• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor een stralende donkere huid

16 september 2022 | Schoonheidszorg
Tips voor een stralende donkere huid

Wellness Academie geeft je tips voor een stralende donkere huid, voor een gezonde en mooie uitstraling. Wie zich eenmaal in huidverzorging gaat verdiepen, zal onder meer ontdekken dat er belangrijke verschillen zijn tussen de blanke en de donkere huid. De donkere huid vraagt dan ook om een andere skin care routine. In dit artikel gaan de experts in huidverzorging van Wellness Academie dieper in op de aandachtspunten bij het verzorgen van de donkere huid.

Waarin verschilt de donkere huid?

Voor een stralende donkere huid is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de bijzondere kenmerken van deze huid. Allereerst verschilt de donkere huid van de blanke huid, doordat deze meer melanine bevat. Dit is het stofje dat de huid zijn kleur geeft en dat we ook wel pigment noemen. Doordat de donkere huid meer melanine bevat, is deze beter beschermd tegen de zon. Daarbij bevat de donkere huid meer collageen, wat de huid steviger maakt en waardoor er minder snel rimpels en huidverslapping ontstaan. Verder is deze huid over het algemeen iets vetter in tegenstelling tot de blanke huid. Leer alles over het verzorgen van de donkere huid in onze Cursus Gelaatsverzorging voor de donkere huid.

Pas op voor deze misvattingen!

Bovenstaande kenmerken van de donkere huid zorgen nog weleens voor misvattingen. Het feit dat deze huidjes vanwege meer melanine beter beschermd zijn tegen zonschade, wil niet zeggen dat ze geen bescherming nodig hebben. Een huid met meer melanine is daarentegen wel gevoeliger voor pigmentstoornissen, zoals melasma. Een zonnebrandcrème blijft dus ook voor deze mensen noodzakelijk. Doordat de huid vetter is, zijn sommige mensen terughoudender met het aanbrengen van crème. Toch is het belangrijk om de huid goed te hydrateren met een product aangepast aan het huidtype. Oftewel, kies voor een crème die de poriën niet verstopt. Tip: gebruik bijvoorbeeld serums met niacinamide en hyaluronzuur voor een gezonde en stralende donkere huid.

Verdiep je in de verschillende huidtypen

Een van de onderwerpen, die aan bod komt in onze Opleiding Schoonheidsspecialis(e), is het onderscheid in huidtypen. Er is meer dan alleen ‘blanke huid’ en ‘donkere huid’. Hierin bestaan diverse gradaties. De Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick ontwikkelde in 1975 de Schaal van Fitzpatrick als hulpmiddel om de reactie van de diverse huidtypes op ultraviolette straling te meten. Het wordt nu nog steeds gebruikt om huidtypes te bepalen. Deze schaal bestaat uit zes categorieën; van een hele lichte huid tot een zeer donkerbruine tot vrijwel zwarte huid. Voor het laten stralen van de donkere huid dien je hier het fijne van te weten, zodat je hier je behandelingen op kunt aanpassen.

Een stralende donkere huid: waarop letten?

Voor we ingaan op geschikte behandelingen voor een stralende donkere huid, vertellen we je eerst waar je op moet letten. Vermijd onder meer behandelingen die diep inwerken op de huid, zoals sessies met een CO2-laser en diep inwerkende peelings. Bij dit soort behandelingen bestaat het risico op post-inflammatoire hyperpigmentatie en het vormen van littekenweefsel. De huid kan er tijdelijk vlekkerig van worden met lichtere en donkerdere plekjes. Wil je aan de slag met geavanceerde huidbehandelingen, zoals chemische peelings (fruitzuren) of microneedling? Volg dan eerst een cursus en vuur al je vragen af op je docenten, zodat je elke klant met welk huidtype dan ook verantwoord kunt behandelen.

Donkere huid en acne: ben er op tijd bij!

Een van de belangrijkste tips voor een stralende donkere huid, is om acneklachten op tijd aan te pakken. Zoals we hierboven al benadrukten, is de donkere huid doorgaans iets vetter. Deze huid heeft bovendien ook een dikkere hoornlaag. De talgkliertjes kunnen daardoor sneller verstopt raken en tot acne leiden. Als de acne niet gauw behandeld wordt, kan er bij een donkere huid sneller huidschade ontstaan. Dit uit zich in donkere vlekjes of littekens. De gelaatsbehandelingen dienen gericht te zijn op het mild reinigen van de huid, het verminderen van de talgproductie en het voorkomen van inflammatie. Peelings met salicylzuur en glycolzuur in de juiste concentraties kunnen goede resultaten geven. Ze mogen niet te diep inwerken. Ook zuren als tretinoïne en azelaïnezuur reduceren de talgproductie.

Een stralende donkere huid met make-up

Met de juiste huidbehandelingen en geschikte huidproducten kun je iedereen helpen met het krijgen van een zo mooi mogelijke huid. Wil je nog wat extra’s doen en de huid nog mooier maken met make-up? Pas dan deze make-up tips toe voor een stralende donkere huid:

Warme kleur foundation

Met een foundation met een gele of oranje ondertoon zorg je dat de huid er extra gezond en stralend uitziet. Vermijd koele tinten, want deze maken de donkere huid grauw.

Matte finish

Bij mensen met een vette huid, kies je het beste voor een foundation met een matte finish of een poeder foundation, zodat de huid niet overmatig glimt.

Let op donkerdere zones
Houd bij het werken met concealer rekening met eventuele donkerdere zones rond de mond, ogen en bij de haargrens. Hiervoor gebruik je dan ook een iets donkerdere foundation of concealer.

Juiste kleur poeder

Voor het afpoederen van de huid, na het aanbrengen van de basismake-up, gebruik je een poeder in dezelfde tint als de foundation. Vermijd poeders met veel talk, om te voorkomen dat de huid een grauwe uitstraling krijgt.

Word een Skin Expert! Ga naar Wellness Academie!

Zoals je ziet, komt er veel kijken bij een verantwoorde en goede huidverzorging. Wil je daar het fijne van leren? Dan mag je eigenlijk de Opleiding Skin Expert van Wellness Academie niet missen. Hierin leer je alles over huidverbetering, geavanceerde huidbehandelingen, cosmetica ingrediënten, huidtypes en nog veel meer. Hier vind je meer informatie over de Opleiding Skin Expert. Deze opleiding is ook te volgen met het STAP-budget!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie