• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

De voordelen van orthomanipulatie therapie in je praktijk

25 juni 2024 | Massage & Therapieën
De voordelen van orthomanipulatie therapie in je praktijk

Heb je interesse in de wereld van massage, beweging en sport? Dan is het een goed idee om je te verdiepen in de orthomanipulatie therapie. Run je een massagepraktijk en wil je je verder bijscholen in het behandelen van problemen op het gebied van het bewegingsapparaat? Dan is onze cursus orthomanipulatie therapie een goede keuze. Ontdek hier meer over de voordelen van orthomanipulatie therapie in je praktijk. Welke klanten kun je hiermee van dienst zijn? Wat leer je precies in deze cursus en welke leertrajecten kun je volgen bij Wellness Academie?

Is orthomanipulatie therapie een massagebehandeling?

Orthomanipulatie therapie is niet direct hetzelfde als een massagebehandeling. Hoewel beide therapieën handmatig worden uitgevoerd en gericht zijn op het verlichten van fysieke klachten, ligt de focus bij orthomanipulatie op de eerste plaats op het corrigeren van afwijkingen in de gewrichten en wervelkolom. Massage richt zich voornamelijk op het ontspannen van de spieren en het verbeteren van de doorbloeding. Zie daarvoor hier ook onze cursus ontspanningsmassage.

Een van de voordelen van orthomanipulatie therapie is dat het een stap verder gaat door niet alleen symptomen te behandelen, maar ook onderliggende structurele problemen aan te pakken. Echter, kun je de orthomanipulatie therapie wel heel goed combineren met massagetechnieken. Volg daarom ook zeker onze massage opleiding, die als perfecte basis dient voor je carrière als massagetherapeut.

Voordelen van orthomanipulatie therapie in je praktijk

Nog een van de grote voordelen van orthomanipulatie therapie is dat het geschikt is voor een breed scala aan klanten. Met deze kennis en vaardigheden in huis kun je je klantenkring beduidend uitbreiden. Vooral klanten met de volgende klachten kun je nu nog efficiënter van dienst zijn:

 • Mensen met rug- en nekpijn
  Dit zijn de meest voorkomende klachten, die je met orthomanipulatie kunt behandelen. Deze therapie kan helpen bij het verlichten van chronische pijn en het verbeteren van de mobiliteit.
 • Atleten
  Sporters met een blessure of die hun prestaties willen verbeteren, hebben doorgaans veel baat bij orthomanipulatie. Het helpt zowel bij het herstellen van een blessure als het voorkomen van toekomstige problemen. Neem hier ook een kijkje bij onze cursus sportmassage basis.
 • Senioren
  Vooral ook senioren ondervinden veel voordelen van orthomanipulatie therapie bij degeneratieve klachten. Je kunt met de zachte gewrichtscorrecties die orthomanipulatie therapie biedt bijvoorbeeld klachten verlichten, zoals artrose en reumatische klachten.
 • Mensen met hoofdpijn en migraine
  Soms zijn hoofdpijn en migraine het gevolg van een verkeerde uitlijning van de wervelkolom. Orthomanipulatie kan helpen deze uitlijning te corrigeren en de hoofdpijn te verminderen. Een andere interessante behandeling voor dit soort klachten leer je in onze cursus cranio-sacraal therapie.
 • Mensen met houdingsproblemen
  Een slechte houding kan leiden tot diverse fysieke klachten. Je kunt mensen helpen door de gewrichten en wervelkolom te corrigeren met zachte orthomanipulatie technieken om zo een betere houding te bevorderen.

Let op: bij ernstige klachten verwijs je altijd door naar een arts en vraag je eerst goedkeuring voor je behandeling. Orthomanipulatie therapie is te allen tijde een complementaire behandelmethode.

Hoe werken Dorn en Breuss massage samen?

De termen Dorn therapie en Breuss massage worden vaak genoemd binnen dezelfde context als orthomanipulatie therapie.

Dorn therapie

De orthomanipulatie therapie, zoals onderwezen in onze cursus, is sterk geïnspireerd door de technieken van de Dorn therapie, ontwikkeld in Duitsland door Dieter Dorn (1938-2011). Dorn kampte jarenlang met rugklachten en ging daarom op zoek naar een effectieve behandelmethode. Zijn therapie richt zich op het zachtjes manipuleren van de wervelkolom en gewrichten om ze terug te brengen naar hun natuurlijke positie.

Breuss massage

De Breuss massage van Rudolf Breuss is een ideale aanvulling op de Dorn therapie en wordt meestal na een Dorn behandeling gegeven. Het gaat om een verfijnde en energetische rugmassage gericht op het verlichten van lichamelijke, geestelijke en energetische blokkades. Deze behandeling biedt speciale aandacht aan de tussenwervelschijven, waardoor de massage ontspannend is en tegelijkertijd op diepere niveaus inwerkt op de mens in zijn geheel. Met deze gecombineerde aanpak kun je een breed scala aan klachten behandelen, van rug- en nekpijn tot houdingsproblemen en sportblessures.

Wat leer ik in de cursus orthomanipulatie therapie?

We leren je graag alles over de voordelen van orthomanipulatie therapie in onze 2-daagse praktische training. Je leert om diverse controles uit te voeren voor een juiste lichaamshouding. Denk aan controle op beenlengteverschil, de controle van de wervelkolom, het heiligbeen en de controle van gewrichten, zoals het kniegewricht, spronggewricht, SI-gewricht en de elleboog-, pols- en vingergewrichten.

Vervolgens leer je op basis hiervan correcties uitvoeren. Verder ga je aan de slag met het toepassen van post-isometrische oefeningen en ontspannende en corrigerende massagetechnieken. Daarnaast besteden we in deze cursus orthomanipulatie therapie veel aandacht aan het belang van stretchen en lenigheid voor een optimale gezondheid. Schrijf je hier in voor in onze cursus orthomanipulatie therapie.

Welke leertrajecten kun je bij Wellness Academie volgen?

Wil je graag een cursus orthomanipulatie therapie volgen? Dan dien je voldoende voorkennis te hebben van de menselijke anatomie. Volg daarvoor eerst onze cursus anatomie, pathologie & fysiologie. Andere interessante opleidingen binnen dit leertraject die ideaal zijn om je kennis en vaardigheden mee uit te breiden, zijn de opleiding sportmasseur, de cursus bindweefselmassage – lichaam en de cursus triggerpoint massage. De mogelijkheden om te blijven groeien binnen je vak zijn eindeloos!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 299
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie