• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 behandelingen uit de TCM uitgelicht!

8 juli 2019 | Massage & Therapieën
5 behandelingen uit de TCM uitgelicht!

Steeds meer mensen in het westen raken geïnteresseerd in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM = Traditional Chinese Medicine). Veel behandelwijzen uit deze eeuwenoude gezondheidsleer blijken een goede aanvullende ondersteuning bij het verminderen van moderne, westerse gezondheidsklachten. Daarnaast helpt de TCM ons ook om op een andere manier naar ons leven en de wereld te kijken. Veel mensen associëren TCM enkel met acupunctuur of Chinese kruiden, maar dit is slechts een klein onderdeel. We lichten daarom hier 5 behandelingen uit de TCM uit.

1. Tui-na therapie

Wil je graag meer weten over de basisprincipes van de TCM, dan is onze Cursus Tui-Na een goed begin. ‘Tui’ staat voor ‘duw’ en ‘na’ voor ‘greep’. Het is een massage met diep inwerkende technieken. Je leert om de doorstroming van de levensenergie qi in het lichaam te beïnvloeden. Qi stroomt door banen in ons lichaam (meridianen) en geeft alle organen, weefsels en de geest energie. Daarbij zijn er ook energiepunten (acupunten) die als energiecentra de energie in het lichaam verdelen. De manier waarop qi door het lichaam wordt verdeeld, beïnvloedt de mens op emotioneel, intellectueel, spiritueel en fysiek niveau. Een overdaad aan qi ontstaat bijvoorbeeld door te hard werken of te veel eten. Een tekort wordt o.a. veroorzaakt door ongezond voedsel, te weinig bewegen of slapen. Met tui-na breng je balans en kun je veel klachten voorkomen en verminderen.

2. Kinder Tui-na

Het is belangrijk om te weten dat de technieken en behandelingen die je in bovenstaande cursus leert, niet van toepassing zijn op kinderen. Dat betekent echter niet dat kinderen geen tui-na therapie ontvangen in China. Integendeel, massage wordt hier ook toegepast op baby’s en jonge kinderen, zowel door TCM-artsen als binnen het gezin om kinderkwaaltjes te verlichten. Omdat het meridianenstelsel van kleine kinderen nog niet volledig is ontwikkeld, past men een aangepaste vorm van tui-na toe. Dit leren we je graag in onze Cursus Kinder Tui-Na, die sinds kort in ons opleidingsaanbod is opgenomen. Je leert in deze cursus hoe je met milde aanrakingen en massagegrepen, de qi-doorstroom in het kinderlichaam kunt beïnvloeden. Er is veel aandacht voor het verlichten van klachten als; slaapproblemen, slecht eten, koorts, ademhalingsproblemen, diarree, obstipatie, bedplassen en rusteloosheid.

3. Chi Nei Tsang buikmassage

Je hebt al mogen ontdekken dat het binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde bovenal om energie draait. Als er één plek in ons lichaam is waar energie zich vaak opeenstapelt en spanningen veroorzaakt, dan is het wel in de buik. Dat is niet zo vreemd als je weet dat de TCM ervan uitgaat dat de navel (Po Ang) het centrum van ons zijn is. De energiekanalen, bloedvaten, het zenuwstelsel en lymfestelsel; alles komt hier samen. Wanneer spanning zich opstapelt en niet wordt weggeleid uit het lichaam, kunnen deze blokkades tot allerlei aandoeningen leiden. Denk aan spijsverteringsproblemen, slecht slapen, hoofdpijn en migraine, rusteloosheid, angst, etc. Met chi nei tsang buikmassages kun je dit voorkomen en verhelpen. In onze Cursus Chi Nei Tsang leren we je alle massagetechnieken om spanningen in het buikgebied op te lossen en om in te werken op de interne organen.

4. Numerologie

Om gezond en gelukkig te leven dient de mens volgens de TCM volledig in evenwicht te zijn. Omdat de TCM uitgaat van een holistische visie, waarbij lichaam en geest één zijn, is er veel aandacht voor wie je nu eigenlijk bent. Alleen door te ontdekken wie je werkelijk bent en door inzicht te hebben in de elementen die bepalen wie je bent, kun je jouw ideale levenspad volgen. Numerologie kan je daarbij helpen. Deze vorm van numerologie, die ontwikkeld is binnen de TCM, leert je hoe je weer ruimte kunt scheppen voor een leven in harmonie met de Dao, jouw wezenlijke natuur. In onze Cursus Numerologie leer je hoe je een horoscoop berekent en hoe mensen worden beïnvloed door 9 soorten energie, ki. Je leert hoe je soepel kunt meebewegen met de veranderingen in je leven en hoe je je eigen potentieel kunt ontdekken. Vervolgens kun je met deze wijsheiden ook anderen helpen op hun levenspad.

5. Anti-aging acupunctuur

Wat is veroudering? In het westen bekijken we veroudering veelal van de buitenkant en willen we vaak nog steeds geloven dat we dit van de buitenkant kunnen tegenhouden met een potje crème. De TCM geeft hierover andere interessante inzichten en gaat ervan uit dat alles energie is. Zo is ook ons lichaam de weerspiegeling van deze energie. Een evenwichtige doorstroom van de levensenergie houdt je gezond. Wanneer hier blokkades in ontstaan, stagneert de energie, word je ziek en treedt er veroudering op. Door middel van anti-aging acupunctuur, gericht op het gelaat, kun je de energie beïnvloeden en de ware energetische oorzaak van veroudering aanpakken. In onze Cursus Anti-aging Acupunctuur leer je om tui-na grepen en het plaatsen van naalden te combineren om de tekenen van het ouder worden op een natuurlijke manier aan te pakken.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Chi Nei Tsang Buikmassage (Abdominal Therapy)
Chi Nei Tsang Buikmassage (Abdominal Therapy)
 • 2 dagen
 • € 345
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie