• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is een kruidenstempelmassage eigenlijk?

10 juni 2022 | Massage & Therapieën
Wat is een kruidenstempelmassage eigenlijk?

Denk je erover om je massagepraktijk of beauty salon te verrijken met een nieuwe behandeling? Dan kunnen we je alvast verklappen dat een behandeling als de kruidenstempelmassage ongetwijfeld een succes zal zijn! Maar wat is een kruidenstempelmassage eigenlijk? We vertellen je hier meer over hoe je met deze aromatische en ontspannende massage je klanten echt in de watten legt!

Uitgelicht: de kruidenstempelmassage

Met kruidenstempels bedoelen we katoenen bundeltjes die met kruiden worden gevuld. Vaak gebruikt een massagetherapeut hiervoor een samenstelling van kruiden volgens oude oosterse recepten. Er zijn namelijk bewijzen dat kruidenstempels al duizenden jaren geleden werden toegepast in oosterse culturen, evenals in het oude Egypte. Vooral via de Griekse arts Hippocrates, de vader van de westerse geneeskunde, is het gebruik van kruiden in de westerse wereld geïntroduceerd. Je leert in de Cursus Kruidenstempelmassage welke kruiden je kunt gebruiken voor kruidenstempels en hoe je ze toepast bij het geven van massages.

Tip: ontdek ook onze Cursus Aromatherapie, waarin je leert om essentiële olie toe te passen in je wellness- en massagebehandelingen.

Welke soorten kruidenstempels zijn er?

Er bestaan tegenwoordig allerlei soorten kruidenstempels. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in online webshops. Het is echter ook mogelijk om zelf kruidenstempels te maken. In de Cursus Kruidenstempel Massage van Wellness Academie oefen je met 100% ecologische kruidenstempels. Deze zijn samengesteld volgens het traditioneel recept van de Wat Po tempel in Bangkok. Voor gebruik warm je de stempels op, zodat de geuren optimaal tot hun recht komen. Een behandeling met kruidenstempels wordt vaak ingezet voor de volgende doeleinden:

 • Ter ontspanning
 • Stimuleren van de stofwisseling
 • Bevorderen van de spijsvertering
 • Versterken van het immuunsysteem

Kruidenstempels volgens traditioneel recept

Een van de kruiden in deze stempels is kamfer. Dit kruid staat bekend om zijn antiseptische werking bij verkoudheden en om zijn verzachtende werking bij spierpijn. Een ander kruid in deze stempels is gember. Dit ingrediënt heeft een verwarmend effect en stimuleert de bloedcirculatie. Van patchouli wordt gezegd dat het sombere gevoelens vermindert. Andere kruiden in deze kruidenstempels zijn: kaneel, lemongrass, tamarinde, citronella, basilicum en geelwortel.

Verschillende groottes en gewicht

Wanneer je aan de slag gaat met kruidenstempels, dan kijk je voor een optimale werking niet alleen naar de inhoud, maar ook naar het gewicht. Zo kun je voor het behandelen van de rug en de benen het beste de grotere kruidenstempels van 150 of 200 gram gebruiken. Voor het behandelen van het gelaat en andere kleinere zones gebruik je beter bundeltjes van 70 gram. Kortom, het is belangrijk dat je leert om de kruidenstempels af te stemmen op de wensen en behoeften van iedere individuele klant.

Kruidenstempelmassage met of zonder olie

Je zult ontdekken dat je kruidenstempels op meerdere manieren kunt toepassen in je massagepraktijk om je klanten heerlijk te laten ontspannen en kleine kwaaltjes te verzachten. Een van de manieren is om de warme kruidenbundeltjes zonder olie op het lichaam te plaatsen, bijvoorbeeld op die plekken waar klachten zijn. De warmte trekt op deze manier direct in de huid. Je kunt ook vooraf aan een massage met olie de stempels op het lichaam zetten om het lichaam op te warmen en de doorbloeding te stimuleren. Op die manier zal je klant zich gemakkelijker over kunnen geven aan de massage en beter spanningen loslaten. Met kruidenstempels zonder olie kun je eveneens stempelende bewegingen maken op het lichaam. Je gaat er echter niet mee wrijven en strijken over de huid. Daarvoor heb je massageolie nodig.

Wat leer je in de Cursus Kruidenstempelmassage?

Na een korte introductie over de afkomst van deze behandeling, de soorten kruiden en de werking van de massage, ga je vooral praktisch aan de slag. Je leert in deze cursus om een volledige ontspannende lichaamsbehandeling uit te voeren met warme kruidenstempels met massageolie. De warmte, de geur van de kruidenstempels en massagebewegingen zullen je klanten een diepe ontspanning bezorgen. Is dit precies waarmee je jouw klanten wilt verwennen? Wacht dan niet langer en schrijf je hier in voor onze Cursus Kruidenstempelmassage in Amsterdam of Rotterdam!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie