* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Dynamische en statische rimpels: het verschil!

8 mei 2023 | Schoonheidszorg
Dynamische en statische rimpels: het verschil!

Lijntjes, plooien, vouwen, groeven… Het zijn allemaal termen om huidrimpels mee te omschrijven. Dit zijn tekenen van huidveroudering. Veel mensen storen zich eraan en doen een beroep op de expertise van een schoonheidsspecialist of skin expert om ze te vervagen en om het ontstaan ervan zo veel mogelijk te vertragen. Hiervoor is het onder meer belangrijk om te weten dat er verschillende soorten rimpels zijn. We maken onder meer een onderscheid tussen dynamische en statische rimpels. Wat is het verschil? En wat kun je ertegen doen. Wellness Academie geeft antwoord!

Wat zijn dynamische rimpels?

Een andere naam voor dynamische rimpels zijn expressierimpels. Kenmerkend aan deze rimpels is dat ze ontstaan bij een mimische beweging of een uitdrukking. Daarna keert de huid weer terug in de ‘normale’ toestand. In rust zijn deze rimpels dus niet of minder duidelijk zichtbaar. Deze rimpels kunnen dus ook al op heel jonge leeftijd tijdens gelaatsuitdrukkingen zichtbaar zijn. De meeste mensen vinden deze rimpels dan ook niet storend. Met het verloop van de tijd worden de dynamische rimpels echter dieper en veranderen ze in fijne lijntjes en later in diepere rimpels. Typische dynamische rimpels zijn:

 • Kraaienpootjes
 • Lachrimpels langs de mond
 • Fronsrimpels tussen de wenkbrauwen

Wat zijn statische rimpels?

Het belangrijkste verschil tussen dynamische en statische rimpels is dat dynamische rimpels in eerste instantie alleen zichtbaar zijn bij mimische bewegingen. Voor statische rimpels geldt dat ze altijd zichtbaar zijn, dus ook als de gelaatsspieren ontspannen zijn. Deze rimpels ontstaan niet alleen doordat de toegenomen activiteit van de onderliggende mimische spieren door de jaren heen, maar ook doordat het collageen en elastine in de huid met de jaren afneemt. Dit zijn namelijk de bouwstoffen die de huid zijn stevigheid en elasticiteit geven. Daarnaast kunnen er met het vorderen van de leeftijd ook statische rimpels ontstaan op plekken waar niet eerst dynamische rimpels zijn ontstaan. Voorbeelden van statische rimpels zijn:

 • Marionetlijnen aan de zijkant van de mond
 • Nasolabiale plooien
 • Voorhoofdrimpels

Rimpels, wat kun je ertegen doen?

Mensen kunnen zich soms storen aan rimpels, omdat ze vinden dat het hen er ouder uit doet zien. Daarnaast kan het ook invloed hebben op je uitstraling. Denk maar eens aan hoe een plooi langs de mondhoeken iemand er triest of kwaad uit laat zien. Een ander voorbeeld is een diepe fronsrimpel op het voorhoofd. Hierdoor lijkt het soms alsof iemand voortdurend boos is. Als schoonheidsspecialist kun je daarom vaak de vraag krijgen, wat men hieraan kan doen. Voordat je mensen daarmee kunt helpen, is het eerst belangrijk om te weten waardoor dynamische en statische rimpels ontstaan. Dus daarom gaan we eerst wat dieper in op de oorzaken van rimpels.

De oorzaken van dynamische en statische rimpels

We vertelden al dat dynamische rimpels ontstaan door gelaatsuitdrukkingen. Dan maar niet meer lachen? Dat is natuurlijk geen optie! Deze lijntjes geven iemand juist karakter. Echter, kunnen we er wel voor zorgen dat ze minder snel heel diep worden. Hetzelfde geldt voor statische rimpels. Huidveroudering volledig tegengaan, dat is natuurlijk onbegonnen werk. We kunnen dit proces wel vertragen en de huid zo goed mogelijk ondersteunen met de juiste producten en beauty producten.

Ook zijn er een aantal andere oorzaken die rimpels in de hand werken. Denk daarbij aan ongezonde gewoonten, zoals roken, alcohol drinken, ongezonde voeding, te weinig slapen, te weinig bewegen en dergelijke. Met enkele kleine aanpassingen in levensstijl kun je mensen weer laten stralen. De grootste boosdoener is meestal de zon. De straling van de zon bevordert de afbraak van elastine en collageen. Dit maakt de huid slapper, waardoor dynamische rimpels blijvend worden en veranderen in statische rimpels.

Aandachtspunten bij dynamische rimpels

Voor het vertragen van dynamische en statische rimpels is een adequate bescherming tegen de zon heel belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om mensen zich ervan bewust te maken dat bepaalde gewoonten dynamische rimpels op bepaalde zones versterken. Zo hebben rokers sneller expressierimpeltjes boven de lippen door het veelvuldig tuiten van de lippen. We noemen deze rimpeltjes ook wel de ‘streepjescode’. Of misschien heeft iemand de gewoonte om erg vaak zijn voorhoofd te fronsen. Dan kun je mensen daarop wijzen, zodat ze daar wat meer op gaan letten. Voor het vertragen van dynamische en statische rimpels is een goede basis huidverzorging essentieel; daar leren we je met veel plezier alles over in de cursus gelaatsverzorging.

Beauty behandelingen bij dynamische en statische rimpels

Daarnaast zijn er enkele beauty behandelingen, waarmee je de huid extra kunt ondersteunen om zo gezond en mooi mogelijk te blijven. Al deze behandelingen kun je leren bij Wellness Academie. We geven je hier een overzicht van enkele van deze behandelingen. Door op de link te klikken, ontdek je meer over de werking van deze behandeling en kun je je meteen inschrijven voor de betreffende cursus:

Voor veel van deze cursussen dien je eerst een opleiding schoonheidspecialist te volgen. Of wil je bijvoorbeeld een echte expert in huidverbetering en anti-aging worden? Mis dan ook zeker niet onze opleiding skin expert, die je een verdieping biedt in de werking van de huid, huidverbeterende behandelingen en producten.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie