Hoe ga je om met het masseren van gevoelige zones?
Voor de eerste keer naar een massagepraktijk gaan kan spannend zijn. Hoe zorg je er als massagetherapeut voor dat je klanten zich op hun gemak voelen? Dat is een van je belangrijkste aandachtspunten als professionele massagetherapeut. Er zijn enkele gevoelig zones, waarvan je je misschien afvraagt of je die wel moet masseren. Denk aan: de buik, het decolleté, de billen en dijen. Toch kunnen massages in deze zones veelvoorkomende kwalen verlichten. We gaan hier in op hoe je om kunt gaan met het masseren van gevoelige zones binnen je massagepraktijk.
Zorg voor een uitgebreide intake
Wanneer een klant voor de eerste keer bij jou komt, is het belangrijk om elkaar te leren kennen. Stel jezelf voor en vertel kort over je opleidingen en werkervaring. Met diploma’s van gerenommeerde Massage Opleidingen, wek je meteen vertrouwen bij je klanten. Vervolgens wil je meer weten over je klant. Daarvoor voer je een anamnese of intake uit. Je wilt voldoende informatie over de gezondheid, eventuele ziektes, medicijngebruik en levensstijl van je klant om veilige massages te kunnen geven. Daarbij is het belangrijk dat je klant zijn of haar wensen en verwachtingen duidelijk maakt. Leer alles over het afnemen van een professionele intake in onze Cursus Anamnese.
Een goede communicatie voor en tijdens de behandeling
Een uitgebreide intake is al een goed begin, maar ook tijdens de behandeling kan het nodig zijn om goed te blijven communiceren met je klant. Dat gaat vooral op voor het masseren van gevoelige zones. Vertel je klant tijdens de behandeling waar je je handen plaatst en wat je daar precies gaat doen. Vervolgens leg je uit wat het doel is van een bepaalde massagetechniek. Op deze manier weet je klant wat hij of zij kan verwachten en is volledig op de hoogte van wat er gebeurt.
Straal zelfvertrouwen en professionaliteit uit
Het is voor je klant ook belangrijk dat jij als massagetherapeut zelfvertrouwen en professionaliteit uitstraalt. Je weet wat je doet! Hiermee zal je je klant nog meer op zijn of haar gemak stellen. Daarnaast zorg je er steeds voor dat je alleen het lichaamsdeel dat je masseert bloot hebt liggen. De rest van het lichaam is steeds bedekt met handdoeken. Dit geeft je klant een geborgen en beschermd gevoel. We zullen hieronder ingaan op enkele voordelen van het masseren van gevoelige zones.
Voordelen van een onderbuikmassage
De onderbuik wordt nog weleens overgeslagen. Het wordt beschouwd als een gevoelige plek, waar onder meer ook de emoties liggen opgeslagen. Het is om deze reden juist een goed idee om dit gebied te masseren. Dat leer je bijvoorbeeld in onze Cursus Chi Nei Tsang. Deze onderbuikmassage met zijn roots in de Traditionele Chinese Geneeskunde ontgift het lichaam, stimuleert de werking van de interne organen en brengt emoties in balans. Ook de spieren in de onderbuik hebben baat bij massage. Het gaat hier om spieren die essentieel zijn voor de ademhaling. Door de spanningen in deze spieren op te lossen, kun je de ademhaling verbeteren. Daarnaast kan een massage van de buikspieren klachten in de onderrug verminderen, vanwege hun ondersteunende functie.
Massage van de bil- en dijbeenspieren
Veel klachten in het bewegingsapparaat zijn terug te voeren naar het bekkengebied. Een massage van de bil- en dijbeenspieren kan daarom veel klachten in deze zone en ver daarbuiten verlichten. Denk aan klachten als ischiaspijn. De ischiaszenuw loopt van de bil via het achterbeen naar de kuit en daarna naar de voet. Deze zenuw wil nog weleens irriteren of ontsteken en dat kan voor veel pijn zorgen. Massages kunnen deze klachten verlichten. Ook tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen te maken met heup- en bekkenklachten. In onze Cursus Zwangerschapsmassage is er dan ook veel aandacht voor massagetechnieken gericht op deze zone. Ook mensen met knieklachten, bijvoorbeeld door overbelasting of als gevolg van sportblessures, kunnen gebaat zijn met een massage van de bil- en dijbeenspieren. Bekijk hier ook eens onze Opleiding Sportmasseur.
Voordelen van een massage van het decolleté
Je zult als massagetherapeut veel geconfronteerd worden met nek-, schouder- en rugklachten door een verkeerde houding achter de computer. Veel therapeuten richten zich dan ook op het masseren van deze zone, maar ook het masseren van het decolleté kan hierbij helpen. Een massage van de kleine en grote borstspier helpt bij het verminderen van klachten m.b.t. het roteren van de schouders. Het masseren van de musculus subclavius, de kleine driehoekige spier tussen het sleutelbeen en de eerste rib, kan klachten als pijn in de schouders en prikkelingen en krachtverlies in de arm en hand verminderen als gevolg van beknelde zenuwen en vaten in dit gebied. In onze Cursus Chinese Hoofd-, Nek- en Schoudermassage leer je meer over hoe je klachten in dit gebied aanpakt.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.