• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Waarop letten bij tondeuses en trimmers kopen?

17 oktober 2022 | Haarverzorging
Waarop letten bij tondeuses en trimmers kopen?

Houd je ervan om creatief in de weer te gaan met herenkapsels? Ben je daarnaast ook gefascineerd door de prachtige baarden en snorren, die weer helemaal hip zijn? Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres om hier alles over te leren. Hoewel je voor het volgen van onze kappers- en barbieropleidingen geen materialen hoeft aan te schaffen, wil je straks na het behalen van je diploma vast het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Tondeuses en trimmers mogen dan niet missen in jouw ‘toolbox’! Ontdek hier waar je op moet letten bij de aanschaf.

Waarvoor gebruik je eigenlijk een tondeuse?

Tondeuses en trimmers worden vaak in één adem genoemd. Maar zijn ze dan ook hetzelfde? Nee, er bestaat een belangrijk verschil tussen deze twee kappersbenodigdheden. Je gebruikt de tondeuse voor het inkorten van haar op grotere oppervlakten. Je kunt de tondeuse wel gemakkelijk aanpassen door de opzetstukken te veranderen.

Hierdoor kun je met verschillende lengtes werken en vrijwel elk kapsel creëren dat je maar wenst. Denk aan het korte stekeltjeskapsel de buzz cut, aan de French crop met een overloop of het pompadour kapsel met korte zijkanten en een grote kuif. Wil je je als kapper verder specialiseren in opscheerkapsels? Dan spreekt onze Cursus Fading Technieken je vast aan!

Doorgaans begin je bij het creëren van een herenkapsel met een korte opzetkop en deze verwissel je telkens met een langere versie om een mooie overloop te realiseren. Met een tondeuse kun je doorgaans het hele kapsel in model brengen. Je kunt het voor alle delen van het hoofd gebruiken. Neem hier ook een kijkje bij onze Opleiding Kapper/Kapster.

Waarop letten bij een tondeuse aanschaffen?

Wat belangrijk is bij het aanschaffen van een tondeuse is dat er verschillende opzetstukken voorhanden zijn, voor elk van de kapsels die jij graag wilt gaan realiseren. Voor een opzetstuk geldt dat hoe kleiner de tandjes zijn, hoe korter het haar opgeschoren kan worden. Verwacht je veel uiteenlopende klanten in je kappersstoel? Dan is het essentieel dat je uiteenlopende opzetstukken klaar hebt liggen. Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten.

Als je als professionele barbier aan de slag gaat, zal je de tondeuse zeer intensief gebruiken. Kies daarom voor een stevig apparaat met een lange levensduur, dat uitgevoerd is in roestvrijstaal. Tondeuses zijn soms uitgevoerd in koolstof-gecoat staal. Hierdoor heeft het staal een hogere slijtvastheid en gaat het apparaat dus langer mee. De scheerbladen dienen verder goed scherp te zijn. Het oog wil misschien ook wat? Heb je een zaak met een specifieke sfeer en uitstraling? Dan kun je daar ook op letten bij tondeuses en trimmers aanschaffen.

Waarvoor gebruik je een trimmer?

Wil je heel precies kunnen werken, dan kun je in plaats van een tondeuse beter een trimmer gebruiken. Doorgaans is dit ook een kleiner apparaatje, zodat je er heel gericht en verfijnd mee aan de slag kunt. Denk daarbij aan het heel nauwkeurig contouren van het kapsel. Dit betekenen dat je bijvoorbeeld hele strakke lijnen gaat maken aan de zijkant van een kapsel of in de nek. Een trimmer is ook de aangewezen tool voor het perfect in model brengen van bakkebaarden. Misschien wil je klant wel een bepaald figuurtje in zijn kapsel? Ook dan is een trimmer onmisbaar.

Waarop letten bij een tondeuse aanschaffen?

Bij tondeuses en trimmers aanschaffen let je op dezelfde aandachtspunten. Ook een trimmer voor in een kapsalon of barbiershop dient meerdere opzetstukken te hebben. Op die manier ben je er zeker van dat je aan de wensen van alle klanten kunt voldoen. Hoewel er apparaten zijn, waarvan men beweerd dat ze dienst kunnen doen als zowel tondeuse als trimmer, is het echter toch een aanrader om twee aparte apparaten te kopen. Je kunt bij het aanschaffen van trimmers en tondeuses ook varianten tegenkomen met een geïntegreerd stofzuigsysteem. Oftewel, tijdens het trimmen wordt een groot deel van de afgeknipte haren opgevangen. Daardoor heb je minder last van haren op de vloer, waardoor je minder schoonmaakwerk hebt in je kapsalon of barbershop.

Tondeuses en trimmers: oplaadbaar of met een kabel?

Waar je als startende kapper of barbier ook over moet nadenken, is of je draadloze tondeuses en trimmers wilt of dat je liever apparaten met een kabel aanschaft. We raden je aan om voor draadloze apparaten te kiezen met oplaadbare batterijen. Je hebt dan niet het probleem dat je steeds in de buurt van een stopcontact moet zijn. Daarnaast kan de kabel tijdens het trimmen in de weg zitten. Wanneer je een draadloze variant aanschaft, kies dan wel altijd voor een apparaat met oplaadbare batterijen. Deze apparaten kun je doorgaans zowel los (zonder kabel) als via de oplaadkabel gebruiken. Check altijd goed de productspecificaties om erachter te komen hoe lang je met een apparaat met een volledig opgeladen batterij kunt scheren.

Leer alles over het werken met tondeuses en trimmers!

Het op de juiste manier scheren, trimmen en stylen van kapsels, vraagt om heel wat skills en inzichten. Bij Wellness Academie ben je op de juiste plek om dit allemaal te leren. Kies bijvoorbeeld voor een korte Cursus Scheertechnieken (baard scheren en stylen) of volg onze volwaardige Opleiding Barbier!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie