zware lasten te dragen. De instabiliteit van het duimgewricht is bedoeld om meer flexibiliteit en mobiliteit te verschaffen, zodat je gemakkelijk voorwerpen in allerlei vormen gemakkelijk kunt vastgrijpen.
Gevoelig voor degeneratie en artrose
De beweeglijkheid van de duim, maakt de duim erg instabiel, waardoor er gemakkelijker subluxatie (onvolledige ontwrichting) kan optreden. Wie in het verleden letsel aan de duim heeft gehad, heeft een grotere kans op vroegtijdige degeneratie en artrose. Daarnaast kan ook repetitieve belasting van de duim, zoals dagelijks massagebehandelingen geven, ertoe leiden dat degeneratie en artrose eerder voorkomen. Voor vrouwelijke massagetherapeuten is het belangrijk om te weten dat artritis in het zadelgewicht vooral veel voorkomt bij dames in de menopauze.
Duimklachten bij massagetherapeuten: symptomen
Zorg dat je pijnklachten op tijd opmerkt, zodat je maatregelen kunt nemen om je duim tijdens je werkzaamheden minder te belasten. De eerste symptomen zijn pijn in de ruimte tussen de duim en de eerste vinger en pijn in het gebied rondom de basis van de duim. Dit kan wijzen op een beginnende peesontsteking door overbelasting. Andere symptomen die erop wijzen dat je je duim te zwaar belast of beschadigd is, zijn:
- Pijnlijke en opgezwollen duimmuis
- Pijn en zwelling tussen de duim en wijsvinger
- Pijn tijdens trekkende, wrijvende of roterende bewegingen van de duim
- Minder knijpkracht in de duim
Tips om je duimen minder te belasten
De volgende tips zijn niet alleen bedoeld voor massagetherapeuten die al last hebben van hun duimen. Ook voor alle andere massagetherapeuten, waaronder starters en studenten, is het een aanrader om deze tips mee te nemen in hun dagelijkse praktijk om duimklachten in de toekomst te voorkomen.
Tip 1: Gebruik je hele lichaam
Voor je begint aan een massage let je bewust op je lichaamshouding en concentreer je je op het centrum van je lichaam. Sta steeds met je knieën licht gebogen, verdeel je evenwicht gelijkmatig over beide voeten en kantel lichtjes je bekken, houd je rug recht en zorg dat je schouders ontspannen zijn. Zorg dat alle bewegingen vloeiend en op elkaar afgestemd zijn, zodat je bij elke beweging je hele lichaam gebruikt. Op deze manier hoef je tijdens het masseren niet alleen kracht te zetten met je handen en vingers, maar laat je je hele lichaam samenwerken.
Tip 2: Laat gewrichten in handen en armen samenwerken
Dit is een vervolg op tip 1. Zorg dat de gewrichten in je handen en armen op elkaar afgestemd zijn en samenwerken. Op die manier kun je met minder inspanning, meer druk geven en verlaag je de kans op overbelasting en blessures. Een voorbeeld van een massage waarin de therapeut zijn hele lichaam gebruikt, is de lomi lomi samudra massage; een massage die wel iets weg heeft van een dansritueel. Leer er alles over in deze Cursus Lomi Lomi Samudra Massage.
Tip 3: Varieer in massagetechnieken en gebruik je andere vingers
Zorg dat je tijdens je massage voldoende varieert in massagetechnieken om te veel repetitieve bewegingen te voorkomen. Wen jezelf aan om ook je andere vingers te gebruiken bij de massage. Het is belangrijk dat je met rechte vingers werkt. Is het nodig om meer druk uit te oefenen, dan kun je in plaats van je duim over te belasten, ook twee handen gebruiken om in te werken op die plek.
Tip 4: Gebruik knokkels en ellebogen
Wil je graag flinke druk uitoefenen, vermijd dan liever je duimen. Een goed alternatief is het gebruik van je knokkels of je ellebogen. In onze Cursus Shiatsu leer je om massages te geven waarin je druk uitoefent met zowel je duimen en vingers als je ellebogen, voeten en armen.
Tip 5: Werk met massagestenen
Om je duimen te sparen, kun je ook warme massagestenen gebruiken in je massages ter afwisseling. Een nadeel hiervan is dat je met stenen niet kunt voelen wat er gebeurt. De meeste klanten ervaren de warme stenen echter als een ware weldaad en het helpt om nog dieper te ontspannen. Wil je leren om op effectieve wijze warme stenen in je massages te gebruiken, schrijf je dan in voor deze Cursus Hot Stone Massage.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.