• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat zijn hydrolaten en waarvoor gebruik je ze?

21 oktober 2022 | Massage & Therapieën
Wat zijn hydrolaten en waarvoor gebruik je ze?

Heb je interesse in alles wat met wellness en beauty te maken heeft? Dan heb je vast weleens het woord ‘hydrolaten’ gehoord. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Waar gebruik je ze voor en wat is de uitwerking hiervan? Hydrolaten vormen een onderdeel van de aromatherapie, maar worden nog weleens over het hoofd gezien. In onze cursus aromatherapie leer je er meer over. We kunnen een hydrolaat omschrijven als natuurlijk aromatisch water. In dit artikel vertellen we je er nog veel meer over!

Hydrolaten, een bijproduct van essentiële olie

Bij het produceren van essentiële olie, ontstaan hydrolaten als bijproduct. Essentiële oliën zijn geconcentreerde en aromatische oliën, afkomstig uit planten of bloemen. Ze hebben een zeer krachtige werking. In onze cursus aromatherapie leer je om deze plantengeurstoffen gecontroleerd toe te passen om het welzijn van mensen te bevorderen. De meeste essentiële oliën mag je niet onverdund toepassen. Wil je hiermee gaan werken in je wellness- of beauty salon? Dan is een Cursus Aromatherapie onmisbaar, zodat je ze veilig en verantwoord kunt toepassen.

Hydrolaten, wat zijn dat eigenlijk?

Hydrolaten worden ook wel bloemen- of plantenwater genoemd (‘hydro’ is Grieks voor ‘water’). Essentiële olie wordt vaak door middel van stoomdestillatie aan de plant onttrokken. De waterdamp die hierbij ontstaat, bevat alle oplosbare bestanddelen van de plant. Nadat de waterdamp is afgekoeld, bestaat het destillatiewater uit twee delen. Eén deel daarvan is olie. De olie is in vet oplosbaar en dit zie je op het water drijven. Het overige deel, dat in water oplosbaar is, is het hydrolaat. De essentiële olie wordt van het hydrolaat gescheiden. Samengevat, hydrolaten bevatten in water oplosbare, vluchtige en aromatische plantenbestanddelen. Ze hebben een lichte geur, maar zijn niet zo sterk als essentiële oliën.

Hydrolaat vs. essentiële olie

Zoals we al benadrukten, is essentiële olie zeer geconcentreerd. Je moet dit heel gedoseerd toepassen. Hoewel ze veel goeds kunnen doen, kun je je ook vast wel voorstellen, dat sommige mensen hier gevoelig op reageren. Doordat hydrolaten voor een groot deel uit water en in wateroplosbare bestanddelen bestaan, zijn ze een stuk milder. Vrijwel iedereen kan ze goed verdragen. Een hydrolaat wordt nog weleens omschreven als een verdunde essentiële olie, maar dat is niet juist. Het zijn twee aparte producten, want een etherische olie bevat geen in water oplosbare moleculen. Een hydrolaat daarentegen, bevat zowel aromatische moleculen als in water oplosbare moleculen. De toepassingen verschillen dus. Hydrolaten kunnen een goede oplossing zijn als het gebruik van essentiële olie niet mogelijk is.

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden?

Doordat hydrolaten zo mild zijn, zijn ze ideaal om toe te passen in huidverzorging. Ze hebben bijvoorbeeld ook vaak een ontstekingsremmende en antiseptische werking. Hierdoor kunnen ze de huid kalmeren en huidproblemen verminderen. Uiteraard kan de werking per hydrolaat iets verschillen. We lichten er hier kort enkele voor je uit:

Lavendel hydrolaat

Werkt ontsmettend op de huid en heeft een zuiverende werking. Je kunt het ook gebruiken voor het verzachten van wondjes en het verminderen van acne.

Geranium hydrolaat

Zeer mild hydrolaat, dat onder meer ideaal is voor het verwijderen van make-up.

Korenbloem hydrolaat

Dit wordt gebruikt voor het verminderen van onder meer de roodheid bij couperose. Het heeft een verzachtende werking. Het is ook ideaal voor het opfrissen van de vermoeide huid, droge huid en rijpe huid. Het kan ook de opgezwollen huid onder de ogen verminderen.

Kamille hydrolaat

Hiermee kun je de ontstoken en geïrriteerde huid behandelen, bijvoorbeeld bij eczeem en dermatitis.

Hamamelis hydrolaat 

Dit hydrolaat heeft een adstringerende (samentrekkende) werking, waardoor het de onzuivere en vette huid kan verbeteren. Daarbij stimuleert het de doorbloeding en verstevigt het de kleine bloedvaatjes.

De toepassingen van hydrolaten reiken echter nog veel verder. Je kunt ze ook toepassen in bad, in de keuken om gerechten mee op smaak te brengen of in dranken als thee. Let op: het is wel belangrijk dat je bij de aanschaf van hydrolaten goed op de kwaliteit let. Aan veel ‘bloemenwaters’ in de supermarkt zijn synthetische stoffen toegevoegd.

Meer weten?

Bij Wellness Academie bieden we diverse wellness cursussen aan, waarin je meer leert over hoe je de kracht van planten en kruiden kunt inzetten in je wellness praktijk of beauty salon. Ben je nog geen beauty professional? Check dan hier onze Cursus Gelaatsverzorging of onze volwaardig Opleiding Schoonheidsspecialist. Naast de Cursus Aromatherapie, kun je bij ons ook de Cursus Herborist volgen. Ben je misschien geïnteresseerd in het toepassen van Chinese kruiden? Dan mag je onze Cursus Chinese Voedingsleer niet missen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie