Tips voor het kiezen van massageolie
Bij veel massages wordt massageolie gebruikt. Er zijn echter heel veel soorten massageolie. Welke olie kun je nu het beste kiezen voor het geven van jouw massages? We besteden hier aandacht aan een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kiezen van massageolie voor ontspanningsmassages. Ook geven we enkele tips voor verschillende soorten massageolie die je zou kunnen gebruiken.
Massageolie moet goed in de huid trekken
Op de eerste plaats moet je erop letten dat de olie niet te snel in de huid trekt, maar ook geen vet laagje achterlaat. Zoek hierin een goed evenwicht. Het werkt niet prettig als de olie de huid te glad maakt. Je moet als masseur een kleine wrijving kunnen voelen. Dat is ook prettiger voor de ontvanger van de massage, anders is er weinig contact en werkt de massage maar zeer oppervlakkig in. Verder is het ook belangrijk dat de olie goed in de huid trekt, zodat je klant niet naar huis gaat met een te vet laagje op de huid. Aan de andere kant moet de olie dus ook niet meteen volledig in de huid trekken waardoor er te veel wrijving ontstaat en de massage pijnlijk kan worden. In onze Cursus Ontspanningsmassage leer je meer over het toepassen van basis massagetechnieken en het gebruik van massageolie.
Kies voor natuurlijke ingrediënten
Kies voor een massageolie die is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Massageolie met minerale ingrediënten, zoals producten met paraffine en vaseline, zijn voorbeelden van oliën die niet goed door de huid worden opgenomen en een filmpje op de huid achterlaten. Deze oliën sluiten de huid af en zijn minder voedend. Vermijd ook massageproducten met synthetische kleurstoffen, conserveermiddelen of andere chemische stoffen. Deze ingrediënten geven sneller allergische reacties. Let op: dit betekent niet dat natuurlijke producten nooit allergische reacties of irritaties kunnen geven. Vraag aan een nieuwe klant altijd vooraf of hij of zij allergisch is voor bepaalde stoffen. Het is goed om altijd een hypoallergeen massageproduct in je praktijk te hebben.
Massageolie moet een aangename geur hebben
Ook de geur van de producten die je gebruikt is belangrijk. Dit is een lastig punt, want geur heeft vooral ook te maken met persoonlijke voorkeur. Het is daarom een goed idee om je klant verschillende keuzes te geven. De meeste massagetherapeuten merken in de praktijk dat klanten vaak de voorkeur hebben voor een massageolie met een niet al te overheersende geur. Je kunt geurende oliën verdunnen met een basisolie, zodat de geur wat milder wordt. Het is ook een aanrader om te leren om zelf massageolie te maken met essentiële oliën die een bepaald effect hebben op iemands gemoedstoestand of waarmee je bepaalde fysieke klachten beter kunt behandelen. Je kunt hier meer over leren in onze Cursus Aromatherapie.
Tips voor soorten massageolie
Lavendel massageolie
Dit is een ideale massageolie voor ontspanningsmassages, vanwege de kalmerende werking van lavendel. Het is zeer geschikt voor mensen met slaapproblemen of die te kampen hebben met veel stress. Daarnaast is het ook een olie die de huid mooi soepel en zacht maakt. De iets zoete geur spreekt veel mensen aan, maar kan soms iets te sterk zijn. Een beetje verdunnen kan soms nodig zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen met zonnebloem massageolie.
Zonnebloem massageolie
Zonnebloem is een geurloze olie. Het is een aanrader om deze olie op voorraad te hebben in je massagepraktijk voor mensen die niet van een geurende olie houden of voor mensen die na de massage naar hun werk moeten en geen geur willen. Deze olie is eveneens ideaal voor zwangerschapsmassages. Zwangere dames kunnen bepaalde geuren tijdens de zwangerschap niet goed verdragen. Lees hier meer over onze Cursus Zwangerschapsmassage.
Arnica massageolie
Als masseur zal je regelmatig mensen ontvangen die last hebben van pijnlijke of stijve spieren. Dan is arnica massageolie een goede keuze. Deze olie bevordert de bloedcirculatie en de stofwisseling. Het heeft ook een verwarmend effect. Ideaal voor sporters, voor mensen die last hebben van stijfheid en ook voor mensen die veel last hebben van koude handen en voeten.
Ylang ylang massageolie
Ylang ylang betekent ‘bloem der bloemen’; dit is dan ook een massageolie met een zoete, exotische geur. Veel mensen ervaren deze olie als pure verwennerij, alsof ze zich tijdens de massage even terug hebben mogen trekken in een exotisch paradijs. De geur draagt bij tot een diepe ontspanning en de olie werkt daarnaast ook verzorgend en verzachtend bij een geïrriteerde huid.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.