Veelgestelde vragen over moxatherapie

22 september 2015 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Geïnteresseerd in het leren geven van moxatherapie? Dan ben je bij de Wellness Academie aan het juiste adres. Wat is moxatherapie? Wat zijn de toepassingen? Zijn er ook risico’s verbonden aan moxatherapie? Ontdek hier de antwoorden op veelgestelde vragen over deze bijzondere oosterse behandelwijze. Steeds meer mensen maken kennis met moxatherapie en de vraag naar deze behandelwijze is dan ook groeiende. Misschien is de cursus moxatherapie wel iets voor jou?

Wat is moxatherapie?

Moxatherapie is een eeuwenoude behandelwijze met zijn wortels in de Traditionele Chinese Geneeskunde. ‘Moxa’ is een andere benaming voor bijvoetkruid (Artemisia vulgaris). Van dit kruid wordt een moxa-stick gemaakt. Deze moxa-stick wordt vlak boven de huid gebrand. Een belangrijke eigenschap van moxa is dat het langzaam maar heftig brandt, zodat er veel hitte in een geconcentreerde vorm vrijkomt. Deze hitte voelt weldadig aan op de huid en kan energetische blokkades in de meridianen en acupunten verhelpen, waardoor de doorstroom van levensenergie (qi) in het lichaam wordt gestimuleerd.

Wie is gebaat bij moxatherapie?

Moxatherapie kan preventief ingezet worden voor het voorkomen van allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Het geeft op de eerste plaats een weldadig gevoel. Het werkt zowel verwarmend als verzachtend en stimulerend. Het is een geschikte behandelvorm voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen, gebrek aan energie, verzwakt immuunsysteem, koude, slapeloosheid of seksuele problemen. Het kan ook verlichting bieden bij pijnlijke en stijve spieren en reumatische klachten. Verder kan moxatherapie lokaal ingezet worden bij botbreuken om de doorbloeding te bevorderen. Een andere toepassing van moxatherapie is het behandelen van littekens.

Kan de huid niet verbranden door moxatherapie?

Moxatherapie is een veilige behandelmethode, mits het goed wordt uitgevoerd. De moxa-stick mag nooit tegen de huid worden gehouden! De moxa-stick moet op minimaal 1 cm van de huid af worden gehouden. Het is de bedoeling dat de huid wordt verwarmd met stralingswarmte. Op deze manier kan er geen verbranding van de huid optreden. Behalve dat voor moxatherapie een moxa-stick wordt gebruikt, wordt de moxa soms ook gebrand op een laagje zout, een schijfje gember of knoflook dat op de navel wordt gelegd.

Bestaan er ook contra-indicaties voor moxatherapie?

Er bestaan ook een aantal contra-indicaties voor moxatherapie. In de volgende gevallen mag je geen moxatherapie geven:

  • Koorts
  • Hoge hartslag
  • Hoge bloeddruk
  • Extreme vermoeidheid
  • Zwangerschap
  • Na alcoholgebruik
  • Zwellingen
  • Roodheid (niet veroorzaakt door moxa)

Wat kan ik verwachten van de cursus moxatherapie?

De cursus moxatherapie gaat in op de achtergronden van moxatherapie. Je leert wat je nodig hebt voor het uitvoeren van een moxabehandeling en waar je op moet letten bij de voorbereiding. Je leert onder professionele begeleiding om een volledige moxabehandeling te geven. Er wordt extra aandacht besteed aan moxatherapie bij littekens en je leert welke acupunten je kunt behandelen bij diverse specifieke klachten. De cursus is voor iedereen toegankelijk. Vaak wordt moxatherapie gebruikt in combinatie met andere behandelvormen als tui-na therapie of shiatsu therapie. Het kan echter ook als een op zichzelf staande behandeling worden uitgevoerd. Schrijf je hier meteen in voor de volgende cursus moxatherapie!