Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Gezond de zomer door met de Chinese voedingsleer

3 juli 2019 | Massage & Therapieën
Gezond de zomer door met de Chinese voedingsleer

Hoe zorg je ervoor dat je de zomer op een evenwichtige manier doorkomt? Volgens de traditionele Chinese geneeskunde dien je je leefstijl en eetpatroon af te stemmen op o.a. het seizoen, om de doorstroom van qi (de universele levensenergie) evenwichtig door je lichaam te laten stromen. Alleen dan kun je gezond en gelukkig leven. Vandaag gaan we ons verdiepen in de filosofie achter de Chinese voedingsleer en welke levensmiddelen je helpen om gezond van de zomer te genieten.

Qi stimuleren met de juiste voeding

Qi staat voor levensenergie. Het is de energie die je nodig hebt om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op qi. Voeding is er daar een van. Daarnaast kan je qi ook stimuleren met behulp van massages, zoals met de tui-na massage of middels acupunctuur. Andere behandelingen uit de traditionele Chinese geneeskunde die gericht zijn op het stimuleren van qi zijn guasha therapie en moxa therapie. We gaan ons hier focussen op voeding. We gaan niet zoals in het westen letten op de eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen in voeding, maar we gaan kijken naar de energetische werking van voeding.

Wat is de energetische kracht van voeding?

Qi is volgens de traditionele Chinese geneeskunde overal, het zit ook in voeding. De mate en kwaliteit van levenskracht in voeding hangt af van factoren, zoals de versheid van het levensmiddel of van hoe eerlijk de voeding is verbouwd. Daarnaast heeft lokaal verbouwde voeding en voeding uit het seizoen de voorkeur. Daarbij dient de voeding ook gevarieerd genoeg te zijn. Door rekening te houden met deze factoren bij het kiezen van je voedingsmiddelen, kun je qi zo optimaal mogelijk stimuleren. Kortom, al deze factoren versterken de energetische kracht van voeding.

Alles draait om evenwicht: yin & yang en de 5 elementen

De Chinese filosofie gaat ervan uit dat alle levende zaken uit twee tegengestelde krachten bestaan, die elkaar aanvullen. Deze krachten worden yin en yang genoemd. Door elkaar te voeden of te remmen houden ze elkaar in stand en is er sprake van evenwicht. Hierbinnen manifesteren zich de 5 elementen; water, hout, vuur, aarde en metaal. Ze worden gekoppeld aan o.a. kleuren, zintuigen, ziektes, seizoenen, organen, emoties en smaken. In de zomer overheerst het element ‘vuur’. Dit is een mannelijke, yange energie, die onder meer verbonden is met warmte. Om deze warmte te compenseren en yange gezondheidsklachten te voorkomen, is het belangrijk om tegenwicht te geven door juist verkoelende yinne voeding te eten. Leer meer over de basisprincipes van de traditionele Chinese geneeskunde in onze Cursus Meridianen- & Elementenleer.

Verwarmende en verkoelende voeding

Er is binnen de traditionele Chinese geneeskunde ook veel aandacht voor de thermische werking van voeding. Zo hebben bepaalde levensmiddelen een verwarmend effect, terwijl andere juist een verkoelend effect hebben. Het mag duidelijk zijn dat je in de warmste maanden van het jaar qi in evenwicht kan brengen door meer verkoelende producten te eten. Verkoelende voeding helpt je om af te koelen in zowel fysieke als mentale zin. Het helpt je om tot rust te komen. Voorbeelden van verkoelende yinne producten zijn: sla, spinazie, waterkers, tomaat, komkommer, yoghurt, meloen, citroen, appel, water, munt, kip, vis. Gebruik daarentegen zo min mogelijk sterk yange voeding en dranken, zoals rood vlees, wild, pompoen, koolsoorten, koffie, alcoholische dranken, suiker, kaneel, peper, anijs, mosterd en knoflook.

Voel je vitaal en gezond

Een zomers dieet volgens de Chinese voedingsleer is niet direct gericht op het verliezen van kilo’s. Het is puur gericht op het in balans brengen van lichaam en geest, zodat je je vitaler en gezonder voelt in de zomer. Het verliezen van gewicht kan hierbij een bijkomstigheid zijn. Ben je nieuwsgierig geworden naar de Chinese voedingsleer? Zou je graag meer willen weten over de energetische werking van voeding? Wil je ook graag andere mensen leren helpen met deze bijzondere voedingsleer? Schrijf je dan hier in voor onze Cursus Chinese Voedingsleer!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie