Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

3 verrassende effecten van massage

5 december 2017 | Massage & Therapieën
3 verrassende effecten van massage

Waarom een massage ondergaan? De meeste mensen beantwoorden deze vraag met: ‘om te ontspannen’ of om ‘spierpijn of sportblessures’ te verhelpen. Maar er zijn veel meer goede redenen om regelmatig een massage te ondergaan. Wie op regelmatige basis een massage ondergaat, zal hier op de lange termijn op heel veel fronten voordeel van hebben. We grijpen dit artikel aan om eens 3 verrassende effecten van massage in de kijker te zetten.

1. Een betere houding dankzij massages

Een van de niet zo bekende lange termijn effecten van massage is dat het wonderen kan doen voor je lichaamshouding. Veel mensen zijn zich niet bewust van de kleine contracties in hun spieren. De spanning bouwt zich langzaam op, je gaat onbewust bepaalde delen van je lichaam ontlasten en daarmee andere spieren belasten. Zo ontstaat een slechte lichaamshouding. Denk o.a. aan opgetrokken schouders, gebogen schouders, holle of bolle rug, scheve bekken etc.

Men stapt vaak pas naar de massagetherapeut als er een acuut probleem is, hevige pijn in de rug of een arm die men niet meer zonder pijn kan bewegen. Een massagetherapeut kan de klacht verzachten, maar veel beter is om regelmatig een massage te ondergaan om dit soort problemen te voorkomen. Laat regelmatig de spanning in je spieren wegmasseren. Zie het als een 'onderhoudsbeurt' voor je spieren. Een veelgehoorde opmerking van mensen op de massagetafel; ‘Ik had niet door dat ik dáár pijn had.’ Regelmatig een massage ondergaan maakt je ook bewuster van je eigen lichaam en je houding. Op deze manier kan massage ertoe leiden dat je een betere houding krijgt. Leer zelf massages geven door onze Cursus Ontspanningsmassage te volgen.

2. Verrassende effecten van massage: kalmeert angstgevoelens

Massage wordt door iedereen wel geassocieerd met ‘ontspannen’, maar het effect van massage gaat nog veel verder dan dat. Heb je last van angstige gevoelens of ben je heel nerveus aangelegd, dan kan regelmatig een massage ondergaan veel voor je betekenen. Spanningen in spieren ontstaan niet alleen door sporten of andere vormen van fysieke overbelasting. Deze spanningen ontstaan ook door verkrampingen als reactie op angst en nervositeit. Een massage helpt je om je spieren te ontspannen, om je hartslag te kalmeren en je bloeddruk te verlagen. Het is ook bewezen dat massage ervoor zorgt dat je lichaam stoffen aanmaakt, die je helpen te relaxen en die je een aangenaam en behaaglijk gevoel geven.

Mensen van alle leeftijden, die last hebben van angst en nerveuze klachten, kunnen baat hebben bij massage als ondersteunende behandelwijze. Wist je bijvoorbeeld dat er ook speciale massages voor kinderen zijn, die kinderen kunnen helpen om beter om te gaan met stress in hun dagelijks leven? Je leert er meer over in onze Cursus Kindermassage. Een andere massage die mensen sterk tot rust kan brengen en die mensen kan helpen met het verwerken van trauma’s is holistic pulsing. Voor meer informatie zie onze Cursus Holistic Pulsing.

3. Massage bevordert de spijsvertering

Nog een van de verrassende effecten van massage waar veel mensen niet van op de hoogte zijn is dat massage de spijsvertering kan verbeteren. Massage werkt niet alleen in op de huid en de spieren, maar heeft ook invloed op de dieper liggende organen, zoals de spijsverteringsorganen. Massage zorgt voor het optimaliseren van de bloedcirculatie in het lichaam. De toevoer van bloed, met daarin de nodige zuurstof en voedingsstoffen, naar alle organen wordt hierdoor verbeterd. Daarbij verbetert ook de afvoer van afvalstoffen uit de organen. Met als gevolg dat de organen beter zullen functioneren.

Er zijn bovendien ook diverse drukpuntmassages met hun roots in de oosterse traditionele geneeswijzen, zoals shiatsu therapie en tui-na massage, waarbij kan worden ingewerkt op specifieke drukpunten of acupunten op je lichaam die in contact staan met bepaalde organen, bijvoorbeeld je darmen om zo je spijsvertering een handje te helpen. Leer er alles over in onze Cursus Shiatsu of de Cursus Tui-na.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie