Wat zijn acupressuur behandelingen?

21 augustus 2017 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Steeds meer mensen worden nieuwsgierig naar oosterse behandelwijzen. Westerse therapeuten interesseren zich steeds vaker voor deze oude wijsheiden en leren de technieken aan. De acupressuur behandelingen worden aangeboden als complementaire geneeswijzen voor het behandelen van allerhande klachten. Het werkt in op zowel het fysieke lichaam als op de geest. Behalve dat er specifieke klachten mee behandeld kunnen worden, kan het ook preventief ingezet worden. Maar wat zijn acupressuur behandelingen eigenlijk?

Acupressuur vs acupunctuur

Acupunctuur is een begrip waar de meeste mensen wel mee bekend zijn. Iedereen legt vast meteen de link met de naaldjes die bij deze Chinese behandelwijze worden gebruikt. Acupressuur stamt ook af van deze oude traditionele oosterse geneeswijze. Beide therapieën richten zich op het regelen van de energiedoorstroom in het lichaam door specifieke punten op het lichaam te manipuleren. Deze punten worden aangeduid met begrippen als ‘acupunten’, ‘acupunctuurpunten’, ‘acupressuurpunten’ of ‘drukpunten’. De punten liggen op de meridianen; de energiebanen die door het lichaam lopen. Het verschil tussen acupressuur en acupunctuur? Bij acupunctuur worden naalden gebruikt en bij acupressuur werkt de therapeut met zachte druk (pressuur) met voornamelijk de vingers, handen en ellebogen. Interesse in acupunctuur? Ontdek hier onze Cursus Anti-Aging Acupunctuur. 

Soorten acupressuurbehandelingen

Er bestaan verschillende therapieën die gebruikmaken van acupressuurtechnieken. Een van de bekendste behandelingen is de Chinese tui-na therapie. Deze therapie bestaat voor een deel uit drukpuntmassage. Ook de Japanse shiatsu therapie is een vorm van acupressuur. We zien vervolgens ook dat er acupressuurbehandelingen zijn ontwikkeld die zich enkel op een beperkt gebied van het lichaam richten. Voorbeelden daarvan zijn de Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage en de Japanse gezichtsmassage (ko bi do). Hoewel deze behandelingen extra voordelen bieden voor de zone die behandeld wordt, werken ze door op het hele lichaam, omdat alle onderdelen van het lichaam via de meridianen en acupunten met elkaar in contact staan. Neem hier alvast een kijkje in het lesprogramma van onze Cursus Tui-Na en de Cursus Shiatsu.

Andere methoden om acupunten te behandelen

Behalve dat je de acupunten kunt manipuleren met naalden of druk, kun je ze ook op andere manieren beïnvloeden, bijvoorbeeld met warmte en kruiden. Hiervoor wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunst een brandende moxa­sigaar gebruikt die boven de acupunten wordt gehouden. De warmte in combinatie met het moxakruid (bijvoetkruid) heeft een verzachtende en heilzame werking op de acupunten. Of wat dacht je van het werken met cups die vacuüm worden getrokken op de huid om verstorende energieën uit het lichaam weg te voeren? Dit wordt cupping massage genoemd. Ook kun je leren om meridianen en acupunten te beïnvloeden met het aanbrengen van tape en crosstape. Kortom, de traditionele oosterse geneeskunst biedt een uitgebreid scala aan mogelijkheden en behandelwijzen.

Acupressuur in de westerse wereld

De oosterse acupressuurbehandelingen zijn ondertussen door veel westerse behandelaars overgenomen, maar dat niet alleen. De behandelwijzen worden ook aangepast aan de westerse noden, gecombineerd met westerse kennis of met rituelen uit andere delen van de wereld. Zo bieden we bijvoorbeeld een Cursus Therapeutische Hot Stone Massage aan waarin hot stone massages, afkomstig van de native Americans, gecombineerd worden met Chinese tui-na technieken; een helende koestering voor de mens in zijn totaliteit! Binnen de westerse wereld zijn los van de oosterse tradities behandelwijzen ontstaan die deels rusten op dezelfde onderliggende gedachten. De westerse voetreflexologie gaat namelijk net als de oosterse acupressuurbehandelingen ervan uit dat de mens één geheel is en dat je door bepaalde punten op het lichaam, of in dit geval zones op de voetzool, te manipuleren diep kan inwerken op andere delen van het lichaam. Je leert er meer over in de Cursus Voetreflexologie.

Cursussen die je mogelijk interesseren