Onze opleidingskalender staat online, van korte cursus tot lang traject. Jij kiest wat bij je past! Ontdek het aanbod & schrijf je in: (meer info)
Onze opleidingskalender staat online, van korte cursus tot lang traject. Jij kiest wat bij je past! Ontdek het aanbod & schrijf je in: (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Waarom sportmassage? Voordelen, toepassingen en kosten

24 juli 2025 | Massages
Waarom sportmassage? Voordelen, toepassingen en kosten

Lijkt het je wel wat om masseur te worden en overweeg je je te specialiseren in sportmassage? Ontdek dan hier wat sportmassage precies inhoudt, wanneer je het toepast en welke voordelen het biedt. Ook kijken we naar de kosten van een behandeling en of deze vergoed worden. Wellness Academie beantwoordt hier de meest gestelde vragen over waarom sportmassage een goed idee is, zodat jij kunt ontdekken of deze specialisatie bij jou past!

Wat doet een sportmasseur?

Een sportmasseur is gespecialiseerd in het behandelen van spieren en het bevorderen van een goede werking van het bewegingsapparaat. Vooral voor mensen die hun lichaam intensief gebruiken is dit een must. Denk uiteraard aan sporters, van amateur tot professioneel niveau. Daarnaast hebben mensen met een fysiek zwaar beroep of een actieve levensstijl veel baat bij sportmassage.

Als sportmasseur help je spieren te ontspannen, afvalstoffen af te voeren en de doorbloeding te verbeteren. Daarbij helpen sportmassages blessures voorkomen en beter herstellen na blessures. Je werkt vaak samen met sportcoaches, fysiotherapeuten of personal trainers. Als sportmasseur kun je aan de slag bij onder andere sportclubs, in wellnesscentra of als zelfstandig ondernemer.

Waarom sportmassage? Meer dan alleen masseren!

Een sportmasseur doet méér dan alleen masseren. Je leert ook analyseren:

  • Waar zitten de knelpunten?
  • Hoe herken je overbelasting?
  • Welke behandeling is het meest effectief?

Daarbij gebruik je verschillende technieken, waaronder stevige handgrepen, fricties, taping en soms mobilisaties. Je kunt je carrière als sportmasseur nog verder verrijken door bijvoorbeeld ook een opleiding sportvoeding te volgen.

Wanneer is sportmassage geschikt?

Het is een misvatting dat sportmassage alleen na het sporten wordt gegeven om spierpijn te verzachten. Sportmassage wordt namelijk op verschillende momenten toegepast:

  • Voor de inspanning (pre-massage):
    Om spieren op te warmen, de doorbloeding te stimuleren en blessures te voorkomen.
  • Na de inspanning (post-massage):
    Om spierpijn te verminderen, herstel te versnellen en afvalstoffen sneller af te voeren.
  • Tussen sportmomenten door (onderhoud):
    Om spanning weg te nemen, kleine blokkades te behandelen en het lichaam in topconditie te houden.

Zoals we hierboven al kort aanhaalden, sportmassage is niet alleen voor topsporters. Mensen met een lichamelijk zwaar beroep, zoals bouwvakkers, zorgmedewerkers of dansers, maken ook veel gebruik van sportmassage om fit en klachtenvrij te blijven. Ook recreatieve sporters kiezen steeds vaker voor deze vorm van massage als onderdeel van hun gezonde leefstijl.

Wat zijn de voordelen van sportmassage?

Sportmassage heeft talloze voordelen, zowel lichamelijk als mentaal. Hier zijn de belangrijkste op een rij:

  • Sneller spierherstel
    Vanwege de betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen.
  • Vermindering van spierpijn en kramp
    Door het losmaken van spierknopen en het verbeteren van de stofwisseling in de spieren.
  • Voorkomen van blessures
    Regelmatige sportmassages helpen om beginnende overbelasting of kleine problemen tijdig op te sporen.
  • Verbeterde mobiliteit en flexibiliteit
    Massagetechnieken zorgen voor soepele spieren en gewrichten.
  • Ontspanning en focus
    Sportmassage helpt ook mentaal te ontspannen en stress te verminderen. Dit komt de prestaties ten goede.

Wat kost een sportmassage?

Als je sportmasseur wilt worden, is het uiteraard ook belangrijk dat je een idee hebt van wat je voor je behandelingen kunt vragen. De kosten van een sportmassage verschillen per regio, ervaring van de masseur en duur van de behandeling. Gemiddeld vragen sportmasseurs tussen de € 40 en € 70 per sessie van 45 tot 60 minuten. Veel sportmasseurs bieden ook pakketten aan, bijvoorbeeld een strippenkaart voor meerdere behandelingen of begeleiding rondom een sportevenement. Als masseur in opleiding of beginnende zzp’er kun je je tarieven stapsgewijs opbouwen. Met meer ervaring, aanvullende certificaten of een gespecialiseerde doelgroep kun je je tarieven aanpassen aan de toegevoegde waarde die je te bieden hebt.

Wordt sportmassage vergoed?

Sportmassage valt doorgaans niet onder de basisverzekering. In sommige gevallen kan er via een aanvullende verzekering een vergoeding mogelijk zijn, mits de masseur is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Dit geldt meestal alleen voor geregistreerde massagetherapeuten of behandelingen met een medische insteek, zoals bij sportrevalidatie of chronische klachten. Als sportmasseur, met een diploma van de opleiding bij Wellness Academie, kun je je onderscheiden door transparant te zijn over je kwalificaties en door eventueel samen te werken met zorgprofessionals om de kans op vergoeding voor je klant te vergroten.

Is een opleiding sportmassage iets voor jou?

Als je graag met mensen werkt, interesse hebt in het menselijk lichaam en houdt van een actieve werkhouding, dan is een opleiding sportmassage een goede keuze. Het werk is afwisselend, doelgericht en geeft veel voldoening. Je helpt mensen bij het behalen van hun sportieve doelen, maar ook bij het herstellen van klachten of het verbeteren van hun dagelijks functioneren.

Bij Wellness Academie volg je een modulaire opleiding tot sportmasseur, waarmee je massages kunt aanbieden als complementaire behandeling. Je wordt begeleid door ervaren docenten die uit de praktijk komen, zodat je goed voorbereid bent op je toekomstige werkveld.

Opleiding Sportmasseur bij Wellness Academie

Onze opleiding sportmasseur bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Anatomie, pathologie & fysiologie
  • Ontspanningsmassage
  • Basis massagetechnieken
  • Sportmassage voor gevorderden (met o.a. sporttaping en EHBO bij sportongevallen)

Na afronding van de opleiding sportmassage kun je aan de slag bij sportclubs, fitnesscentra, wellnesslocaties of als zelfstandige. Daarnaast kun je je verder verdiepen met aanvullende cursussen, zoals de cursus triggerpointmassage of de cursus bindweefselmassage. Wil jij sporters en andere actieve mensen helpen beter te presteren én te herstellen? Schrijf je dan in voor de opleiding sportmassage van Wellness Academie. Ontdek hoe je van jouw interesse in sport en gezondheid een inspirerende carrière maakt!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie