Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor massages bij overbelaste spieren

4 juni 2020 | Massage & Therapieën
Tips voor massages bij overbelaste spieren

Heb je erg hard getraind? Of heb je je spieren overbelast met lichamelijke inspanning, waaraan je niet gewend bent? Dan bestaat er grote kans dat je flink last hebt van spierpijn. Sport je vaak en intensief, dan heb je hier misschien regelmatig last van. We geven je hier een aantal tips voor massages bij overbelaste spieren, waarmee je de pijn kun verzachten en je spieren kunt helpen om beter in conditie te komen. Je zult al gauw merken dat je minder vaak last hebt van pijnlijke spieren.

1. Sportmassage

Overbelaste spieren gaan gepaard met spierpijn. De spieren krijgen te weinig zuurstof, waardoor er kleine scheurtjes ontstaan. Er wordt melkzuur aangemaakt, de vaten verwijden, er ontstaat oedeem en de bloedcirculatie wordt minder. Een sportmassage met milde druk helpt dan om de spierpijn te verzachten. Het bevordert het wegleiden van afvalstoffen in de spieren en stimuleert de bloedcirculatie. De kleine scheurtjes in de spieren herstellen sneller. Dit proces zorgt er bovendien voor dat je spieren sterker worden. Een goede sportmasseur weet de druk exact aan te passen op wat jij op dat moment nodig hebt. Daarnaast werkt een herstellende sportmassage ontspannend. De stress glijdt van je af en je ervaart hernieuwde mentale kracht! Bekijk hier onze Cursus Sportmassage. Deze cursus is ook beschikbaar als online training.

2. Triggerpoint massage

Een beetje spierpijn kan prettig aanvoelen, evenals een ontspannende sportmassage. Het is een teken dat je hard hebt gewerkt tijdens je work-out. Maar wat als je voortdurend pijn hebt? Dan kan er wat anders aan de hand zijn. Door een verkeerde houding en aanhoudende overbelasting kunnen er hardnekkige spierknopen ontstaan. De pijn die deze veroorzaken kan bovendien uitstralen naar andere delen van het lichaam. Deze spierknopen worden ook wel triggerpoints genoemd. Voor niet-kenners zijn ze lastig op te sporen. Bij hardnekkige klachten is het daarom een aanrader om eens naar een massagetherapeut te stappen, die gespecialiseerd is in triggerpoint massage. Of leer er zelf alles over in onze Cursus Triggerpoint massage. Deze cursus is ook beschikbaar als online training.

3. Hot stone massage

Een andere massage die ook heel effectief is bij overbelaste spieren is de hot stone massage. Deze massage is vooral een goede behandeling bij vermoeidheid. De warmte zorgt er samen met de massagetechnieken voor dat de spieren nog dieper kunnen ontspannen. Daarnaast optimaliseert het de doorstroom van bloed en lymfe. Ook voor mensen die veel moeite hebben met het vinden van een moment van rust in hun dagelijkse leven en die te kampen hebben met slaapproblemen, is dit een ideale behandeling. De warmte helpt je om je gemakkelijker over te geven aan de massage en de weldadige effecten hiervan. Wil je ook leren om mensen met deze massage te helpen ontspannen? Dat kan via onze Cursus Hot Stone Massage. Deze cursus is ook beschikbaar als online training.

4. Cupping

Cupping is een oude traditie, die onlangs is herontdekt. Het gaat hier om een therapie met een andere benadering, maar die bijvoorbeeld heel goed ingezet kan worden in combinatie met massages bij overbelaste spieren. Tijdens een cupping behandeling worden er bokaaltjes op het lichaam geplaatst en vacuüm gezogen. Het doel hiervan is om afvalstoffen en toxines uit het lichaam weg te leiden, om energieblokkades op te heffen en om verklevingen in het bindweefsel los te maken. Hiermee kun je dus op een zeer treffende wijze de conditie van overbelaste spieren verbeteren. Steeds meer sportmasseurs integreren cupping in hun behandelingen. Cupping is ondertussen een geliefde behandeling geworden onder sporters op alle niveaus. We leren je er graag meer over in onze Cursus Cupping. Deze cursus is bovendien ook geheel te volgen als online training!

5. 6D taping

Een van de nieuwste behandelingen die je binnen Wellness Academie kunt leren om mensen met klachten als overbelaste spieren en blessures te helpen, is 6D taping. Met deze vorm van taping kun je het herstelproces op een actieve manier ondersteunen. Deze bijzondere tape is namelijk voorzien van hendels, waarmee je de huid handmatig kunt liften en masseren. Door het liften van de huid kun je de lymfe- en bloedcirculatie optimaal bevorderen en het herstelproces versnellen. Een ander groot voordeel van deze aanpak, is dat de patiënt ook zelf kan leren om met de tape de pijnlijke plek te masseren. Nieuwsgierig naar hoe je met 6D taping je klanten nog beter kunt helpen? Ontdek dan hier onze nieuwe Cursus 6D taping.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie