* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Geschiedenis van de shiatsutherapie

9 februari 2016
Geschiedenis van de shiatsutherapie

Op zoek naar meer informatie over shiatsutherapie? Dan ben je hier op het juiste adres! Deze van oorsprong oosterse behandelwijze baseert zich op het idee dat de oorzaak van problemen in spieren, zenuwen en organen is te vinden in een verstoorde doorstroom van levensenergie. Deze energie dient moeiteloos door de energetische kanalen in het lichaam van de mens te stromen. Deze kanalen noemen meridianen genoemd. Lees hier hoe shiatsu afgelopen eeuw officieel erkend werd als behandelwijze door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid en Onderwijs.

Eerste vermeldingen van shiatsutherapie

Hoewel men vaak beweert dat de shiatsutherapie een behandelvorm uit Japan is, vinden we de eerste verwijzingen naar shiatsu in China. In de Chinese medische tekst ‘Nei Ching - The Yellow Emperor's Classic of Internal Medicine’ verwijst men al naar een behandelvorm die overeenkomsten vertoont met de shiatsutherapie, zoals we die nu kennen. Boeddhistische monniken namen de Chinese behandelwijzen in de 6de eeuw na Chr. mee naar Japan. Deze werden hier verder ontwikkeld.

Shiatsu-therapie als volksgeneeskunst

In Japan ontwikkelde de shiatsutherapie zich gedurende honderd jaar als een echte volksgeneeskunst. De kennis en vaardigheden van de shiatsu therapie gaf men van ouder op kind door. Zo gebeurde dat ook binnen de Japanse familie van Tokujiro Namikoshi. Deze Japanner zag in 1905 het levenslicht op het eiland Shikoku in het zuiden van Japan. Toen hij zeven jaar oud was, verhuisde hij met zijn ouders naar het eiland Hokkaido in het noorden van Japan. De reis was een ware uitputtingsslag en ook de drastische verandering van een zacht en warm klimaat naar een bar en koud klimaat, veroorzaakte bij de moeder van de jongen veel pijn in de gewrichten. Vandaag de dag noemen we dit reuma.

Pijn verlichten met vingerdruk

In het dorp Rusutsu, waar het gezin van Tokujiro Namikoshi kwam te wonen, waren geen artsen en er waren ook geen medicijnen voorhanden om de pijn van de moeder te verlichten. Tokujiro wilde zijn moeder heel graag helpen. Hij vond het erg om haar zo te zien lijden. Daarom begon hij haar pijn te verlichten door op de pijnlijke plekken te masseren, te kloppen, te wrijven en te drukken. Hij kwam erachter dat het uitoefenen van druk met zijn vingers op de pijnlijke plekken het beste resultaat gaf. Hij noemde deze techniek digi-pressuur (shiatsu).

Lees ook: Veelgestelde vragen over shiatsu therapie

Tokujiro Namikoshi: vader van de shiatsu

Tokujiro Namikoshi startte in 1925 de eerste shiatsu-kliniek ter wereld op het eiland Hokkaido. Zijn eerste artikel over shiatsutherapie (Shiatsu-therapie en psychologie) publiceerde hij in 1934. Zijn volgende mijlpaal was de opening van het Japanse Shiatsu College in Tokyo. Tokujiro Namikoshi wordt daarom ook wel de vader van de shiatsu therapie genoemd. Hij overleed in 2000 op 95-jarige leeftijd. Zijn zoon Kazutami Namikoshi zet zijn werk voort op het Japanse Shiatsu College.

Shiatsutherapie als erkende behandelwijze

Onder meer door de inzet van Tokujiro Namikoshi werd de shiatsu-therapie in de jaren ’50 van de vorige steeds meer gewaardeerd als een hoogwaardige medische behandelwijze. In 1964 wordt de shiatsu therapie zelfs door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid erkend als officiële behandelwijze. De Japanse Minister van Volksgezondheid en Onderwijs definieert shiatsu therapie als volgt: “Therapie, die druk met duimen en handpalmen toepast op bepaalde punten van het lichaam, onregelmatigheden corrigeert, gezondheid onderhoudt en verbetert, bijdraagt tot het verlichten van diverse ziekten (diverse pijnen, stress, ontregeldheden in het zenuwstelsel, etc.) en de zelfgenezende werking van het organisme activeert. Heeft geen bijwerkingen.” 

Opleiding Shiatsutherapie

Wil je ook graag een expert worden in het geven van shiatsu therapie? Volg dan hier je Opleiding Shiatsubehandelaar. De opleiding bestaat uit drie lesmodules: de Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie, de Cursus Shiatsu (Therapie 1A) en de Cursus Shiatsu Gevorderden (Therapie 1B). Klik op de bovenstaande cursussen voor meer informatie over de inhoud, prijzen en cursusdata en -locaties.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie