* Koningsdag * korting
* Koningsdag * korting
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Waarom heb ik altijd bultjes na het ontharen?

26 juni 2019 | Schoonheidszorg
Waarom heb ik altijd bultjes na het ontharen?

De tijd van het jaar is aangebroken waarin de rokjes en zomerjurkjes weer uit de kast kunnen. Dit betekent ook dat ontharen weer aan de orde van de dag is. Niet iedereen is hier fan van, omdat het niet altijd probleemloos verloopt. Maken jouw ongewenste haartjes plaats voor bultjes, roodheid en huidirritatie? Dat is niet het resultaat dat je voor ogen had! Daarom geven de wax experts van Wellness Academie hier antwoord op de veel gehoorde vraag: ‘Waarom heb ik altijd bultjes na het ontharen?’

1. Je bereidt je huid niet goed voor

De neiging is groot om bij de eerste overtuigende zonnestralen de badkamer in te duiken en ongewenste haartjes op de benen, bikinilijn en oksels direct weg te halen. Maar hoe zit het met de voorbereiding van je huid? Wil je een mooi, glad en langdurig resultaat, zonder bultjes na het ontharen, dan zul je eerst voldoende aandacht moeten besteden aan je huid. Het is een aanrader om je huid een milde scrubbehandeling te geven voor het verwijderen van dode huidcellen, vuil en vet. Hiermee voorkom je irritaties en bultjes na het ontharen. Daarnaast is een warme douche aangeraden, omdat hierdoor de poriën zich openen en de haartjes zachter worden, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn. Je zult hierdoor tijdens het ontharen de huid minder snel beschadigen.

2. Je ziet enkele hygiënemaatregelen over het hoofd

Hygiëne is een topprioriteit als het om ontharen gaat! Tijdens het ontharen kunnen er gemakkelijk wondjes ontstaan, waardoor bacteriën vrij spel krijgen en infecties kunnen veroorzaken. Vergeet daarom niet om voor je begint met ontharen je handen goed te wassen en vergeet ook niet om eventueel vuil onder je nagels te verwijderen. Gebruik schone ontharingsmaterialen en reinig en desinfecteer de huid met een speciale voorbehandelingslotion. Tip: gebruik producten die tea tree olie bevatten. Dit is een essentiële olie met een antiseptische werking. Wil je meer weten over essentiële olie, de werking en toepassingen? Zie dan hier onze Cursus Aromatherapie. Let verder ook op of de werktafel, bijvoorbeeld de wastafel, die je gebruikt om de spullen op klaar te leggen goed schoon is!

3. Je gebruikt de verkeerde after care producten

Het is essentieel dat de producten die je na het ontharen gebruikt perfect zijn afgestemd op jouw huidtype en dat ze een extra kalmerende werking hebben. Je huid is na het ontharen namelijk extra gevoelig. De lotion die je normaal gesproken elke dag gebruikt, kan nu ineens branderig aanvoelen. Er zijn speciale verzorgingsproducten voor de gevoelige huid na het ontharen. Het beste is om je huid na het ontharen af te spoelen met lauw en koud water, om de poriën te sluiten. Dep de huid droog. Niet wrijven! Gebruik vervolgens altijd een hydraterende crème zonder alcohol. Voor een verkoelend en kalmerend effect kun je een crème met aloë vera aanbrengen. En ook hier zijn producten met tea tree weer een aanrader. Leer alles over huidverzorging in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste.

4. Je bent te agressief voor je huid

Pas bij het ontharen altijd milde technieken toe. Duwen en trekken aan de huid is nooit goed. Hiermee is de kans op bultjes na het ontharen nog groter. Voor elke ontharingsmethode is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van hoe je deze correct uitvoert. Bij epileren met een pincet ligt het gevaar op de loer dat je de huid beschadigt door verkeerd of te hard te trekken en je kunt bovendien met de scherpe punt van het pincet de huid verwonden. Ook bij harsen kun je allerlei moeilijkheden tegenkomen, zoals hars die niet goed of juist te sterk hecht, de hars in de verkeerde richting er vanaf trekken, de hars te warm aanbrengen, etc. Scheren raden we je sowieso af, vooral mesjes van slechte kwaliteit en botte mesjes kunnen voor veel irritatie zorgen. Of wat dacht je van het plukken aan achtergebleven haartjes of het proberen los te peuteren van ingegroeide haartjes? Niet doen!

5. Je gebruikt de verkeerde ontharingsmethode

Er bestaan allerlei ontharingsmethodes, maar welke is nu het meest geschikt voor jouw huid of de specifieke zone die je wilt ontharen? Het toepassen van de verkeerde methode kan bultjes na het ontharen in de hand werken. Ben je bovendien op de hoogte van welke mogelijkheden er allemaal zijn? Naast harsen en epileren is ook sugar waxing, oftewel ontharen met suikerpasta, heel populair. Dit is een mildere natuurlijke vorm van ontharen, die tegelijkertijd heel doeltreffend is. Zeker voor mensen met een gevoelige huid, is dit een echte aanrader. Ook threading is een mooi voorbeeld van een ontharingsmethode, die nog niet iedereen kent. Dit is epileren met een katoenen draadjes. De haartjes worden in het draadje gerold en met draaiende beweging met wortel en al verwijderd. Wil je meer leren over het ontharen van de gevoelige bikinilijn, meld je dan aan voor onze Cursus Brazilian Wax.

Word een wax expert!

Wil je alles leren over ontharen? Wil je jezelf in de kijker zetten binnen de beauty branche als deskundige op het gebied van ontharen? Volg dan onze Opleiding Wax Expert. Met het diploma van deze opleiding kun je bij elke klant de meest adequate ontharingsbehandeling uitvoeren zonder bultjes na het ontharen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie