• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat kies ik: klassieke massage of hot stone massage?

12 november 2019 | Massage & Therapieën
Wat kies ik: klassieke massage of hot stone massage?

Je bent toe aan een moment van ontspanning. Je merkt dat lichaam en geest door de dagelijkse drukte beginnen tegen te sputteren. Dat betekent tijd om een stapje terug te doen. Of beter gezegd, het is tijd om plaats te nemen op de behandeltafel van een massagetherapeut! Dan kom je meteen voor de volgende vraag te staan: welke massage kies ik? Mensen die nog geen ervaring hebben met het ondergaan van een professionele massage twijfelen vaak tussen een klassieke massage en een hot stone massage.

Je ondergaat voor de eerste keer een massage

Als je in een goede gezondheid verkeert en gewoon op zoek bent naar een momentje van ontspanning, dan zijn beide massagevormen aangewezen. Stap je voor de eerste keer naar een massagetherapeut en vind je het best spannend? Dan raden we je aan om ter kennismaking eerst eens een klassieke ontspanningsmassage te ondergaan. Dit is een milde, westerse lichaamsmassage. Het wordt ook wel de Zweedse massage genoemd. Deze massage is ideaal als eerste kennismaking met de massagewereld. Leidt dit tot een positieve ervaring? Dan kun je daarna nog veel meer massages ontdekken, zoals de nog dieper inwerkende hot stone massage of andere exotische massagevormen.

Je bent toe aan een intens moment van ontspanning

Giert de adrenaline door je lijf en slaag je er maar niet in om tot rust te komen? Je gedachten malen maar door en het lukt je niet om ze tot bedaren te brengen? Dan heb je mogelijk meer nodig dan een klassieke ontspanningsmassage. Een verwarmende en diep ontspannende hot stone massage is dan wat jij echt nodig hebt. De warmte van de stenen helpt je nog beter om helemaal tot rust te komen. Voor deze massage worden gepolijste basaltstenen gebruikt, die worden opgewarmd tot ongeveer 45ºC. De stenen kunnen de warmte goed vasthouden en zorgen ervoor dat de warmte diep in je lichaam doordringt. Nadat de stenen op je lichaam zijn geplaatst en je bent opgewarmd, word je gemasseerd met de stenen en massageolie. De massagetherapeut voert vooral veel cirkelende bewegingen en lange strijkingen uit. Het is nu geen kunst meer om lichamelijke en geestelijke spanningen los te laten.

Je voelt je de laatste tijd oververmoeid

In dat geval kan een hot stone massage juist averechts werken. De massage is voor jou op dit moment mogelijk te intens. Je zult je na afloop nog vermoeider en zwaarder voelen. Een klassieke ontspanningsmassage is dan een beter idee. Deze massage zal zowel ontspannend als verkwikkend werken. Dit effect kan nog versterkt worden door een bijpassende verkwikkende en opmonterende essentiële olie te gebruiken als toevoeging aan een basis massageolie. Het gebruik van essentiële olie noemen we ook wel aromatherapie. Voorbeelden van olie die verkwikkend kan werken tijdens een massage zijn: grapefruit, mint, lemongrass, rozemarijn, sinaasappel, mandarijn en lavendel. We leren je er graag meer over in onze Cursus Aromatherapie.

Je hebt last van spierpijn na zware lichamelijke inspanning

Beide massages zullen beslist het herstelproces van je spieren stimuleren. De hot stone massage zal echter een nog sterker effect hebben. De combinatie van de warmte en de massagetechnieken optimaliseert de bloedcirculatie in de spieren. Hierdoor zullen de afvalstoffen, die zich door de inspanning of eventuele overbelasting in de spieren hebben opgehoopt, nog effectiever en vlotter afgevoerd worden. Ook de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen wordt gestimuleerd, waardoor het herstel wordt bevorderd. Oftewel, het zelfhelend vermogen van het lichaam krijgt een extra impuls.

Aandacht voor contra-indicaties

Hoewel een massage ondergaan doorgaans een positieve werking heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid, zijn er een aantal situaties waarin een massage niet is aangewezen. We zetten hier de belangrijkste algemene contra-indicaties voor massage kort op een rij:

 • Koorts
 • Algemene infectieziekten (griep, verkoudheid, keelontsteking)
 • Open wonden (i.v.m. infecties)
 • Besmettelijke huidziekten
 • Hartaandoeningen of hoge bloeddruk
 • Botbreuken
 • Psychiatrische problemen
 • Risicozwangerschappen
 • Kanker

Daarnaast gelden voor hot stone massage vanwege de intense warmte en diepe inwerking nog enkele overige contra-indicaties. Zo kun je beter geen hot stone massage ondergaan als je diabetes hebt en je de warmte minder goed voelt. Er kunnen dan brandwondjes ontstaan, die bovendien minder snel genezen. Zoals we hierboven al benadrukten, is het ook bij oververmoeidheid en ook bij een burn-out geen goed idee om een hot stone massage te ondergaan, omdat je je nog tot dagen na de massage extra vermoeid kunt voelen. 

Meer weten?

Wil je meer weten over deze massages en zelf de technieken leren? Schrijf je dan hier in voor onze Cursus Ontspanningsmassage of voor de Cursus Hot Stone massage.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie