* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is het verschil tussen shiatsu en tui-na?

11 februari 2021 | Massage & Therapieën
Wat is het verschil tussen shiatsu en tui-na?

Wie zich wil verdiepen in oosterse massages en therapieën komt al snel de termen shiatsu en tui-na tegen. Ook bij Wellness Academie bieden we zowel shiatsu als tui-na cursussen aan. Regelmatig krijgen we de vraag wat deze twee behandelwijzen precies inhouden en wat eigenlijk de verschillen zijn. Daarom wijden we hier een artikel aan de overeenkomsten en verschillen tussen shiatsu en tui-na. Heb je nog meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

Shiatsu en tui-na: twee oosterse massagetherapieën

Hoewel shiatsu en tui-na als verschillende behandelwijzen worden gepresenteerd, hebben ze meer overeenkomsten dan verschillen. Dat komt omdat tui-na de voorloper is van shiatsu. Beide methoden hebben hun wortels in de traditionele oosterse geneeskunde. Tui-na is al zeker 4000 jaar oud en is ontstaan in China. Het is eigenlijk een vorm van acupunctuur, maar dan zonder naalden. Zo’n 1000 jaar geleden werd tui-na geïntroduceerd in Japan. Daar ontwikkelde men op hun eigen manier deze methode verder en kreeg het de naam shiatsu. De basis is dus hetzelfde. We zullen eerst dit fundament eens nader bekijken.

Lichaam en geest in balans vanuit holistisch oogpunt

Doordat shiatsu en tui-na dezelfde roots hebben, vertrekken beide methoden vanuit hetzelfde holistische standpunt. De massages werken niet alleen in op de spieren en gewrichten, zoals bij westerse massages, maar ze werken in op een dieper, energetisch niveau. Deze oosterse behandelingen hebben tot doel om de doorstroming van de levensenergie (Qi of Ki) te beïnvloeden. Wanneer de levensenergie vrij door de acupunten en meridianen stroomt, dit zijn de energiepunten en -banen van het lichaam, dan is de mens lichamelijk en geestelijk in balans. Met behulp van tui-na of shiatsu massage kun je invloed uitoefenen op de acupunten en meridianen. We zullen beide methoden apart onder de loep leggen.

Wat is tui-na therapie?

‘Tui-na’ betekent ‘duw en grijp’. Dit geeft meteen een indruk van wat je van een tui-na behandeling kunt verwachten. Het is een dynamische massage, waarbij de therapeut technieken gebruikt als wrijven, kneden, drukken en vibrerende bewegingen. Het wordt vaak als een energieke massage ervaren. Het behandelt vooral de grotere oppervlakten van het lichaam en werkt gelijktijdig in op de diepere lagen. Voor het uitvoeren van de technieken gebruikt de therapeut voornamelijk de handen; de vingers, de handpalm of de muis. Op sommige zones wordt ook met de elleboog gewerkt. Alles heeft tot doel om de levensenergie te activeren en eventuele blokkades op te lossen. Bekijk hier onze Cursus Tui-Na Basis.

Wat is shiatsu therapie?

‘Shiatsu’ betekent ‘vingerdruk’. Echter worden bij het uitoefenen van de druk op het lichaam niet alleen de vingers gebruikt, maar ook de handpalmen, ellebogen, voeten en knieën. Het gaat om een milde behandeling, die vaak wat trager en rustiger is dan de tui-na massage. Er wordt bijvoorbeeld ook veel gewerkt met het geven van aanhoudende druk op een punt. Verder kenmerkt shiatsu zich ook door het uitvoeren van meridiaanstrekkingen en het toepassen van subtiele rotaties en manipulaties. Ook hier weer alles met het doel om de doorstroming van qi door het lichaam te bevorderden. Neem voor meer informatie een kijkje bij onze Cursus Shiatsu Basis.

Het verschil tussen shiatsu en tui-na

De basis en de doelstellingen van shiatsu en tui-na zijn vrijwel hetzelfde. Tui-na is de oudste vorm en is afkomstig uit China en is gebaseerd op de principes van de Traditional Chinese Medicine. Tui-na werd vanuit China overgebracht naar Japan, waar de methode verder werd ontwikkeld onder de naam shiatsu. Wanneer we naar de uitvoering van beide behandelingen kijken, dan is de tui-na massage over het algemeen energieker en pittiger, dan de wat rustigere shiatsu massage. In de praktijk zien we dat veel therapeuten zich in beide behandelwijzen scholen, omdat ze elkaar perfect kunnen aanvullen. Op die manier kun je tot nog betere resultaten komen.

Meer weten?

Belangrijk om te beseffen, is dat tui-na niet alleen synoniem staat voor een massagebehandeling. Het gaat om een combinatie van technieken en therapieën, waarvan massage er een is. Wil je nog meer weten over de Traditionele Chinese Geneeswijze, volg dan ook onze Cursus Meridianen- en Elementenleer. Hetzelfde geldt voor shiatsu; deze drukpuntmassage vormt een belangrijk onderdeel, maar zeker niet het enige onderdeel van de shiatsu. Wil je diep in deze materie duiken, neem dan zeker eens een kijkje bij onze complete Opleiding Shiatsubehandelaar.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie