Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat zijn nu eigenlijk de basis massagetechnieken?

10 juni 2024 | Massage & Therapieën
Wat zijn nu eigenlijk de basis massagetechnieken?

Overweeg je een carrière als massagetherapeut? Dat is een goede keus! Als massagetherapeut ben je werkzaam in een ontspannende branche, waarin je veel voor je medemens kunt betekenen. Met professionele ontspanningsmassages help je mensen om zich weer als herboren te voelen, vol hernieuwde energie. Deze massages bestaan uit een scala aan technieken. Daarom duiken we hier in de basis massagetechnieken. Hoe heten deze technieken, hoe voer je ze uit en welk doel hebben ze? Je leert het bij Wellness Academie!

Wat zijn de basis massagetechnieken?

Er bestaan talloze soorten massages, afkomstig uit diverse landen en diepgeworteld in allerlei culturen. Ter verduidelijking, in dit blog verdiepen we ons in de westerse ontspanningsmassage. Deze behandeling staat ook bekend onder namen als de Zweedse massage en de klassieke ontspanningsmassage. Je leert er alles over in onze cursus ontspanningsmassage. Dit is de ideale cursus om je carrière als massagetherapeut mee te starten. Alles wat je in deze cursus leert dient als een fundament, waarop je verder kunt bouwen. Bovendien vormt deze massagecursus een belangrijk onderdeel van diverse massage vakopleidingen die we aanbieden. We duiken hier dieper in de voornaamste massagetechnieken, namelijk:

 • Effleurages
 • Petrissages
 • Fricties
 • Tapotementen

Basis massagetechniek 1: effleurage

Een van de eerste basis massagetechnieken die je leert in onze massagecursussen is de effleurage. Deze techniek vormt de basis van bijna elke westerse ontspanningsmassage. Effleurages zijn langzame, vloeiende bewegingen met de handpalmen en vingers over de huid. Je kunt het zien als een zachte streling, die de spieren ontspant en de bloedcirculatie verbetert. We zetten ze vaak in aan het begin van een massage om de ontvanger te helpen ontspannen en te laten wennen aan de aanraking. Daarbij sluiten we de meeste massages ook af met effleurages, om een rustige overgang te bieden terug naar de alledaagse activiteiten.

Basis massagetechniek 2: petrissage

Met effleurages strijk je de huid glad, petrissages daarentegen zijn gericht op het kneden van de spieren. Je leert in onze massageopleiding hoe je de spieren voorzichtig vastpakt en optilt om deze te kneden en te rollen tussen je handen en vingers. Deze basis massagetechnieken zorgen ervoor dat de spieren los worden gemaakt, de spanning vermindert en de bloedcirculatie verbetert. Met deze techniek begin je dieper op het lichaam in te werken. Je bouwt de intensiteit op van heel licht naar iets steviger, afgestemd op de conditie en de wensen van de klant. Deze techniek vormt ook een onderdeel van diepere massages, zoals je die leert in onze opleiding sportmassage en de cursus bindweefselmassage.

Basis massagetechniek 3: frictie

Binnen dit rijtje van de basis massagetechnieken mogen fricties zeker niet ontbreken. Met deze techniek kun je je specifiek richten op zones met veel spanning of pijn. Het gaat hier namelijk om circulaire bewegingen en druk van de vingers, duim of elleboog. Je werkt hiermee diep in op een specifieke plek op het lichaam om spierknopen of verklevingen in het weefsel los te maken. Fricties stimuleren de bloedtoevoer naar deze zone en bieden verlichting bij chronische pijn of stijfheid. Behalve in de klassieke ontspanningsmassages passen we deze techniek ook toe in triggerpointmassages. Neem hier alvast een kijkje bij onze cursus triggerpoint massage!

Basis massagetechniek 4: tapotement

Tapotementen zijn ritmische, kloppende bewegingen met de handpalm, vuisten of vingers. Deze techniek varieert van lichte tikjes tot stevig kloppen. Het is een energieke massagebeweging met een verkwikkend en vitaliserend effect op het lichaam. Deze techniek is uitermate geschikt voor het stimuleren van de spieren, het verbeteren van de bloedcirculatie en het helpt om spanningen los te laten. Je leert deze techniek ook in onze cursus ontspanningsmassage. Daarnaast worden tapotementen ook veel gebruikt in sportmassages om de spieren van sporters te activeren.

Wil je een professionele massagetherapeut worden?

Dan ben je bij Wellness Academie niet alleen aan het juiste adres om de basis massagetechnieken te leren, maar ook om je te blijven verdiepen in de wonderlijke wereld van massage en wellness. Er staan hier tal van massageopleidingen voor je klaar, waarmee je kunt bouwen aan je carrière als professionele massagetherapeut. Meer weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of kom langs op een van onze informatieve avonden!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie