Zonnebrandcrème en een vette huid; waarop letten?
Lekker de zon in, heerlijk! Maar dit doe je beter niet zonder zonnebrandcrème! De zon is een van de grootste boosdoeners als we het hebben over de oorzaken van vroegtijdige huidveroudering, rimpels, pigmentvlekjes en huidkanker. De meeste mensen vinden het echter niet prettig om zonnebrandcrème op hun gezicht te smeren, omdat het vaak vettig aanvoelt. En wat als je al last hebt van een vette huid en acne? We vertellen je hier meer over waar je op moet letten bij zonnebrandcrème en een vette huid.
Hoe zit het precies met de zon en de huid?
De meeste mensen weten wel dat de zon slecht is voor hun huid. Het zijn de ultraviolette stralen van de zon die verantwoordelijk zijn voor huidproblemen. Ze kunnen schade aan het DNA van de huidcellen veroorzaken, waardoor er huidverslapping, rimpels en pigmentvlekken ontstaan. Na verloop van tijd kan deze schade aan de cellen tot huidkanker leiden. Er wordt soms gezegd dat zonlicht een positief effect kan hebben op een vette huid met puistjes, omdat het de bacterie die acne veroorzaakt doodt. Toch mag dit nooit een reden zijn om geen zonnebrandcrème te gebruiken, want de schade die de zon aanricht is veel ernstiger.
In onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e) ga je je uitgebreid verdiepen in de anatomie van de huid en huidverzorging.
Zonnebrandcrème en een vette huid met acne?
Wanneer iemand een vette huid heeft en snel last heeft van puistjes lijkt het niet erg prettig om daaroverheen ook nog eens een zonnebrandcrème aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de huid nog vettiger aanvoelt. Toch is dit heel belangrijk. Zeker als diegene ook behandelingen ondergaat voor het verminderen van acne, zoals chemische peelings of behandelingen met retinoïden, antibiotica of benzoylperoxide. De huid wordt hierdoor namelijk juist extra gevoelig voor zonlicht en dient nog beter beschermd te worden!
Wil je graag mensen effectief helpen met hun acneklachten? Dan is onze Cursus Acne Specialisatie vast iets voor jou!
Zorgt zonnebrandcrème voor meer puistjes?
Zonnebrandcrèmes kunnen huidirritatie en puistjes in de hand werken. Dat komt doordat de zonnefilters en andere ingrediënten een afsluitend laagje over de huid leggen. Hierdoor kan de huid gaan irriteren en ontstaan er kleine puistjes. Daarbij kunnen er zich dieper in de poriën talg, huidschilfers en bacteriën ophopen, waardoor er grotere en hardnekkigere puisten ontstaan. Dit mag allemaal evenzeer geen excuus zijn om zonnebrandcrème te skippen. Niemand heeft graag puistjes! Daarom geven we je hieronder enkele tips voor zonnebrandcrème en een vette huid, om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen.
Vermijd waterresistant zonnebrandcrème
Wist je dat waterproof zonnebrandcrème niet bestaat? Geen enkele zonnebrandcrème is volledig bestand tegen water. De werking is na een frisse duik altijd sterk verminderd. De term ‘waterproof’ mag daarom niet meer gebruikt worden. Wel kun je nog de term ‘waterresistant’ tegenkomen. Deze producten bieden een goede bescherming en zijn doorgaans aan te raden. Bij een vette huid kun je ze soms beter vermijden. Het gaat namelijk om producten op oliebasis, die puistjes kunnen verergeren. Gebruik in plaats daarvan een gewone, lichtere variant, met een lagere SPF. Smeer je dan wel vaak en royaal in en vermijd directe blootstelling aan de zon zoveel mogelijk.
Verdiep je in de ingrediënten van zonnebrandcrèmes
Zoals hierboven al duidelijk werd, kun je bij een vette huid beter een olievrije zonnebrandcrème kiezen. Ook minerale zonnebrandcrèmes kunnen uitkomst bieden. Een nadeel is dat sommige crèmes een witte waas op de huid achterlaten. Technologische ontwikkelingen zorgen er wel voor dat de zink- en titaniumoxidedeeltjes steeds kleiner worden, waardoor de witte waas minder opvalt. Verder raden we je aan om zonnebrandcrèmes met hoge percentages alcohol of met kokosolie en druivenpitolie te vermijden, omdat deze de huid eerder irriteren.
Extra aandacht voor huidreiniging
Een goede huidreiniging is altijd een topprioriteit en zeker na het gebruik van zonnebrandcrème. Dit betekent echter niet dat je aan het einde van de dag de huid moet gaan schrobben met een intens reinigingsproduct. Gebruik altijd een milde cleanser. Daarnaast is het aangeraden om regelmatig bij de schoonheidsspecialist langs te gaan voor een dieptereiniging, waarbij de hoornlaag wordt verdund, poriën diep worden gereinigd, mee-eters worden verwijderd en puistjes worden behandeld.
Wil je alles weten over een correcte en professionele huidverzorging? Maak dan hier kennis met onze Opleiding Skin Expert!
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.