• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Tips bij onzuiverheden van de huid

4 september 2019 | Schoonheidszorg
Tips bij onzuiverheden van de huid

Een mooi zacht egaal huidje dat wil iedereen wel! Helaas, is het voor de meeste mensen best lastig om dit te bereiken en vol te houden. Heb jij ook veel last van onzuiverheden of van een onrustige huid, dan ben je hier op het juiste adres. We geven je hier meer informatie over de meest voorkomende huidproblemen en tips voor het verhelpen van onzuiverheden van de huid. Op deze manier kun je blijvende schade aan de huid zo veel mogelijk beperken.

1. Zwarte mee-eters

Ineens merk je daar die zwarte ontsierende puntjes op je gezicht op, die de mooie aanblik van je huid verpesten. Die zwarte puntjes noemen we ook wel mee-eters, blackheads of comedonen. Ze zijn een teken dat de haarzakjes (follikels) in je huid verstopt zijn. Dode huidcellen, talg en bacteriën vieren een feestje. Doordat deze verstopping aan de oppervlakte van de huid ligt en blootgesteld wordt aan licht en zuurstof vindt er oxidatie plaats. Dit zorgt ervoor dat het topje van de verstopping zwart kleurt. We raden je aan om je huid te laten verzorgen en reinigen door een huidexpert, die op veilige en hygiënische wijze de mee-eters verwijdert.

2. Witte mee-eters

Naast de zwart gekleurde mee-eters kun je tot jouw grote ergernis ook witte mee-eters (whiteheads) spotten! Het verschil met de zwarte mee-eters is dat de witte dieper in de huid liggen en niet direct in contact komen met de lucht. Om die reden zijn ze ook moeilijker te verwijderen. Veel mensen hebben de neiging om deze plekjes uit te knijpen, maar daarmee kun je alleen nog maar meer huidschade veroorzaken. De verstopping kan in omliggend weefsel terechtkomen en er kunnen wondjes ontstaan die gaan ontsteken. Pas ook op met agressieve reinigingsproducten. De huid wordt trekkerig met als gevolg dat je talgklieren actiever worden en het probleem vergroten.

Tip: ga naar een beauty specialist voor een professionele chemische peeling. De fruitzuren die hierin gebruikt worden verweken de dode huidcellen, poriën komen vrij te liggen en mee-eters kunnen gemakkelijker verwijderd worden. Ook voorkom je hiermee de vorming van nieuwe mee-eters. Bekijk hier ook onze Cursus Fruitzuren/ Chemische Peelings.

3. Papels

Papels kun je herkennen aan rode bultjes op de huid zonder een zichtbare opening of pus. Het haarzakje is gesloten en krijgt daardoor te weinig zuurstof. Bacteriën gaan zich in deze omgeving vermeerderen en de follikel in de papel wordt groter. Daarna kan de papel zich gaan vullen met pus. Wat je niet moet doen, is zelf proberen om deze onderhuidse puist te verwijderen, door hem uit te knijpen. Hierdoor kun je het probleem vergroten en er kunnen blijvende littekens ontstaan. Doorgaans verdwijnt de papel vanzelf of ontwikkelt zich tot een pustel, die gemakkelijker te verwijderen is. Wil je toch snel geholpen worden met dit huidprobleem of heb je hier erg vaak last van, maak dan een afspraak bij een professionele schoonheidsspecialiste!

4. Pustels

Wanneer er zich te veel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in een haarzakje kan er een infectie optreden. De bacteriën en witte bloedcellen gaan een ‘gevecht’ met elkaar aan, waarbij pus ontstaat. Pustels herken je aan rode bultjes met pus en een witgele kop. Het gaat hier dus om puistjes. Verwar dit niet met witte mee-eters, want in dat geval is er nog geen sprake van een infectie, in het geval van pustels wel. Zorg ervoor dat je de huid schoon houdt om erger te voorkomen. Was de huid voorzichtig met een mild reinigingsproduct. Vraag raad aan je schoonheidsspecialiste over welke producten je het beste kunt gebruiken. Ook hiervoor geldt weer, ga er niet zelf aan prutsen. Wil je meer weten over puistjes verminderen, behandelen en voorkomen? Schrijf je dan in voor onze Opleiding Acne Specialisatie.

Overige onzuiverheden?

Bij bovenstaande onzuiverheden van de huid kan een schoonheidsspecialiste je vaak goed helpen met het verminderen van het probleem en met tips voor de verzorging van je huid. Er kunnen zich echter ook andere huidproblemen voordoen, zoals cystes en knobbels. In dat geval is het altijd nodig om er een arts naar te laten kijken. In onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e) leer je basiskennis over de opbouw, functie en werking van de huid, over huidaandoeningen en je leert om steeds op tijd door te verwijzen naar een arts. NB: ook in gevallen van ernstige acneklachten is het raadzaam om een arts of dermatoloog te raadplegen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie