Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wie heeft er baat bij cranio-sacraal behandelingen?

18 mei 2017 | Massage & Therapieën
Wie heeft er baat bij cranio-sacraal behandelingen?

Iedereen! Cranio-sacraal therapie is een ideale preventieve behandelwijze. Het wordt aangeraden als een vorm van ‘onderhoudsbehandeling’. Cranio-sacraal behandelingen kunnen blokkades oplossen, voordat ze gezondheidsklachten gaan veroorzaken. Maar natuurlijk kunnen we ook een aantal specifieke situaties aanwijzen waarin cranio-sacraal therapie in de praktijk al veel goede resultaten heeft opgeleverd.

1. In evenwicht brengen van hormoonhuishouding

Bij een cranio-sacraal behandeling werkt de therapeut met zachte manuele technieken in op het cranio-sacraal systeem. Dit systeem loopt van de schedel tot aan het heiligbeen. De hypofyse ligt ook binnen dit systeem, namelijk in het wiggenbeen; een botje in het midden van onze schedel. De hypofyse is een klier die verantwoordelijk is voor het afscheiden van diverse hormonen. Doordat alle botten van de schedel met elkaar scharnieren en invloed uitoefenen op de hersenvliezen en het hersenvocht en vice versa, kan hier een disbalans ontstaan. Deze disbalans kan het goed functioneren van de hypofyse in de weg staan. Dit kan zich uiten in klachten als het premenstrueel syndroom, prikkelbaarheid en hoofdpijn. Cranio-sacraal therapie kan helpen om deze disbalans te herstellen.

2. Sneller herstel na ziekte of operatie

Een ziekte of een operatie heeft een grote impact op zowel lichamelijk als geestelijk niveau. Cranio-sacraal therapie helpt de ontvanger om beter naar zijn of haar lichaam te luisteren en te ontspannen na deze moeilijke periode. Maar dat niet alleen, er kunnen na een ziekte of een operatie ook gifstoffen in het lichaam achter zijn gebleven van medicijnen of anesthesie. Een cranio-sacraal behandeling stimuleert de afvoer van deze stoffen uit het lichaam, waardoor het herstel bevorderd wordt. Cranio-sacraal therapie is een op zichzelf staande behandelwijze, maar kan tevens goed gecombineerd worden met andere behandelingen. Bekijk hier ons volledige Opleidingsaanbod Massages en Therapieën.

3. Voor en na de bevalling

Cranio-sacraal behandelingen zijn ook zeer geschikt voor zwangere vrouwen. Het lichaam van de zwangere vrouw ondergaat in een relatief korte periode grote veranderingen. Het lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Dat betekent dat weefsels gaan uitrekken en botten iets verschuiven, vooral de bekken en het heiligbeen. Met cranio-sacraal behandelingen kan dit proces bevorderd worden. Ook pijntjes, zoals ischiaspijn, worden verminderd. Ook bij het herstel na de bevalling kan cranio-sacraal therapie ondersteuning bieden, zodat alle weefsels en botten weer terug op hun plaats komen. Het lichaam wordt op een zachte en vriendelijke manier aangespoord om te herstellen en te ontspannen. Ook op geestelijk vlak biedt het comfort en ontspanning. Zie ook onze Cursus Zwangerschapsmassage.

4. Babykwaaltjes verminderen

Een bevalling is niet alleen voor de moeder een ingrijpende gebeurtenis, maar ook zeker voor de baby. De schedelbotten van de baby worden tijdens de bevalling een beetje ingeduwd. Het kan gebeuren dat de botten daarna niet goed terug op hun plek gaan. Dit beïnvloedt de zenuwen die langs de schedelbotten lopen en die verantwoordelijk zijn voor een goede spijsvertering. Met cranio-sacraal therapie kan je hier invloed op uitoefenen en buikkrampjes bij pasgeboren baby’s verminderen. Dr. John Upledger, de grondlegger van de cranio-sacraal therapie, raadt aan om baby’s binnen 48 uur na de bevalling cranio-sacraal therapie te geven. Dit vergt wel een aparte specialisatie. Een andere manier om babykwaaltjes te verzachten is shantala babymassage. Voor meer informatie, zie onze Cursus Babymassage!

5. Optimaliseren mentale alertheid ouderen

Na ongeveer het 60ste levensjaar wordt er minder hersenvocht aangemaakt. De hersenen gaan hierdoor minder goed functioneren en schadelijke stoffen in de hersenen worden minder goed uit het lichaam weggevoerd. Dr. Upledger zegt: “Men gaat er ook steeds meer van uit dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de aanwezigheid van metaalionen in het hersenweefsel en het ontwikkelen van dementie en de ziekte van Alzheimer.” Door met cranio-sacraal behandelingen de aanmaak van hersenvocht en de circulatie van hersenvocht te bevorderen, kunnen deze stoffen beter weggevoerd worden en wordt de gezondheid van het brein geoptimaliseerd. Dit kan mogelijk bescherming bieden tegen ziektes als Alzheimer, het vermindert concentratieproblemen en houdt ouderen alert.

Interesse in het leren geven van cranio-sacraal behandelingen? Schrijf je dan hier in voor onze Cursus Cranio-Sacraal Therapie in Amsterdam en Hasselt.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie