• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Welke soorten reflexologie behandelingen zijn er?

27 maart 2019 | Massage & Therapieën
Welke soorten reflexologie behandelingen zijn er?

Wil je meer weten over reflexologie? Dan ben je hier op het juiste adres? Wat is reflexologie precies? De meesten zullen wel al eens van voetreflexologie gehoord hebben. Dat is verreweg de bekendste vorm van reflexologie. Maar er zijn nog meer soorten reflexologie behandelingen die volgens hetzelfde principe werken, maar waarbij de behandeling zich op een ander deel van het lichaam richt. Maak hier kennis met handreflexologie, verticale reflextherapie, oorreflexologie en bindweefselmassage!

1.Soorten reflexologie behandelingen: voetreflexologie

We zullen eerst een blik werpen op voetreflexologie. Deze behandelwijze heeft al een tijdje vaste voet aan de grond in massagepraktijken en wellness centra. Het is meer dan een voetmassage, zoals mensen nog weleens denken. Reflexologie betekent dat erop de voet diverse reflexzones onderscheiden kunnen worden, die corresponderen met andere delen van het lichaam. ‘Reflectie’ kun je ook vertalen naar ‘spiegel’; de voet weerspiegelt ons hele lichaam. Het doel van reflexologie gaat verder dan enkel ontspanning, het wil het lichaam in evenwicht brengen voor een zo optimaal mogelijk welbevinden en zo het zelfherstellend vermogen van de mens bevorderen. Je kunt met deze methode je behandeling specifiek afstemmen op de klacht van je klant. Wil je meer weten? Aarzel dan niet en schrijf je in voor onze Cursus Voetreflexologie!

2. Ontdek ook onze cursus handreflexologie!

Heb je de voetreflexologie al in de vingers en wil je meer weten over de soorten reflexologie behandelingen, dan kun je je vaardigheden uitbreiden met handreflexologie. Het principe achter deze behandeling komt overeen met de voetreflexologie. In onze Cursus Handreflexologie leer je hoe het complete lichaam weerspiegeld wordt in onze handen. Met speciale drukpuntmassages kun je op de verschillende zones inwerken om klachten elders in het lichaam te verzachten en om het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan te spreken. Handreflexologie kan een waardevolle aanvulling zijn op je diensten als je klanten hebt met gevoelige voeten of met voetaandoeningen, waardoor je geen voetreflexologie kunt geven. Handreflexologie is nog toegankelijker, omdat je klant geen kleding of schoenen uit hoeft te doen.

3. Wat is verticale reflextherapie?

Eunice Ingham is de grondlegger van de traditionele voetreflexologie. Lynne Booth behandelde hiermee veel ouderen met orthopedische klachten en die soms moeite hadden met het optillen van hun voeten. Ze ontdekte dat ze de voeten ook in verticale houding kon behandelen door de reflextherapie op de voetrug toe te passen in plaats van op de voetzool. De ontvanger kan op die manier gewoon blijven staan of zitten, vandaar ook de naam ‘verticale reflextherapie’. Lynne Booth maakte een nieuwe kaart met reflexzones op de voetrug en ontwikkelde de verticale reflextherapie. Voor het volgen van onze Cursus Verticale Reflextherapie (VRT), dien je verplichte voorkennis te hebben van voetreflexologie.

4. Nog een van de soorten reflexologie behandelingen: oorreflexologie

Sinds kort bieden we ook een cursus oorreflexologie aan. Hierin leer je een zeer toegankelijke behandelwijze, die gemakkelijk overal toe te passen is. De oorreflexologie kent hetzelfde basisprincipe als de voet- en handreflexologie. Het hele lichaam is in foetushouding op de oorschelp te projecteren. De wortels van de oorreflexologie liggen in de Traditional Chinese Medicine (TCM) en de ooracupunctuur. Het was de Franse arts Paul Nogier (1908-1996), die tijdens zijn carrière zowel de westerse manuele geneeskunde als de Chinese acupunctuur toepaste, die ontdekte dat het hele lichaam op het oor wordt weerspiegeld. In plaats van met naalden, werkte hij met drukpuntmassages in op de reflexpunten op het oor met veel goede resultaten. Deze westerse vorm van oorreflexologie of auriculotherapie wordt door steeds meer mensen ontdekt! Lees hier meer over onze Cursus Oorreflexologie!

5. Bindweefselmassage als reflextherapie

Wanneer we het hebben over bindweefselmassages wordt er vaak meteen de link gelegd met afslankmassages en huidverbeterende massages. Wij hebben het hier echter over een ander soort behandeling, namelijk over een bindweefselmassage met een neuro-reflectoire invloed. Dit betekent dat er wordt ingewerkt met stevige massagetechnieken op specifieke zones op het lichaam die in verbinding staan met specifieke organen of andere lichaamsdelen. De zenuwen in de huid krijgen door de massage een prikkel die doorgezonden wordt naar de betreffende organen. Je kunt op deze manier ook aan de huid voelen, wanneer een bepaald orgaan niet optimaal functioneert. Dit vergt uiteraard veel oefening. We leren je er graag alles over in onze Cursus Bindweefselmassage.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie