Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Voordelen van massage na de zwangerschap

15 augustus 2017 | Massage & Therapieën
Voordelen van massage na de zwangerschap

Er wordt veel gesproken over de voordelen van massages tijdens de zwangerschap. Er bestaan hiervoor speciale zwangerschapsmassages, maar hoe zit het met massages na de zwangerschap? Daar hoor je veel minder over. Een zwangerschap evenals de bevalling, maar ook de tijd erna is een zware periode, zowel mentaal als fysiek. Daarom gaan we hier in op de voordelen van massage na de zwangerschap.

Massage bevordert een spoedig herstel

Tijdens de zwangerschap verandert er binnen korte tijd heel veel in je lichaam. Je buik zet flink uit, spieren worden opgerekt, er wordt meer bloed aangemaakt, je lichaam moet meer gewicht dragen en je hormonen zijn druk in de weer. Na de bevalling duurt het een tijdje voordat je weer in vorm bent. Veel vrouwen hebben last van allerlei pijntjes als spierpijn, rugpijn, pijn in de schouders, pijn in het bekkengebied, etc. Ook hebben veel vrouwen last van tintelingen of een doof gevoel in ledematen. Massage kan dan een goede manier zijn om zonder medicatie deze klachten te verminderen.

Massage na de zwangerschap vermindert zwelling

Tijdens je zwangerschap heb je ongeveer 1 kilo extra bloed aangemaakt en heb je meer vocht vastgehouden. Aan het einde van de zwangerschap hebben veel vrouwen gezwollen voeten en benen. Maar ook na de bevalling is dit niet meteen weg. Zachte massages, zoals ontspanningsmassages en manuele lymfedrainage technieken, kunnen helpen om de vochtophopingen te verminderen. Met deze massages wordt het lymfesysteem gestimuleerd en zal het vocht sneller op een natuurlijke en effectieve wijze uit het lichaam weggevoerd worden. Lees hier meer over onze Cursus Manuele Lymfedrainage.

Stimuleren van de borstvoeding

Massage is een goede manier om de hormoonhuishouding in balans te brengen. Tijdens de zwangerschap is het gehalte aan oestrogeen en progesteron zeer hoog. Na de bevalling dalen deze gehaltes sterk. Vervolgens neemt het gehalte aan prolactine en oxytocine toe, waardoor de aanmaak van moedermelk wordt gestimuleerd. Massage kan helpen om dit proces te versterken, want ook bij massage maakt het lichaam oxytocine aan. Het wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. De aanraking zorgt voor een prettig en geborgen gevoel. Zeker moeders die zich in het begin wat onzeker voelen met hun pasgeboren baby, kunnen door gebrek aan dit gevoel moeite hebben met de borstvoeding. Ontspannende massages kunnen voor hen een goede ondersteuning zijn. Een andere goed tip is om onze Cursus Shantala babymassage te volgen, waarin je leert om ontspannende momenten te creëren, die de ouder-kind relatie versterken.

Verminderen van stress en slaapproblemen

Het krijgen van een kindje kan je hele wereld op zijn kop zetten. Een zware zwangerschap, een moeilijke bevalling en de zorg voor een pasgeboren baby’tje kunnen veel stress met zich meebrengen. Zoals we hierboven al vertelden zorgt massage voor de aanmaak van oxytocine, wat je een geborgen gevoel geeft. Dit kan net het zetje zijn, dat je nodig hebt om je beter en zelfverzekerder te voelen na de bevalling. Massage is dan ook een goede ondersteunende behandeling om een postnatale depressie te voorkomen of te verminderen. Massage helpt je om tot jezelf te komen en om tot rust te komen in een tijd waarin er van alles op je afkomt. In onze Cursus Ontspanningsmassage leer je alles over wat massage voor je kan betekenen en leer je om op professionele wijze ontspannende massages te geven.

Meer weten over massage na zwangerschap?

Meer weten over massages tijdens en na de zwangerschap? Bekijk dan hier onze Cursus Zwangerschapsmassage in Hasselt (BE), Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Hoewel de nadruk in deze cursus ligt op massages voor zwangere vrouwen wordt er ook aandacht besteed aan massages tijdens de bevalling en na de zwangerschap. Ook wordt er ingegaan op het gebruik van aromatherapie en haptonomie tijdens en na de zwangerschap.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie