• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Cursus ayurveda: ontdek de kunst van het leven!

2 juli 2024 | Massage & Therapieën
Cursus ayurveda: ontdek de kunst van het leven!

Je bent het begrip ‘ayurveda’ vast al eens tegengekomen. Dit zie je bijvoorbeeld vaak staan op verzorgings- en beauty producten. De meeste mensen associëren het dan ook met ‘welzijn’, maar wat betekent het nu echt? Bij Wellness Academie leren we je er graag alles over. Er staan diverse cursussen voor je klaar waarin deze gezondheidsleer voor een evenwichtig leven centraal staat. Laat je hier inspireren en schrijf je op tijd in voor onze cursus ayurveda.

Ontdek de basisprincipes in onze cursus Ayurveda!

Ayurveda is een eeuwenoude gezondheidsleer die diep geworteld is in de traditionele Indiase geneeskunst. De naam 'Ayurveda' komt van de woorden 'Ayur' (leven) en 'Veda' (kennis of wetenschap) uit het Sanskriet. Dit kunnen we vertalen naar 'de wetenschap van het leven' of 'kennis van het leven'. Echter, mogen we het ook wel de ‘kunst van het leven’ noemen.

Deze holistische benaderingswijze richt zich op het bereiken van balans tussen lichaam, geest en ziel. Dit kan onder meer door middel van voeding, kruiden, massage of yoga. Ayurveda maakt gebruik van drie basisprincipes of energieën, die we dosha's noemen, namelijk:

 • Vata
 • Pitta
 • Kapha

Dosha’s zijn bepalend voor je constitutie en gezondheid. Ze bieden gepersonaliseerde richtlijnen voor gezondheid en welzijn op basis van individuele behoeften en omstandigheden. Je leert er alles over in onze cursus ayurveda basiskennis!

Holistische benadering met aandacht voor marma-punten

Een van de kenmerken van ayurveda is de holistische benadering. Ontdek in onze cursus ayurveda hoe deze leer een persoon als een geheel van lichaam, geest en ziel beschouwt. Vanuit dit perspectief zijn er specifieke ayurvedische behandelwijzen ontwikkeld, met het oog op het in balans brengen van al deze aspecten. Massage vormt een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische gezondheidsleer. Tijdens een ayurvedische massage worden de zogeheten marma-punten gestimuleerd. Deze punten kun je vergelijken met de acupunctuurpunten in de Chinese geneeskunde. Ze zijn belangrijk voor het reguleren van de stroom van levensenergie (prana) door het lichaam. Door deze punten te masseren, stroomt de energie vrijer door het lichaam, omdat je blokkades opheft.

Wil je meer leren over de traditionele Chinese geneeskunde en massage? Volg dan de cursus meridianen- en elementenleer en de cursus tui-na.

Wil je graag ayurvedische massages leren geven?

Een van de bijzondere manieren om jouw beauty salon of wellness praktijk op te laten vallen, is door ayurvedische massages aan te bieden. Wat de ayurvedische massage uniek maakt, is dat de massage aangepast wordt aan de individuele behoeften. Voorafgaand aan de massage voer je een korte consultatie uit om de dominante dosha van een persoon te bepalen en eventuele onevenwichtigheden te identificeren. Op basis van deze informatie pas je de massage aan op je klant. Een ander kenmerk van deze massage is dat er veel olie wordt gebruikt. De olie wordt samengesteld volgens de principes van ayurveda. De ingrediënten selecteert men op basis van iemands constitutie (dosha) en gezondheidsbehoeften. De oliën hebben uiteenlopende eigenschappen, waaronder versterkende, kalmerende of balancerende eigenschappen. Wil je hier het fijne van weten? Mis dan niet onze cursus ayurveda massage!

Bied je klanten een diep ontspannende en holistische ervaring

Streef je ernaar om jouw klanten een diep ontspannende en holistische ervaring te bieden? Dan mag de ayurvedische massage niet in je dienstenaanbod ontbreken. De combinatie van zachte massage, ayurvedische olie en aandacht voor het stimuleren van de levensenergie prana helpt je klanten om in een diepe staat van ontspanning te komen. Deze diepe innerlijke rust zal ook na afloop nog lang doorwerken. Op deze manier kun je de algehele balans en harmonie in het lichaam herstellen. Is dit de richting die je op wilt als wellness coach en massagetherapeut? Dan is het een aanrader om het volledige traject van onze opleiding ayurvedisch behandelaar te volgen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie