Weinig energie? Tips voor meer energie met TCM!
Heb je weinig energie? Het dagelijkse leven stelt hoge eisen; werk, zorg voor de kinderen, je huishouden en ook je sociale contacten wil je niet verwaarlozen. Je moet steeds vele ballen hoog houden, geen wonder dat je uitgeput raakt. Wat als dit futloze gevoel niet verdwijnt of steeds terugkomt? De traditionele Chinese geneeskunde (TCM: Traditional Chinese Medicine) kan je helpen om weer vol energie door het leven te gaan. Lees hier meer over energie bekeken vanuit de TCM!
Basisprincipes Traditionele Chinese Geneeswijze
Wanneer je binnen de westerse wereld klaagt dat je weinig energie hebt, krijg je als advies dat je meer moet rusten, gezonder moet eten en meer moet bewegen. Energie wordt gezien als één ding. De Traditionele Chinese Geneeswijze gaat veel uitgebreider in op energie. Sterker nog, binnen de TCM draait alles om energie. Er zijn bovendien meerdere vormen van energie. De belangrijkste theorie is de theorie van De Drie Schatten (San Bao). Met de drie schatten wordt verwezen naar de drie primaire energieën: Jing, Qi en Shen. Ze vormen de basis van ieder mens en moeten in balans zijn om in goede gezondheid en vol energie te kunnen leven.
Jing, Qi en Shen in het kort
De basisenergie Jing
Bij de geboorte krijgt iedereen een bepaalde hoeveelheid basisenergie mee, die Jing (prenatale Jing) wordt genoemd. Het wordt binnen de TCM gezien als een materiële soort energie, die je dient te voeden met zuurstof en voeding. De hoeveelheid en de kwaliteit van deze energie hangt af van de kwaliteit van het Jing van je ouders. Met de juiste voeding, zuivere lucht en een goede balans kun je na de geboorte wel invloed uitoefenen op je postnatale Jing. Dit is belangrijk om zo lang mogelijk gezond en vitaal te blijven en veroudering tegen te gaan.
De levenskracht Qi
De Qi energie wordt ook wel de levenskracht of levensenergie genoemd. Deze energie uit zich in fysieke gezondheid, fysieke kracht, mentaal functioneren en lichamelijke warmte. Qi komt deels voort uit Jing, maar voedt op zijn buurt ook weer Jing. Daarnaast zal voldoende Qi ook weer een positief effect hebben op Shen, dat je ziel en je bewustzijn vertegenwoordigt. Qi stroomt door het lichaam via energiebanen, die meridianen worden genoemd.
Het innerlijke licht Shen
Shen is bepalend voor wat elk mens uniek maakt. Je kunt Shen zien als het innerlijke licht van een persoon. Shen wordt gevormd uit Jing en Qi. Het ontwikkelt zich echter veel langzamer, daarom zien we bijvoorbeeld dat kinderen snel groot worden, maar dat er meer tijd nodig is voordat ze wijs genoeg zijn. Shen is binnen de TCM de meest verfijnde soort energie, die zich uit in emoties, bewustzijn en innerlijk wijsheid. Deze energie huist in het hart en kom tot uitdrukking in liefde, vriendelijkheid, acceptatie, creativiteit, inlevingsvermogen en tolerantie.
Jing, Qi en Shen moeten goed in balans zijn om je mentaal, fysiek en emotioneel gezond te voelen. Een tekort aan Qi uit zich in een zwakker lichaam en ziekte, een tekort aan Jing leidt tot snellere veroudering en een tekort aan Shen komt tot uitdrukking in geestelijke vermoeidheid, sombere gevoelens, vergeetachtigheid of rusteloosheid. Dit is een beknopte inleiding in de TCM en energie. Wil je hier meer over weten, volg dan deze Cursus Meridianen en Elementenleer!
3 Tips voor meer energie met TCM!
Heb je weinig energie? Voel je je vaak futloos en ben je snel ziek? Dan is het belangrijk om je Qi te voeden of om blokkades in de doorstroom van Qi door je lichaam te verhelpen. Binnen de TCM bestaan er vele behandelwijzen, die gericht zijn op het stimuleren van Qi en het opheffen van Qi blokkades, om evenwicht te brengen tussen lichaam en geest. Hieronder enkele tips voor behandelingen die je van dat futloze gevoel af kunnen helpen:
1. Moxatherapie
Moxatherapie is een verwarmende en verzachtende therapie, waarbij een sigaar met moxakruid (bijvoetkruid) boven de energiebanen (meridianen) en energiepunten (acupunten) wordt gebrand. De sigaar wordt boven de huid gehouden en geeft een weldadige heilzame straling af. Hiermee wordt Qi gestimuleerd om vrijelijk door het lichaam te stromen, waardoor blokkades worden opgeven en lichaam en geest in balans komen. Wil je zelf moxabehandelingen leren geven? Volg dan onze Cursus Moxatherapie.
2. Tui-na therapie
Veel mensen denken bij oosterse geneeswijzen enkel aan acupunctuur. Tui-na is de variant zonder naalden! Tijdens een tui-na behandeling werkt de therapeut met vingerdruk op specifieke acupunten op de meridianen in om de levensenergie te stimuleren. Het mooie aan onze Cursus Tui-na Therapie is dat de cursisten op elkaar gaan oefenen, zodat je meteen zelf de voordelen van deze behandeling kunt ervaren!
3. Chinees voedingsadvies
Binnen de TCM wordt veel gewerkt met drukpuntmassages en acupunctuur, maar ook voeding speelt een essentiële rol. Binnen deze oosterse denkwijze wordt echter niet zozeer naar de calorieën gekeken, zoals we dat in het westen doen. Er wordt gefocust op de energetische werking van voeding en op hoe de energetische werking van voeding omgezet kan worden in lichaamseigen energie. Er is hierbij o.a. aandacht voor het tijdstip, yin en yang, de 5 elementenleer en smaak. Wat voor jou de juiste voeding is om je weer energiek te voelen, hangt van allerlei factoren af. Vraag eens een Chinees voedingsadvies of leer er zelf meer over in onze Cursus Chinese Voedingsleer!
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.