* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welke massage bij een burn-out?

2 september 2019 | Massage & Therapieën
Welke massage bij een burn-out?

Elke dag is een race tegen de klok; je hebt zo veel te doen en alle verantwoordelijkheid ligt op jouw schouders! Tenminste, zo voelt het! Je hebt een drukke baan, gezin, familie, vrienden … Alles eist aandacht! Maar neem je nog de tijd voor jezelf? Als je zo doorgaat, stapelt de stress zich op en ren je aan jezelf voorbij. Dit merk je aan het feit dat je steeds sneller moe wordt en op een gegeven moment uitgeput raakt. Massages kunnen je helpen om rustmomenten te creëren en weer echt tot jezelf te komen. We gaan hier in op welke massage bij een burn-out de meeste voordelen biedt!

Stress stapelt zich op

Een dergelijke drukke levensstijl zorgt ervoor dat je niet meer de connectie met jezelf maakt. Je lichaam geeft gedurende een lange tijd allerlei signalen af om jou tot stoppen te dwingen. Je negeert deze signalen en gaat gewoon door, want je hebt het gevoel dat je door ‘moet’! De stress stapelt zich echter onverbiddelijk op in lichaam en geest, die hoe dan ook een keer tot uiting zal komen. Ben je iemand die hard werkt, een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft en nooit opgeeft? Dan manifesteren deze klachten zich pas op het moment, dat je echt niet meer kunt. Je bent opgebrand! Een burn-out is een feit!

Lichaam en geest willen niet meer

Kenmerkend voor mensen met een burn-out is dat het vaak van de een op de andere dag lijkt toe te slaan. Echter is er al maandenlang (soms jarenlang) een proces van accumulerende stress gaande. Lichaam en geest gooien de handdoek in de ring. Een burn-out gaat gepaard met symptomen als ernstige concentratiestoornissen, grote vermoeidheid, depressieve gevoelens en vergeetachtigheid. Veel mensen verliezen hierdoor hun zelfvertrouwen en eigenwaarde, omdat ze vinden dat ze falen. Als harde werker kunnen ze zich dit toch niet veroorloven? Het heeft vaak heel wat tijd nodig om er weer bovenop te komen. Wanneer de opgebouwde spanningsboog heel groot was, dan kan herstel maanden tot jaren duren.

Wat kan massage betekenen bij een burn-out?

Bij een burn-out zijn lichaam en geest volledig uit balans geraakt. Massagetherapie kan een goede ondersteuning bieden om dit probleem op te lossen. Op de eerste plaats is het een goed idee om spanningen in spieren te lokaliseren en deze los te masseren met ontspannende massagetechnieken. De spieren worden optimaal voorzien van zuurstof en voedingsstoffen en afvalstoffen worden efficiënt afgevoerd. Daarnaast helpt massage om het gehalte aan stresshormonen te verminderen en worden er stofjes aangemaakt die de ontspanning en het welzijn bevorderen, namelijk endorfine en oxytocine. Leer alles over de werking van massage en het uitvoeren van de basis massagetechnieken in onze Opleiding Massagetherapeut.

Thuiskomen in je eigen lichaam

Veel mensen ervaren een eerste massage bij een burn-out als ‘thuiskomen’ in hun eigen lichaam. Het helpt mensen om bewuster te worden van hun eigen lichaam en om zelf eerder op te merken waar de spanning zich vastzet. Hierbij kunnen ook emoties loskomen die veel te lang geblokkeerd zijn geweest. Door al deze effecten van massage kom je letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten. Massage zet een proces in gang dat het zelfhelend vermogen van de mens stimuleert. Een burn-out verdwijnt uiteraard niet door één massagebehandeling, maar geregeld een massage ondergaan kan het herstel van een burn-out wel degelijk bevorderen. Stapje voor stapje komen lichaam en geest beter in balans en komt de energie weer terug.

Welke massage bij een burn-out?

De klassieke ontspanningsmassage is een goede massagevorm om het herstel bij een burn-out te ondersteunen. Daarnaast zijn er allerlei andere interessante massagevormen die ook zeer goede resultaten kunnen bereiken. We lichten hier kort enkele geschikte massages uit:

Holistic pulsing
Bij deze behandeling word je door de behandelaar in beweging gebracht met ononderbroken ritmische en wiegende bewegingen. Dit zorgt ervoor dat je je volledig moet overgeven aan de golfbewegingen, waardoor je als het ware uit je hoofd wordt gehaald en lichaam en geest contact maken. Je komt in een diepe ontspannende en soms meditatieve staat terecht. Opgebouwde spanningen op lichamelijk en geestelijk gebied worden losgemaakt. Bekijk hier ook eens onze Cursus Holistic Pulsing.

Klankmassage
Dit is een hele bijzondere vorm van massage, omdat het geen manuele behandeling is. Het zijn de klanken van de klankschalen, gongs en sounds die voor een massage zorgen. De trillingen van de klanken dringen diep door in het lichaam. Dat is mogelijk omdat ons lichaam voor het grootste gedeelte uit water bestaat. Het helpt je om je diep in jezelf terug te trekken, om te ontspannen en je levensvreugde te verhogen. We leren je er graag meer over in onze Cursus Klankmassage.

Shiatsu
Deze therapie is ontwikkeld binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Er wordt hierbij steeds gekeken naar de mens in zijn geheel. Burn-out klachten worden gezien als de lichamelijke en geestelijke manifestaties van een blokkade in de energiebalans. Deze kunnen met drukpuntmassages worden opgelost. Shiatsu is zeer effectief bij vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en concentratieproblemen. Dat zijn precies de symptomen waar veel mensen met een burn-out mee kampen. Wil je daar meer over weten? Zie dan hier onze Cursus Shiatsu.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie