* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Voorkom verkoudheid met oorkaarstherapie

26 september 2018 | Massage & Therapieën
Voorkom verkoudheid met oorkaarstherapie

Zolang de ‘r’ in de maand zit, hebben veel mensen last van verkoudheid en klachten als een verstopte neus, keelontsteking en bijholte-ontstekingen. Je kunt er flink ziek van worden en je behoorlijk beroerd voelen. Wat kun je ertegen doen? De meeste mensen grijpen naar een paracetamolletje, een neusspray of een keeltabletje. Maar wist je dat de eeuwenoude oorkaarstherapie ook heel effectief kan werken tegen verkoudheid? Voel je dat er een verkoudheid op komt zetten? Voorkom verkoudheid met oorkaarstherapie!

Waar komt oorkaarstherapie vandaan?

We weten uit oude rotstekeningen en de overleveringen dat oorkaarstherapie wereldwijd al eeuwen wordt toegepast. Waar is het ontstaan? Dat weten we niet exact. We weten dat het een populair gebruik was onder de Hopi-indianen, maar er zijn ook bewijzen dat het al vroeg werd toegepast door de Maya’s, de Azteken, in India, Tibet, China en Egypte. We weten dat de Hopi-indianen de oorkaarsen vooral gebruikten voor het verwijderen van negatieve energieën uit het lichaam tijdens allerlei rituelen; ziekte, therapieën en religie waren in die tijd onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Toepassingen oorkaarstherapie

Ondertussen wordt de oorkaarstherapie vandaag de dag in het westen door steeds meer mensen ‘herontdekt’ en heeft deze behandelwijze zich verder ontwikkeld. De oorkaarstherapie wordt nu bijvoorbeeld ook ingezet voor het verzachten van typische moderne, westerse klachten als stress en spanningshoofdpijnen. Een andere veelvoorkomende toepassing is oorkaarstherapie bij verkoudheid. Als echte warmtetherapie is deze behandelwijze ideaal voor het verhelpen van deze ‘koude’ klachten. De oorkaarstherapie kan ook heilzaam zijn bij oorklachten, zoals een geïrriteerd oor vanwege een verkoudheid, oortintelingen, oorsuizen, het reinigen van de gehoorgang en het stimuleren van het gehoor.

Hoe werkt oorkaarstherapie?

Bij oorkaarstherapie ga je op je zij liggen. Er wordt dan een speciale oorkaars verticaal in je oor gezet, waarbij maar een heel klein deel van de kaars in het oor zit. De kaars wordt aangestoken en opgebrand tot circa 10 cm boven de gehoorgang. De behandeling is geheel pijnloos en veilig! Beide oren worden behandeld. Bij het verbranden van de kaars kunnen we verschillende fases en effecten onderscheiden:

 • Schoorsteeneffect (onderdruk)
  Door het branden van de kaars ontstaat er een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang. De vlam zorgt er ook voor dat er een trilling van de luchtzuil ontstaat, waardoor het trommelvlies licht gemasseerd wordt.
 • Overdruk
  Wanneer de kaars verder brandt, ontstaat er vervolgens een lichte overdruk in de uitwendige gehoorgang en de warmte wordt intenser en werkt in op de acupunctuurpunten in het oor en stimuleert de bloed- en lymfecirculatie in de oren, keel, neus en bijholten.
 • Zacht ruisen
  Tijdens de behandeling hoor je steeds het zachte, ruisende geluid van de brandende kaars. Dit werkt zeer ontspannend, zeker in combinatie met de warmte.

Chakra oorkaarstherapie

Oorkaarstherapie kan toegepast worden als een op zichzelf staande therapie, maar ook in combinatie met massagetherapie, chakratherapie of moxatherapie. Wil je meer weten over chakratherapie bekijk dan hier onze Cursus Chakratherapie of leer alles over het toepassen van het moxa-kruid in de Cursus Moxatherapie. We zien dat er ook veel interesse is in de chakra oorkaarstherapie. De kaarsen die voor deze behandeling gebruikt worden, zijn ondergedompeld in etherische olie, waardoor je naast het behandelen van onder meer de bovengenoemde klachten, ook specifiek op een bepaald chakra kan inwerken. Je leert er alles over in onze Cursus Oorkaarstherapie in Hasselt

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie