* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Ontdek de TCM: cursus meridianen en elementen!

22 september 2023 | Massage & Therapieën
Ontdek de TCM: cursus meridianen en elementen!

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is een eeuwenoude gezondheidsleer, die zich richt op het bevorderen van het natuurlijke evenwicht in het lichaam. Het is gebaseerd op principes, zoals de meridianen en elementen. Heb je interesse in de wereld van de TCM? En heb je de wens om mensen te helpen om in balans te leven? Dan is de cursus meridianen en elementen van Wellness Academie de perfecte eerste stap om je te verdiepen in deze fascinerende discipline. Lees hier gauw meer!

Cursus meridianen en elementen: een reis terug in de tijd

Graag nemen de TCM experts van Wellness Academie je mee op reis terug in de tijd. Ze laten je kort kennismaken met de roots van de traditionele Chinese geneeskunde. Ze leren je meer over onder meer Huangdi (Xuan Yuan), oftewel de oude Gele Keizer van China, die een ware legende is geworden. Hij werd ook wel de ‘God van de medicijnen’ genoemd. Ook schreef hij het bekende boek, “Huangdi Neijing”, waarin hij de werking van de TCM uit de doeken doet. Ook andere toonaangevende Chinese artsen komen kort in deze cursus bod. Op die manier krijgt alle kennis die je opdoet meer context, waardoor deze materie beter te begrijpen is.

De fundamentele concepten van de TCM

De cursus meridianen en elementen, aangeboden door Wellness Academie, is bovenal een introductie in de fundamentele concepten van de TCM. Het omvat een breed scala aan onderwerpen, die je dient te begrijpen om de TCM in de praktijk toe te kunnen passen om anderen te helpen. De basis van de TCM is gebaseerd op hoe meridianen energie door het lichaam transporteren en hoe de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) met elkaar in verband staan en ons welzijn beïnvloeden. Je ontdekt hoe je de energiebalans in het lichaam evalueert en hoe je disbalansen identificeert die tot kwalen kunnen leiden.

Alles begint met Yin & Yang

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) vormen Yin en Yang de kern van alles wat te maken heeft met ons welbevinden. Alles is afhankelijk van de werking tussen yin en yang en het vinden van het juiste evenwicht hiertussen. Er hoort een dynamische wisselwerking tussen deze twee te zijn. In onze cursus meridianen en elementen leer je hier dan ook alle basisprincipes over. Een verstoring van de balans tussen Yin en Yang kan namelijk leiden tot allerlei symptomen. Bekende en veelvoorkomende symptomen zijn onder meer: een droge huid, dorst, veranderingen in de urine en ontlasting. TCM streeft naar evenwicht tussen deze krachten om de gezondheid te optimaliseren en het welzijn te bevorderen.

Cursus meridianen en elementen in de moderne wellness praktijk

In deze cursus meridianen en elementen nemen we je niet alleen mee op reis terug in de tijd. We gaan ook bekijken hoe alle nieuwe opgedane kennis adequaat ingezet kan worden in de moderne wellness praktijk, om de mens van nu te helpen beter in balans te leven. Kennis van de basisprincipes van de TCM, is noodzakelijk om praktische TCM behandelingen nog beter tot hun recht te laten komen. Denk daarbij aan tui-na drukpuntmassages, Chinese hoofd-, nek- en schoudermassages, acupunctuur of het toepassen van de Chinese voedingsleer. Al deze disciplines kun je bij Wellness Academie leren in afzonderlijke opleidingen en cursussen. We vertellen je er hieronder meer over.

Verder studeren in de TCM bij Wellness Academie

Bij Wellness Academie gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open als je interesse hebt in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Binnen dit boeiende vakgebied zijn er verschillende bijzondere behandelingen om te verkennen:

Tui-na therapie

Tui-na is een eeuwenoude Chinese massagetechniek, die zich richt op het stimuleren van de meridianen en het herstellen van de energiestroom in het lichaam. Het staat bekend om zijn effectiviteit bij het verminderen van spierpijn, stress, vermoeidheid, lusteloosheid en het verbeteren van de algehele gezondheid. Bekijk hier onze cursus tui-na.

Chinese Hoofd-, Nek- en Schoudermassage

Deze specifieke massagevorm is gericht op het ontspannen van de spieren en het verminderen van spanning in het hoofd, de nek en de schouders. Het helpt niet alleen bij het verlichten van fysieke spanning, maar het kan ook bijdragen aan mentale ontspanning en stressvermindering. Je leert er alles over in onze cursus Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage.

Acupunctuur

Acupunctuur is wellicht de bekendste TCM-behandeling. Hierbij worden dunne naalden op specifieke punten op de meridianen geplaatst om pijn te verlichten en de energiebalans te herstellen. Het heeft zich bewezen als effectieve behandeling voor uiteenlopende klachten, waaronder pijnklachten, stress gerelateerde klachten, vermoeidheid, somberheid en slaapproblemen. In onze opleiding TCM acupunctuur behandelaar leer je hier alles over!

Chinese Voedingsleer
Voeding speelt een cruciale rol in de TCM. In onze cursus Chinese voedingsleer ga je je verdiepen in hoe voeding kan worden afgestemd op individuele behoeften. Dit omvat het aanpassen van het dieet om specifieke klachten te verminderen en het algemeen welzijn te bevorderen. Neem hier een kijkje bij onze cursus Chinese voedingsleer.

Meer weten?

Deze TCM cursussen en opleidingen bieden een solide basis voor een boeiende toekomst in de wereld van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Ze stellen je in staat om anderen te begeleiden bij het optimaliseren van hun algehele welzijn, om pijn te verlichten, pijnlijk spieren en stress gerelateerde problemen aan te pakken. Onze topdocenten staan voor je klaar om je hierin perfect te begeleiden, zodat je uitgroeit tot een bekwame TCM-behandelaar. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie