• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Microneedling: manueel of met een apparaatje?

29 september 2023 | Schoonheidszorg
Microneedling: manueel of met een apparaatje?

Een jeugdige en stralende huid? Dat wil iedereen wel! De beauty branche blijft zich daarom buigen over nieuwe producten en behandelingen, waarmee dit bereikt kan worden. Een van de innovaties op dit gebied is microneedling. Deze behandeling stimuleert de huid om zichzelf te vernieuwen met behulp van minuscule naaldjes: dit kan manueel of met een apparaatje. Mogelijk heb je al eens gehoord van de dermaroller en de microneedling pen. Wat is nu precies het verschil en wat is de beste keus? Lees hier gauw meer!

De huid verbeteren met microscopisch kleine gaatjes?

We vertellen je eerst kort, wat precies het idee is achter een microneedling behandeling. Het doel van de microscopisch kleine gaatjes, die in de huid worden gemaakt, is om de natuurlijke collageenproductie te stimuleren. De microwondjes activeren namelijk het genezingsproces van de huid. Bij dit proces wordt collageen aangemaakt. Dit leidt tot het verbeteren van de algehele textuur en uitstraling van de huid. Daarbij kunnen dankzij deze microkanaaltjes de huidverzorgingsproducten dieper in de huid doordringen. Hierdoor wordt de huid optimaler verzorgd. Ook dit reflecteert zich in een mooiere huid. Deze behandeling is ideaal om in te zetten voor onder meer het verminderen van rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken, striae en acne-littekens.

Heb je interesse in huidverzorging? Start dan je carrière in deze branche door eerst onze Opleiding schoonheidsspecialiste of de Opleiding Skin Expert te volgen.

Microneedling manueel of met een apparaatje?

Een geavanceerd hulpmiddel, dat schoonheidsspecialisten gebruiken voor professionele microneedling, is de zogeheten microneedling pen. Dit is een elektrisch aangedreven apparaatje, dat is uitgerust met minuscule naaldjes. De schoonheidsspecialiste beweegt hiermee zorgvuldig over de huid. De naaldjes bewegen tegelijkertijd met hoge snelheid in en uit de huid, waardoor er microkanaaltjes ontstaan, om onder meer de collageenproductie te stimuleren. Mogelijk heb je ook al eens gehoord van de dermaroller? Dit is een handmatig hulpmiddel dat steeds meer mensen thuis uitproberen. Het principe is hetzelfde, alleen zijn er wel enkele belangrijke verschillen tussen microneedling manueel en met een apparaatje.

Verschillen tussen de dermaroller en de elektrische microneedling pen

Wil je microneedling op een professionele wijze aanpakken? Dan is de elektrisch aangedreven pen de beste oplossing, mits je deze op de juiste wijze gebruikt. Met dit apparaatje kun je namelijk de diepte van de naaldpenetratie aanpassen aan de specifieke behoefte van elke huid. De naaldjes maken bovendien ook snellere bewegingen dan bij een handmatige roller, waardoor ze voor minder ongemak zorgen.

Doordat je bovendien met een elektrische pen veel nauwkeuriger en gecontroleerd kunt werken, bereik je betere resultaten. Bij een dermaroller gaan bovendien de naaldjes ook schuin de huid in en niet verticaal, waardoor de kans op huidschade groter is. Ook de herteltijd is bij de elektrische pen korter, dan bij het gebruik van de dermaroller. De elektrisch aangedreven methode is minder invasief dan de handmatige dermaroller en voor professionals altijd de beste keus!

Word een professional in microneedling!

Ben je geïnteresseerd in microneedling? Ga dan niet zomaar, zonder enige kennis of ervaring, thuis of in je salon hiermee aan de slag. Hoewel er microneedling apparaten en rollers voor thuisgebruik zijn, is voorzichtigheid geboden. Wanneer je te diep of te hard in de huid gaat, kan dit leiden tot huidbeschadiging en problemen, zoals irritatie, pigmentproblemen, puistjes en littekens.

Daarbij is voor het toepassen van microneedling kennis van de anatomie van het gelaat en de huid nodig. De gelaatshuid is bijvoorbeeld niet overal even dik. Daarbij is elk gezicht uniek. Je moet daarom een goed inzicht hebben in hoe diep je op elke zone kunt inwerken, om op een veilige manier de beste resultaten te behalen. Wil je op een veilige manier huidverbeterende behandelingen aanbieden? Schrijf je dan hier in voor de cursus microneedling en word een expert in het hanteren van de microneedling pen!

Lees ook: 

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie