• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Soorten cupping sets door de tijd heen

22 maart 2017 | Massage & Therapieën
Soorten cupping sets door de tijd heen

Cupping is een behandelwijze waarbij cups vacuüm worden gezogen op specifieke plekken op het lichaam. Het is een oude behandelwijze die door vele volken over de hele wereld wordt toegepast. Het is niet duidelijk of de diverse methodes zich onafhankelijk van elkaar ontwikkeld hebben of dat de methodes via migratie van het ene volk aan het andere zijn doorgegeven. Er bestaan in ieder geval verschillende soorten cups. We nemen je hier mee op reis in de geschiedenis van de cupping massage om je een idee te geven van welke soorten cupping sets er allemaal gebruikt kunnen worden.

Dierenbotten en hoorns

We zien dat ver terug in de geschiedenis cupping materialen werden gebruikt die op dat moment voorhanden waren. Zo gebruikten men binnen vele oude culturen bijvoorbeeld botten en hoorns van dieren om er cups van te maken. Andere veelgebruikte materialen waren bamboe, noten, kalebassen en schelpen. We weten dat de indianen in Noord-Amerika buffelhoorns gebruikten en dat de Finnen hun cups maakten van koehoorns. Leer meer over de moderne toepassingen van cupping in het artikel: Olympische sporters in de ban van cupping

Ontwikkeling van cupping in China

Ook in China was men al eeuwen geleden bekend met de gezondheidsvoordelen van cupping. In oude geschriften van Ge Hong (283–343), een Chinese alchemist, wordt gesproken over uitgeholde hoorns van dieren die gebruikt worden om zuigkracht te creëren op de huid. In later werk van Zhao Xuemin wordt gesproken over het gebruik van bamboe en keramische potten om cups van te maken. Voor gebruik werden de keramische cups gekookt in kruiden. Het nadeel van de bamboe cups was dat je ze niet vaak kon gebruiken, omdat ze erg snel versleten. De keramische cups waren op hun beurt weer zeer breekbaar. Er waren stevigere materialen nodig en daarom begon men cups te maken van hout en metalen als koper, brons en ijzer.

IJzeren cup

Begin 20ste eeuw: glazen cups

Toen aan het begin van de 20ste eeuw de productie van glas op gang kwam, begonnen massagetherapeuten steeds vaker glazen cups te gebruiken. Deze cups waren veel gemakkelijker te maken dan bijvoorbeeld ijzeren en koperen cups. Een ander voordeel van glas is dat het wat veerkrachtiger is. Een nog veel belangrijker voordeel was dat de therapeut nu tijdens de behandeling meteen een goed zicht had op het stukje huid dat werd behandeld. De therapeut kon de conditie van de huid waarnemen en daar de duur van de behandeling op afstemmen. Voordat een glazen cup op de huid geplaatst wordt, wordt er eerst een vlammetje onder de cup gehouden. Daarna wordt de cup op de huid geplaatst waardoor de cup direct vacuümtrekt.

[gallery size="medium" ids="9968,9967"]

Eind 20ste eeuw: cups met een pompje

Tegen het einde van de 20ste eeuw werden er nieuwe technieken ontwikkeld waarbij geen vuur nodig was, zodat er geen risico op verbranding meer was. Bovenop de cup zit nu een ventiel en met een pompje dat je met de hand kan bedienen trek je de cup vacuüm op de huid. Als behandelaar heb je nu veel meer controle over de zuigkracht. Deze cupping sets met een pompje worden tegenwoordig over de hele wereld gebruikt. Er worden ondertussen ook kunststof cups gebruikt en siliconen cups van medische kwaliteit. De siliconen cups zijn extra zacht en flexibel en zorgen voor minder blauwe plekken. Ze zijn ook zeer geschikt op plekken waar de botten vlak onder de huid liggen. Hieronder op de foto zie je ook nog een voorbeeld van een cupping mat. Daarnaast zien we ook steeds vaker wegwerp cupping sets. Doordat cups worden gebruikt om afval- en gifstoffen uit het lichaam te onttrekken, zijn deze cups extra veilig. Je voorkomt zo dat je eventuele infecties doorgeeft aan andere mensen.

Cupping mat

Meer weten?

Ontdek hier onze Cursus Cupping in Amsterdam en Hasselt. Cupping kun je prima inzetten als een op zichzelf staande behandelwijze, maar het komt ook terug in andere behandelingen, zoals in onze Cursus Sveltessa Afslankingsmassage. Of combineer het met een andere massagevorm of therapie. Bekijk hier ons complete aanbod aan Massagecursussen.

Bron: cuppingresource.com

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie