Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat zijn acupressuur behandelingen?

21 augustus 2017 | Massage & Therapieën
Wat zijn acupressuur behandelingen?

Steeds meer mensen worden nieuwsgierig naar oosterse behandelwijzen. Westerse therapeuten interesseren zich steeds vaker voor deze oude wijsheiden en leren de technieken aan. De acupressuur behandelingen worden aangeboden als complementaire geneeswijzen voor het behandelen van allerhande klachten. Het werkt in op zowel het fysieke lichaam als op de geest. Behalve dat er specifieke klachten mee behandeld kunnen worden, kan het ook preventief ingezet worden. Maar wat zijn acupressuur behandelingen eigenlijk?

Acupressuur vs. acupunctuur

Acupunctuur is een begrip waar de meeste mensen wel mee bekend zijn. Iedereen legt vast meteen de link met de naaldjes die bij deze Chinese behandelwijze worden gebruikt. Acupressuur stamt ook af van deze oude traditionele oosterse geneeswijze. Beide therapieën richten zich op het regelen van de energiedoorstroom in het lichaam door specifieke punten op het lichaam te manipuleren. Deze punten worden aangeduid met begrippen als ‘acupunten’, ‘acupunctuurpunten’, ‘acupressuurpunten’ of ‘drukpunten’. De punten liggen op de meridianen; de energiebanen die door het lichaam lopen. Het verschil tussen acupressuur en acupunctuur? Bij acupunctuur gebruik je naalden. Bij acupressuur werk je daarentegen met zachte druk (pressuur), met je vingers, handen en ellebogen. Interesse in acupunctuur? Ontdek hier onze Cursus Anti-Aging Acupunctuur

Soorten acupressuurbehandelingen

Er bestaan verschillende therapieën die gebruikmaken van acupressuurtechnieken. Een van de bekendste behandelingen is de Chinese tui-na therapie. Deze therapie bestaat voor een deel uit drukpuntmassage. Ook de Japanse shiatsu therapie is een vorm van acupressuur. We zien vervolgens ook dat er acupressuurbehandelingen zijn, die zich enkel op een zone richten. Voorbeelden daarvan zijn onder meer de Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage en de Japanse gezichtsmassage (ko bi do). Hoewel deze behandelingen extra voordelen bieden voor de zone die behandeld wordt, werken ze eveneens door op het hele lichaam. Alle onderdelen van het lichaam staan immers via de meridianen en acupunten met elkaar in contact. Neem hier alvast een kijkje in het lesprogramma van onze Cursus Tui-Na en de Cursus Shiatsu.

Andere methoden om acupunten te behandelen

Behalve dat je de acupunten kunt manipuleren met naalden of druk, is het ook mogelijk om ze op andere manieren te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan warmte en kruiden. Hiervoor wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunst een brandende moxa­sigaar gebruikt. Deze houd je dan boven de acupunten. De warmte in combinatie met het moxakruid (bijvoetkruid) heeft een verzachtende en heilzame werking op de acupunten. Of wat dacht je van het werken met cups? Deze trek je vacuüm op de huid om verstorende energieën uit het lichaam weg te voeren. Deze massage heet dan ook cupping. Of leer om meridianen en acupunten te beïnvloeden met het aanbrengen van tape en crosstape. Kortom, de traditionele oosterse geneeskunst biedt een uitgebreid scala aan mogelijkheden en behandelwijzen.

Acupressuur in de westerse wereld

De oosterse acupressuurbehandelingen zijn ondertussen door veel westerse behandelaars overgenomen. Deze behandelwijzen zijn vervolgens aangepast aan de westerse noden. Ze worden bijvoorbeeld gecombineerd met westerse kennis of met rituelen uit andere delen van de wereld. Binnen de westerse wereld ontstonden los van de oosterse tradities behandelwijzen die deels rusten op dezelfde onderliggende gedachten. De westerse voetreflexologie gaat namelijk net als de oosterse acupressuurbehandelingen ervan uit dat de mens één geheel is. Door op bepaalde punten op het lichaam  in te werken, of in dit geval op zones op de voetzool, werk je diep in op andere delen van het lichaam. We leren je er graag meer over in onze Voetreflexologie Opleiding!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie