* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 belangrijkste essentiële oliën in massages

8 juni 2020 | Massage & Therapieën
5 belangrijkste essentiële oliën in massages

Een van de manieren om je massages effectiever te maken, is het gebruik van essentiële olie. Het gaat om geconcentreerde olie, afkomstig uit diverse delen van planten, bloemen en bomen. Het toepassen hiervan noemen we aromatherapie. De intense geur kan je behandeling extra voordelen geven en je klant een completere ervaring bieden. De gezondheidseffecten kunnen per olie verschillen. Let op, want het gaat om zeer geconcentreerde olie, die bij verkeerd gebruik schadelijk kan zijn. Je moet je goed verdiepen in de aromatherapie om dit verantwoord en veilig toe te passen. Lees hier meer over de 5 belangrijkste essentiële oliën in massages.

1. Lavendelolie voor ontspanning

Onbetwist een van de meest gebruikte en belangrijkste essentiële oliën in massages is lavendelolie. Heb je veel klanten die naar je toekomen voor een ontspannende massage? Dan kun je je klanten nog intenser laten relaxen door lavendelolie toe te passen. De geur van deze olie werkt zeer ontspannend. Het wordt dan ook veel ingezet bij mensen met stress gerelateerde klachten, zoals voortdurend een opgejaagd gevoel en slapeloosheid. Je kunt deze olie bijvoorbeeld ook gebruiken in combinatie met Frankincense, dat eveneens ontspannend werkt, maar daarnaast ook verlichting biedt bij sombere gevoelens, verkoudheid en herstel van lichaam en geest na ziekte. Bekijk hier ook onze Cursus Ontspanningsmassage.

2. Grapefruitolie bij somberheid

Kan je klant op psychisch vlak wel een oppepper gebruiken, omdat hij of zij te kampen heeft met sombere gevoelens, een negatieve instelling en geestelijke vermoeidheid? Dan is het integreren van grapefruitolie in je massages een goed idee. Naast deze positieve effecten op het gemoed, helpt deze olie ook bij het tegengaan van verkoudheid en het verbeteren van een vette huid. Een andere olie met een vergelijkbare positieve uitwerking op geestelijk niveau is bergamotolie. Ook dit is net als grapefruit een citrusolie. Leer alles over essentiële olie en het gebruik hiervan in je wellness- en massagepraktijk in onze Cursus Aromatherapie.

3. Eucalyptusolie bij luchtwegklachten

Ook eucalyptusolie mag beslist tot de belangrijkste essentiële oliën in massages gerekend worden. Het staat vooral bekend als een olie die heilzaam is voor de luchtwegen. Je kunt het gebruiken voor het verminderen van sinusitis, verkoudheid, keelpijn en griep. Eucalyptus heeft onder meer een sterk antiseptische werking. Ook de huid vaart wel bij eucalyptusolie, onder andere voor het verminderen van puistjes, blaren, eczeem, verstopte poriën en voor het herstel van wondjes en blaren. Andere aandoeningen waarbij eucalyptusolie een aanrader is, zijn: migraine, reumatische klachten en spierpijn. Bekijk hier ook onze Cursus Sportmassage of onze complete Sportmasseur Opleiding.

4. Rozemarijnolie voor soepele gewrichten

Heb je veel klanten die jouw hulp als massagetherapeut inschakelen, omdat ze last hebben van stijve of pijnlijke gewrichten? Dan kan je je massages nog effectiever maken door enkele druppels rozemarijnolie toe te voegen aan je massageolie. Hiermee kun je de bloedsomloop stimuleren en pijnlijke gewrichten verlichten. Ook klachten als zenuwpijn en spijsverteringsproblemen kunnen met deze olie worden verminderd. Al in de tijd van de oude Romeinen en Grieken werd deze olie geprezen om zijn ‘magische’ eigenschappen. Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste essentiële oliën in massages en therapieën.

5. Pepermuntolie bij vermoeide voeten en benen

Pepermuntolie heeft een verkoelende werking. Daarnaast heeft het ook ontstekingsremmende eigenschappen. Deze essentiële olie wordt dan ook veel gebruikt bij het verlichten van spierpijn. Het is bovendien een weldaad voor voeten en onderbenen. Heb je klanten die vaak last hebben van zware en vermoeide voeten en benen, dan is pepermuntolie een echte aanrader. Op geestelijk vlak kan pepermuntolie de concentratie verbeteren en het helpt je om helder te denken. Wil je leren om voetmassages te geven? Mis dan niet onze Cursus Voetreflexologie of de Cursus Thaise Voet- en Onderbeenmassage.

Meer weten over massages en therapieën?

Ontdek hier onze Basisopleiding Massagetherapeut of neem een kijkje in ons complete aanbod aan Massageopleidingen. Veel van onze trainingen zijn nu bovendien ook volledig online te volgen via het Online Trainingsplatform van Wellness Academie.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie