• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Verlate spierpijn: oorzaken, behandelen & voorkomen

18 februari 2022 | Massage & Therapieën
Verlate spierpijn: oorzaken, behandelen & voorkomen

Hoe kan dat nu dat je pas één of twee dagen na het sporten ineens last krijgt van spierpijn? Dit is een veelvoorkomend fenomeen. Het wordt ook wel ‘DOMS’ (Delayed Onset Muscle Soreness) genoemd. Oftewel, het gaat hier om ‘verlate spierpijn’. In dit artikel ontrafelen de experts in sportmassage van Wellness Academie je het mysterie van deze vorm van spierpijn. Wil je ook meer weten over de oorzaken, het behandelen en voorkomen van spierpijn na het sporten? Dan is onze cursus sportmassage vast iets voor jou! Lees hier gauw meer!

Wat is verlate spierpijn (DOMS) precies?

Heb je fanatiek getraind, dan heb mogelijk vlak na de work-out nergens last van, behalve van wat vermoeidheid. Het is pas een dag later dat je spieren ineens pijn doen. Doorgaans ontstaat verlate spierpijn als je net iets te zwaar gesport hebt of tijdens je work-out spiergroepen hebt aangesproken, die je nog niet uitgebreid hebt getraind. Ook als je een periode niet gesport hebt en je begint daarna opnieuw, dan kun je last krijgen van verlate spierpijn. Verlate spierpijn wordt bovendien vooral veroorzaakt door excentrische oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij de spieren gerekt worden. Een voorbeeld is een squat en dan specifiek op het moment dat je door je knieën naar beneden zakt. Het rekken veroorzaakt microbeschadigingen in de spieren.

Waarom voel je de spierpijn pas later?

De reden dat je de spierpijn vaak pas 24 uur later voelt, is omdat een groot deel van de microbeschadigingen niet direct tijdens de inspanning ontstaan. Deze beschadigingen worden veroorzaakt door herhalingen van de betreffende oefening, waarbij de spier samentrekt en uitrekt. Voor het samentrekken is calcium nodig. Het calcium wordt daarna teruggepompt naar het calciumreservoir. Echter, als je spieren na een training uitgeput zijn, dan kan er calcium terug lekken in de isolerende reserves. Dit proces activeert de pijnprikkels. Doordat dit echter heel subtiel gebeurt, duurt het vaak een dag voordat je de pijn pas voelt. De pijn kan na 48 uur zelfs nog intenser zijn. Als je echt zwaar hebt getraind, is het best mogelijk om een weeklang spierpijn te hebben.

Tip: wil je alles weten over de werking van het menselijk lichaam en o.a. over spieren? Duik dan dieper in deze materie, door onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie te volgen!

Is verlate spierpijn slecht voor je?

Hoewel de term ‘microbeschadigingen’ niet aangenaam klinkt, is het meestal niet slecht voor je. Integendeel, je lichaam gaat hard aan het werk om de spieren te herstellen. Het zorgt er zelfs voor dat je spieren groter en sterker worden. Aan de andere kant moet je ‘pijn’ wel altijd zien als een ‘waarschuwing’. Er is iets met je lijf aan de hand. Het is daarom belangrijk om tussen je trainingen genoeg rust te nemen. Trainen met zware spierpijn is een no-go. Wat je wel kunt doen, is andere spiergroepen trainen. Daarnaast is het belangrijk om je lichaam te ondersteunen met de juiste voeding. Voor spierherstel zijn eiwitten essentieel. Wil je daar meer over weten? Dan is onze Cursus Sportvoeding vast iets voor jou!

Spierpijn verminderen en voorkomen

Lichte spierpijn na het trainen is dus eigenlijk een signaal dat je goed bezig bent; dit zorgt namelijk voor spieropbouw. Laat je hierin wel goed begeleiden, want overtrainen kan juist een averechts effect hebben. Zo zijn ook een correcte warming-up, een cooling-down en stretchen belangrijk om spierpijn te verminderen en vooral ook om blessures te voorkomen.

Na een intensieve training kan een milde sportmassage je spieren helpen om beter te herstellen. Deze behandeling stimuleert de doorbloeding, waardoor je sneller van de pijn af bent. Daarnaast is het ook heerlijk ontspannend. Je zult je hierdoor bovendien steeds bewuster worden van wat je lichaam aankan, waardoor je hier steeds beter je training op kunt afstemmen.

Wist je trouwens dat het ook goed is om vóór het sporten een massage te ondergaan als voorbereiding op de inspanning? We leren je er graag alles over in onze Cursus Sportmassage of volg onze complete Opleiding Sportmassage!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 299
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie