* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

De meest gemaakte fouten bij ontharen

12 mei 2023 | Schoonheidszorg
De meest gemaakte fouten bij ontharen

Het is weer de tijd van het jaar, waarop ontharen een hot topic is. Er bestaan verschillende manieren waarop je van ongewenste haartjes af kunt komen. Juist doordat er zoveel mogelijkheden zijn, worden er vaak nog heel wat fouten gemaakt bij ontharen. Voor het beste resultaat ga je hiervoor naar een schoonheidsspecialist, die dit professioneel aanpakt. Wil je ook leren hoe je dat doet? Dan ben je bij Wellness Academie op de juiste plaats. We vertellen je hier alvast wat meer over de meest gemaakte fouten bij ontharen.

Fout 1: het ontharingsproduct niet testen

Kies je voor een ontharingscrème of een ontharingshars, dan breng je dit product doorgaans op een grote zone van je lichaam aan. Maar wat als je huid hier allergisch op reageert? Daar wil je niet pas achter komen als je bijvoorbeeld al een volledig been hebt behandeld! Helaas, blijkt dit vooral bij de doe-het-zelvers een van de meest gemaakte fouten bij ontharen te zijn. In plaats van een zachte, gladde en mooie huid, krijg je hierdoor een rode, geïrriteerde huid. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. We kunnen het in onze cursus harsen en epileren niet genoeg benadrukken, dat je je klanten voor de eerste behandeling altijd een test moet laten doen. Je kunt het product heel eenvoudig testen door een beetje van het product op een klein stukje huid uit te testen, bijvoorbeeld op de binnenkant van de arm.

Fout 2: vergeten om de huid eerst te exfoliëren

Het belooft een prachtige zonnige dag te worden. Dat betekent vlot even ontharen om hier volop van te genieten! Dat is begrijpelijk, maar het zorgt er wel vaak voor dat mensen vergeten om eerst hun huid te exfoliëren. Dat is belangrijk om ingegroeide haartjes en al het leed dat daarmee gepaard gaat te voorkomen! Dode huidcellen kunnen zich namelijk rond het haarzakje ophopen. Daardoor heeft het haartje moeite om eruit te groeien en gaat het krullen, waardoor het ingroeit. Dit leidt tot irritatie, roodheid en ontstekingen. En dat ziet er natuurlijk niet fraai uit!

TIP: wil je zo snel mogelijk ontharen? Dan kun je het beste een dag van tevoren exfoliëren. Doe dit liever niet op de dag zelf, want dan kan je huid extra geïrriteerd raken. Het beste is om tussen de ontharingsbehandelingen door regelmatig te exfoliëren én te hydrateren!

Fout 3: haartjes verwijderen met de verkeerde lengte

Een ontharingsbehandeling biedt de beste resultaten als de haartjes hiervoor de juiste lengte hebben. De haartjes verwijderen terwijl ze de verkeerde lengte hebben, is dan ook een van de meest gemaakt fouten bij ontharen. Wanneer de haartjes de juiste lengte hebben, zal het ook minder pijnlijk zijn. Maar wat is dan die juiste lengte?

 • Voor het harsen van bijvoorbeeld de benen en de armen is 5 mm de ideale lengte.
 • Voor de bikinilijn en ongewenste haartjes in het gelaat is 3 mm de perfecte lengte om te ontharen.

Het haar dient lang genoeg te zijn, zodat de hars zich er goed aan kan hechten, anders zal de ontharingsbehandeling niet effectief genoeg zijn. Als het haar te lang is, dan kan het ontharen extra pijnlijk zijn. Wist je ook al dat we bij Wellness Academie een cursus Brazilian wax aanbieden!

Fout 4: na het ontharen je huid niet genoeg ontzien

Alle ontharingsbehandelingen, waaronder vooral ook harsen, zijn erg belastend voor de huid. Het is essentieel om de huid te verzorgen met kalmerende en hydraterende ingrediënten. Daarbij kan het verleidelijk zijn om de superzachte gewaxte huid aan te raken, maar dat kun je na het ontharen beter vermijden. De recent onthaarde huid is namelijk extra gevoelig, ook voor bacteriën, die je gemakkelijk met je handen overbrengt. Om die reden is het bijvoorbeeld ook afgeraden om direct na het ontharen intens te sporten, waardoor je veel gaat zweten en bacteriën nog meer vrij spel krijgen. Daarbij is het ook verstandig om warme baden, douchen met heel warm water en blootstelling aan de zon gedurende 24 uur te vermijden.

TIP: voor mensen met een gevoelige huid of die allergisch zijn voor hars is er nu een uitstekende oplossing, namelijk sugar waxing. Wil je deze behandelingen leren geven? Schrijf je dan hier in voor onze cursus sugar waxing!

Fout 5: vlak voor een laserontharing epileren

De neiging is soms groot om toch even wat haartjes weg te halen met hars of met een pincet als je afspraak voor een laserontharing nog even op zich laat wachten. Dit is echter een van de meest gemaakt foute bij ontharen met laser. De laser werkt namelijk in op de haarwortel en vernietigt deze, zodat er geen nieuw haartje kan teruggroeien. Als je echter kort geleden het haartje met hars of een pincet hebt verwijderd, dan kan de laser zijn doel niet treffen en zal de behandeling niet effectief zijn. Een dag voor de laserbehandeling scheren? Dat is daarentegen geen probleem. In dat geval wordt namelijk alleen het gedeelte van het haar boven de huid verwijderd, terwijl de haarwortel gewoon blijft zitten. In dat geval zal een laserbehandeling evengoed effectief zijn.

TIP: leer om definitieve ontharingsbehandelingen uit te voeren! Schrijf je vandaag nog in voor onze cursus definitieve ontharing!

Maak nooit meer fouten bij ontharen!

Wil je een expert worden op het gebied van schoonheidsbehandelingen? Mis dan niet onze volledige opleiding schoonheidsspecialist. Wil je daarnaast ook nooit meer fouten bij ontharen maken? Dan zal onze opleiding wax expert je vast aanspreken!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie