Geschiedenis van de shiatsu therapie

9 februari 2016 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Op zoek naar meer informatie over shiatsu-therapie? Dan ben je hier op het juiste adres! Deze van oorsprong oosterse behandelwijze is gebaseerd op het idee dat de oorzaak van problemen in spieren, zenuwen en organen is te vinden in een verstoorde doorstroom van levensenergie door de energetische kanalen in het lichaam van de mens. Deze kanalen worden meridianen genoemd. Lees hier hoe shiatsu afgelopen eeuw officieel erkend werd als behandelwijze door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid en Onderwijs.

Eerste vermeldingen van shiatsu-therapie

Hoewel de shiatsu-therapie gezien wordt als een behandelvorm die uit Japan komt, vinden we de eerste verwijzingen naar shiatsu in China. In de Chinese medische tekst ‘Nei Ching – The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine’ wordt al verwezen naar een behandelvorm die overeenkomsten vertoont met de shiatsu therapie zoals we die nu kennen. Boeddhistische monniken namen de Chinese behandelwijzen in de 6de eeuw na Chr. mee naar Japan, waar ze verder werden ontwikkeld.

Shiatsu-therapie als volksgeneeskunst

In Japan ontwikkelde de shiatsu therapie zich gedurende honderd jaar als een echte volksgeneeskunst. De kennis en vaardigheden van de shiatsu therapie werden van ouder op kind doorgegeven. Zo gebeurde dat ook binnen de Japanse familie van Tokujiro Namikoshi. Deze Japanner werd in 1905 geboren op het eiland Shikoku in het zuiden van Japan. Toen hij zeven jaar oud was verhuisde hij met zijn ouders naar het eiland Hokkaido in het noorden van Japan. De reis was een ware uitputtingsslag geweest en ook de drastische verandering van een zacht en warm klimaat naar een bar en koud klimaat veroorzaakte bij de moeder van de jongen veel pijn in de gewrichten. Vandaag de dag zouden we dit reuma noemen.

Pijn verlichten met vingerdruk

In het dorp Rusutsu, waar het gezin van Tokujiro Namikoshi kwam te wonen, waren geen artsen en er waren ook geen medicijnen voorhanden om de pijn van de moeder te verlichten. Tokujiro wilde zijn moeder heel graag helpen. Hij vond het erg om haar zo te zien lijden. Daarom begon hij haar pijn te verlichten door op de pijnlijke plekken te masseren, te kloppen, te wrijven en te drukken. Hij kwam erachter dat het uitoefenen van druk met zijn vingers op de pijnlijke plekken het beste resultaat gaf. Hij noemde deze techniek digi-pressuur (shiatsu).

Lees ook: Veelgestelde vragen over shiatsu therapie

Tokujiro Namikoshi: vader van de shiatsu

Tokujiro Namikoshi startte in 1925 de eerste shiatsu-kliniek ter wereld op het eiland Hokkaido. Zijn eerste artikel over shiatsu (Shiatsu-therapie en psychologie) publiceerde hij in 1934. Zijn volgende mijlpaal was de opening van het Japanse Shiatsu College in Tokyo. Tokujiro Namikoshi wordt daarom ook wel de vader van de shiatsu therapie genoemd. Hij overleed in 2000 op 95-jarige leeftijd. Zijn zoon Kazutami Namikoshi zet zijn werk voort op het Japanse Shiatsu College.

Shiatsu als erkende behandelwijze

Onder meer door de inzet van Tokujiro Namikoshi werd de shiatsu-therapie in de jaren ’50 van de vorige steeds meer gewaardeerd als een hoogwaardige medische behandelwijze. In 1964 wordt de shiatsu therapie zelfs door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid erkend als officiële behandelwijze. De Japanse Minister van Volksgezondheid en Onderwijs definieert shiatsu therapie als volgt: “Therapie, die druk met duimen en handpalmen toepast op bepaalde punten van het lichaam, onregelmatigheden corrigeert, gezondheid onderhoudt en verbetert, bijdraagt tot het verlichten van diverse ziekten (diverse pijnen, stress, ontregeldheden in het zenuwstelsel, etc.) en de zelfgenezende werking van het organisme activeert. Heeft geen bijwerkingen.” 

Opleiding Shiatsu

Wil je ook graag een expert worden in het geven van shiatsu therapie? Volg dan hier je Opleiding Shiatsubehandelaar. De opleiding bestaat uit drie lesmodules: de Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie, de Cursus Shiatsu (Therapie 1A) en de Cursus Shiatsu Gevorderden (Therapie 1B). Klik op de bovenstaande cursussen voor meer informatie over de inhoud, prijzen en cursusdata en -locaties.