• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Mag je masseren bij een hoge bloeddruk?

7 december 2018 | Massage & Therapieën
Mag je masseren bij een hoge bloeddruk?

Voor het geven van veilige massagebehandelingen is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van de gezondheid van je klant. Bij bepaalde aandoeningen is massage niet aangewezen. Hoe zit dat bij een hoge bloeddruk? Dit is een situatie waarin het erg lastig kan zijn om de juiste beslissing te nemen. Een hoge bloeddruk wordt binnen de massagetherapie doorgaans gezien als een contra-indicatie. Aan de andere kant tonen recente onderzoeken aan dat massage juist een hoge bloeddruk kan verlagen. Wat is nu de juiste manier van handelen; wel of niet masseren bij een hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk in het kort

De bloeddruk is de druk waarmee het bloed in de bloedvaten tegen de bloedvaatwand drukt. We maken een onderscheid tussen de systolische en diastolische bloeddruk. Bij elke hartslag wordt er bloed door de aderen gepompt. Dit is het moment waarop de druk het grootst is. Dit is de systolische bloeddruk. Op het rustmoment tussen twee hartslagen in, daalt de druk. Dit is de diastolische druk. We spreken van een hoge bloeddruk als de systolische druk boven de 160 mm Hg is, als de diastolische druk boven de 90 mm HG is of als ze allebei boven deze waarden uitkomen. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaataandoeningen. Bij iedere nieuwe klant neem je altijd een anamnese (intake) af. Je vraagt o.a. of je klant een hoge bloeddruk heeft. Wil je meer weten over het afnemen van een professionele anamnese, volg dan onze Cursus Anamnese.

Hoge bloeddruk als contra-indicatie voor massage

Een bekend effect van massage is dat het de bloedcirculatie stimuleert. Dit wordt doorgaans als een positief effect gezien, want hierdoor worden weefsels beter gevoed en worden afvalstoffen beter weggeleid uit het lichaam. Alleen bij mensen met een hoge bloeddruk, kan dit ervoor zorgen dat de toch al zo hoge druk op de wanden van de bloedvaten nog hoger wordt, waardoor de kans op zeer ernstige gevolgen groter is. Wanneer de druk te groot wordt, bestaat er o.a. het gevaar van een aneurysma of beroerte. Dat wil je als massagetherapeut niet op je geweten hebben! Daarom wordt een hoge bloeddruk als een contra-indicatie beschouwd voor massage.

Massage kan ook bloeddrukverlagend werken

Diverse onderzoeken tonen echter aan dat massage de bloeddruk verlaagt. In een onderzoek uit 1999 van het Touch Research Institute en de Nova Southeastern University in Florida ondergingen deelnemers met een gecontroleerde hoge bloeddruk, of massagetherapie of ze kregen ontspanningsoefeningen. De deelnemers die massages hadden gekregen, hadden na afloop een lagere bloeddruk. Ook de University of South Florida deed hier in 2005 onderzoek naar. Men onderzocht de effecten van regelmatige rugmassages bij patiënten met een hoge bloeddruk. De conclusie: de massages leidden tot een daling van de bloeddruk. Een onderzoek van de National University of Health Sciences in 2006 keek naar veranderingen in de bloeddruk na diverse massagesoorten. Zweedse massage bleek het meest effectief voor het verlagen van de bloeddruk, terwijl stevigere massages, zoals triggerpoint therapie, een tegenovergesteld effect hadden.

Wel of niet masseren bij een hoge bloeddruk?

Bovenstaande informatie spreekt elkaar tegen, dus wat moet je nu doen als je klant een hoge bloeddruk heeft? Het is op de eerste plaats belangrijk dat je bij een hoge bloeddruk altijd om de toestemming van de behandelende arts vraagt. Heb je toestemming gekregen, kies dan een lichte en ontspannende massagevorm, bijvoorbeeld:

Een andere aanrader is klankmassage. Bij deze rustgevende massagevorm hoef je de klant niet eens aan te raken, de klanken doen het werk! De trillingen van de klanken werken door in het lichaam, omdat ons lichaam voor een groot deel uit water bestaat. Je leert er alles over in onze Cursus Klankmassage. Vermijd in ieder geval diep inwerkende massages, zoals hot stone massages, triggerpointmassages, stevige sportmassages en bindweefselmassages.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie