Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Is een zwangerschapsmassage een meerwaarde voor mijn praktijk?

14 maart 2016
Is een zwangerschapsmassage een meerwaarde voor mijn praktijk?

Als massagetherapeut zul je uiteenlopende klanten behandelen; de een heeft rugklachten, de ander heeft last van slapeloosheid en weer een ander is op zoek naar een ultiem moment van ontspanning. Maar wat als er ineens een zwangere vrouw je massagesalon binnenstapt? Mag je een zwangere vrouw zomaar masseren? Massage kan veel voordelen bieden voor zwangere vrouwen, MAAR je moet als masseur wel weten waar je mee bezig bent. Een cursus zwangerschapsmassage is daarom onmisbaar als je zwangere vrouwen wilt masseren!

Speciale cursus zwangerschapsmassage volgen

Tijdens de zwangerschap verschuift de balans in het lichaam van de vrouw. Daardoor kan de spanning op bepaalde spieren enorm oplopen. Denk hierbij aan verkrampte kuiten en een overbelaste nek of rug. Het is belangrijk dat je als masseur leert wat de zwangerschap met het lichaam van de vrouw doet, zodat je hierop kunt inspelen met je massages. Daarnaast zijn er bepaalde periodes waarin je niet mag masseren, technieken die je beter kunt overslaan en bepaalde delen van het lichaam die je beter niet masseert. Ook zijn er extra contra-indicaties waar je rekening mee moet houden. In onze Cursus Zwangerschapsmassage in Hasselt leer je om op een veilige manier zwangerschapsmassages te geven.

Zwangerschapsmassage: wacht tot het tweede trimester!

Vooral het eerste trimester van de zwangerschap valt veel vrouwen zwaar. Door de veranderende hormonen lijkt het of heel het lichaam in opstand komt. Helaas is deze eerste periode nog niet het juiste moment voor een massage. Een massage werkt in op de diepere weefsels en stimuleert daarmee de afvoer van afvalstoffen. Gezien het kindje in de eerste weken extra kwetsbaar is, is het beter om een massage uit te stellen. Veel zwangerschapsmasseurs plannen daarom een eerste sessie in na de 14de week. Vanaf die tijd kunnen zwangere vrouwen, als hun zwangerschap op de normale kwaaltjes na normaal verloopt, gerust elke week een massage ondergaan tot aan de bevalling toe.

Positieve effecten van zwangerschapsmassage

Vanaf het tweede trimester zal een zwangerschapsmassage een weldaad zijn voor iedere zwangere vrouw en een moment om steeds weer naar uit te kijken. Het is een perfect ontspanningsmoment en stimuleert bovendien de doorbloeding van de placenta. Een ontspannende zwangerschapsmassage kan allerlei vervelende zwangerschapskwaaltjes verminderen, zoals slapeloosheid, rugklachten, pijn in de bekken en het vasthouden van vocht. Ook angsten en zorgen rondom de zwangerschap en de aanstaande bevalling kunnen tot bedaren worden gebracht, waardoor men nog meer van de zwangerschap kan genieten! Bekijk ook eens onze Cursus Shantala Babymassage!

Geen hot stone massages en kruidenmassages!

Bij zwangere vrouwen kun je bepaalde massagevormen beter niet uitvoeren. Hot stone massages hebben bijvoorbeeld een te diepe inwerking op het lichaam. Ook een kruidenmassage kun je beter overslaan, omdat er heel wat kruiden zijn die negatieve gevolgen kunnen hebben op de zwangerschap en het ongeboren kindje. De veiligste keuze voor zwangere vrouwen is altijd een speciale zwangerschapsmassage door een massagetherapeut die een cursus zwangerschapsmassage heeft gevolgd.

Communicatie met de klant

Voordat je begint met het geven van een zwangerschapsmassage neem je eerst een grondige anamnese af. Hierin neem je alle relevante informatie van de klant op, zoals de duur van de zwangerschap, klachten rondom de zwangerschap en eventuele overige gezondheidsklachten. Het is ook belangrijk om te vragen naar wat de verwachtingen zijn van je klant. Hoe meer je weet over de klant, hoe beter je de zwangerschapsmassage daarop kan afstemmen. Bespreek de mogelijkheden en leg uit hoe jouw behandeling in zijn werk gaat.

Bekijk hier het volledige aanbod aan Massage Opleidingen van Wellness Academie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie