* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is het beste moment voor een sportmassage?

23 februari 2016
Wat is het beste moment voor een sportmassage?

Nu de lente er aan komt, vullen de parken zich weer met hardlopers. Joggend, rennend, sprintend: elk jaar werken meer en meer mensen toe naar één van de vele hardloopevenementen in het land. Om vervolgens voldaan, verkrampt of uitgeput aan te sluiten bij de lange rij wachtenden in de massagetent aan de finish. Maar is dat eigenlijk wel het beste moment voor een massage, zo direct na de wedstrijd?

Te laat?

Voor professionele sporters maakt het altijd onderdeel uit van hun routine, maar voor amateursporters komt een sportmassage meestal pas als verwenmoment na een loopevenement of als onderdeel van het herstel van een blessure. Van spierpijn, lopersknieën tot peesblessures; je moet als sportmasseur flink aan de slag om de pijn te verlichten. De vraag is dan ook of het niet veel beter is om al veel eerder aan de slag te gaan. Als sportmasseur kun je misschien veel meer betekenen tijdens eerdere fases in het trainingsproces. Wil je sportmassages leren geven? Ontdek dan hier onze Cursus Sportmassage.

Voordelen van regelmatige sportmassage

Het losmaken van spieren, het op tijd signaleren van overbelasting en het voorkomen van blessures; regelmatige sportmassage kan veel ellende na een hardloopevenement voorkomen. Als sportmasseur kun je bovendien veel grondiger aan de slag met sporters die vaker plaatsnemen op de massagebank. Waar je net na een flinke inspanning de spieren niet te intensief kunt aanpakken om beschadiging te voorkomen, ga je tijdens regelmatige sessies veel dieper in op de spiermassa. De spieren worden zo goed ondersteund in het trainingsproces en zijn beter voorbereid op de klappen die ze tijdens het hardloopevenement onoverkomelijk te verduren gaan krijgen.

Massage tijdens laatste trainingsfase

In de dagen voorafgaand aan het hardloopevenement krijgt de sportmassage een iets andere functie. De massage is lichter en er vooral op gericht om de hardloper zich soepel en energiek te laten voelen, helemaal klaar om fris aan de start te verschijnen. Tussen de rauwe bietensapjes en hardlooprondjes in de stromende regen, kan een uurtje op de massagebank bovendien een welkome afwisseling zijn. En, hoewel het niet handig is om zo kort voor het evenement nog intensief te werken met (beginnende) blessures, kan je als masseur wel extra aandacht besteden aan zwakke plekken. Bijvoorbeeld door middel van lichte druk of specifieke massagetechnieken zoals Active Release Techniques (ART).

De massage-wachtrij

En dan is het zover: het evenement is geweest en je hebt een horde aan bezwete en vermoeide hardlopers voor je tafel staan. Op zich is dat fijn: je kunt hier als masseur van grote betekenis zijn. Want wanneer je binnen 36 uur na het evenement aan de slag gaat met de hardloper, stimuleert je behandeling het herstel en vermindert het spierpijnklachten. Bovendien worden de afvalstoffen die een lichaam tijdens de inspanning produceert door middel van sportmassage sneller en effectiever afgevoerd.

Sportmassage als onderdeel van de routine

Het is dus helemaal niet zo gek dat veel hardlopers de massagetafel weten te vinden net na de finishlijn. Het zou alleen beter zijn als de sportmassage niet alleen dan, maar ook tijdens andere momenten in het trainingsproces ingezet wordt. Er bestaat niet zoiets als hèt goede moment voor een sportmassage. Het zou, net zoals warmlopen of stretchen, een vast onderdeel moeten zijn in een trainingsroutine.

Een opleiding sportmassage iets voor jou?

De Wellness Academie biedt een uitgebreide Opleiding Sportmasseur waarin alle facetten van het begeleiden en behandelen van sporters aan bod komt. Wij jij hardlopers helpen het meeste uit hun training te halen en goed voorbereid aan de start te verschijnen? Schrijf je dan vandaag nog in!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie