Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Nieuw bij Wellness Academie: Cursus hygiëneprocedures PMU

15 april 2019
Nieuw bij Wellness Academie: Cursus hygiëneprocedures PMU

Dankzij nieuwe technieken is (semi-) permanente make-up (PMU) momenteel erg populair. Denk o.a. aan microblading, ombre/ powder brows en manuele shading technieken. Met PMU zien jouw klanten er op elk moment verzorgd uit, bij het opstaan, na het douchen, na het sporten, etc. Ze hoeven zich lange tijd geen zorgen te maken over hun make-up. Maar dan moet het plaatsen van de PMU wel correct, veilig en hygiënisch gebeuren! Een cursus hygiëneprocedures is dan onmisbaar en bovendien verplicht voor elke schoonheidsspecialiste die PMU wenst te plaatsen!

PMU in het kort

Permanente make-up betekent dat je met een steriele naaldmodule pigment aanbrengt in de bovenste huidlaag om lippen, ogen of wenkbrauwen te corrigeren of te verfraaien. Ofschoon de pigmenten minder diep in de huid worden gebracht dan in het geval van tatoeages en ze na verloop van tijd verdwijnen, blijft het van groot belang dat de pigmenten en de materialen van de hoogste kwaliteit zijn en dat je de technieken perfect beheerst en correct toepast. Daarbij is hygiëne een topprioriteit. Tijdens onze PMU opleidingen, de Opleiding Manuele Permanente Make-up, de Opleiding PMU expert, de Cursus Microblading en de Cursus Ombre/Powder Brows, leer je de technieken en het uitvoeren van de volledige behandelingen perfect aan van echte vakexperts. Maar dat is niet genoeg! Volg ook een cursus hygiëneprocedures PMU!

Verplicht attest hygiëneprocedures permanente make-up

Wil je als schoonheidsspecialiste (semi-)permanente make-up aanbieden in je salon, dan ben je verplicht om eerst het attest Hygiëneprocedures voor tattoos, piercings en permanente make-up te behalen. Hiervoor dien je een cursus van 20 uur te volgen. In deze cursus leer je alles over de strenge hygiëneregels die je in acht moet nemen tijdens het uitvoeren van PMU behandelingen. Je dient tijdens alle lessen aanwezig te zijn om aan het examen deel te mogen nemen. Als je geslaagd bent voor het examen ontvang je het attest. Vervolgens dien je een verklaringsformulier in te vullen en dit met een kopie van je attest naar de FOD Volksgezondheid te sturen. Daarna ontvang je een registratienummer van de FOD Volksgezondheid, dat verplicht is om in België permanente make-up te mogen zetten.

Wat zijn de risico’s van PMU?

Een cursus hygiëneprocedures voor het plaatsen van permanente make-up is belangrijk, omdat deze behandelingen risico’s met zich meebrengen. Op de eerste plaats moet je heel goed op de hoogte zijn van de contra-indicaties van PMU, waaronder verdachte plekjes op de huid, zwangerschap, littekens van minder dan een jaar oud en alcohol- of drugsgebruik tijdens de behandeling. Daarnaast kan er tijdens het aanbrengen van permanente make-up een wondje ontstaan, waardoor er een risico bestaat op besmetting van ziekten die overgedragen kunnen worden via bloed. Denk aan hepatitis B en C. Daarbij is een goede hygiëne uiterst belangrijk om infecties bij het zetten van PMU te voorkomen.

Richtlijnen voor het plaatsen van PMU

We zetten hier alvast enkele belangrijke richtlijnen op een rij met betrekking tot het plaatsen van permanente make-up:

 • De huid dient vooraf altijd goed schoongemaakt en gedesinfecteerd te worden.
 • De naalden en pigmenten dienen steriel verpakt te zijn.
 • Tijdens de behandeling worden schone tissues gebruikt om de huid te reinigen.
 • Draag altijd handschoenen tijdens het plaatsen van PMU en vervang deze wanneer je iets anders aanraakt dan de PMU-pen, een tissue of de huid.
 • Verzorg de behandelde zone na het plaatsen van de permanente make-up. Een goede, hygiënische verzorging is essentieel voor een goede genezing en optimaal resultaat.
 • Geef je klant altijd duidelijke schriftelijke instructies mee over de nazorg van de permanente make-up.

Behaal je attest hygiëne PMU!

Dat kan sinds kort ook bij Wellness Academie! De lessen, het examen en het attest voldoen aan alle wettelijke eisen. Met het attest dat je met onze Cursus Hygiëneprocedures voor tattoos, piercings en permanente make-up behaalt, voldoe je aan alle wettelijke eisen omtrent hygiëne om als PMU artist aan de slag te gaan! Schrijf je op tijd in, want de plaatsen zijn beperkt!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie