Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Voetreflexologie kan migraine verlichten?

30 april 2016
Voetreflexologie kan migraine verlichten?

Een voetmassage die hoofdpijn kan oplossen? Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar toch blijkt voetreflexologie mensen met hoofdpijn als gevolg van migraine behoorlijk wat verlichting te kunnen bieden. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar voetreflexologie en het verhelpen van migraineklachten, waaronder een uitgebreid onderzoek in Denemarken.

Voetreflexologie als remedie tegen hoofdpijn

In Denemarken wordt al sinds 1988 voetreflexologie toegepast als alternatieve behandelwijze voor hoofdpijn. Er werd een uitgebreid onderzoek gestart naar reflexologie als behandelwijze tegen hoofdpijn, omdat een onderzoeker opmerkte dat in 1994 in Denemarken elk jaar zo’n 729.000 werkdagen verloren gingen als gevolg van migraine. Daarom wilde men een oplossing vinden om migraineklachten te verminderen. Het grootste deel van de mensen die vaak last had van hoofdpijn had een leeftijd van tussen de 25 en 44 jaar.

Onderzoek naar reflexologie en migraine

In het onderzoek werden 220 mensen, die regelmatig last hadden van migraine en spanningshoofdpijnen, gedurende 6 maanden gevolgd. Ze kregen in deze periode maximaal 78 voetreflexologie behandelingen. Na 3 maanden werd voor de eerste keer gekeken wat de resultaten waren. 81% van de deelnemers gaf aan dat voetreflexologie hen geholpen of ‘genezen’ had. 19% van de patiënten die medicijnen namen om hun hoofdpijn te verzachten zeiden dat ze nu geen medicijnen meer hoefden te nemen.

De resultaten

Na 6 maanden vertelde 23% van de patiënten dat ze genezen waren. 55% gaf aan dat hun pijn was verminderd. De deelnemers werden 3 maanden na het onderzoek opnieuw ondervraagd. Nu gaf 16% aan genezen te zijn van de hoofdpijn, 65% meldde dat hun pijn was verminderd en 18% meldde dat hun situatie onveranderd was ten opzichte van het begin van het onderzoek en de voetreflexologie behandelingen. Vooral de deelnemers die na het onderzoek doorgingen met de voetreflexologie behandelingen lieten de grootste kans op genezing zien. Verder bleek dat de mensen die voor het onderzoek voor de kortste tijd last hadden van hoofdpijn na het onderzoek het meeste baat hadden gehad bij de behandelingen.

Verandering in levensstijl

De onderzoekers concludeerden dat voetreflexologie het algemeen welzijn van de patiënten lijkt te verbeteren, dat ze er meer energie van kregen, dat ze beter de signalen van hun eigen lichaam konden interpreteren en dat ze beter in staat waren om de redenen voor hun hoofdpijn te begrijpen. De onderzoekers merkten ook op dat veel deelnemers die voetreflexologie behandelingen ondergingen daardoor ook belangrijke veranderingen in hun levensstijl doorvoerden, waardoor ze anders naar hun hoofdpijnen gingen kijken. Deze levensstijl veranderingen kunnen daarom ook van invloed zijn geweest op de onderzoeksresultaten.

Meer controle over je eigen welzijn

Voordat de deelnemers voetreflexologie behandelingen kregen, zagen de patiënten hun hoofdpijn als iets waar ze geen controle over hadden. Na het ontvangen van de behandelingen lijken ze beter te begrijpen hoe lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zodat ze meer controle hadden over hun eigen welzijn door voor een goede balans tussen lichaam en geest te zorgen. Met het geven van massages en therapieën kun je mensen dus op verschillende niveaus van dienst zijn.

Is je interesse gewekt? Hier kan je meer informatie vinden over onze opleiding voetreflexologie. Andere cursussen die je mogelijk ook interesseren zijn onze cursus handreflexologie en de cursus oorreflexologie! Neem een kijkje op de website, bezoek een van onze infoavonden of neem contact met ons op voor meer informatie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie