Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Marktonderzoek Massage 2016: welke lessen kun je hieruit trekken?

20 maart 2016
Marktonderzoek Massage 2016: welke lessen kun je hieruit trekken?

Ben je reeds actief als massagetherapeut of wil je misschien binnenkort een eigen massagepraktijk starten? Dan is het belangrijk om te onderzoeken hoe het ervoor staat met de markt en wat je klant belangrijk vindt. Door jouw diensten en service goed op de klant af te stemmen, vergroot je je kans op succes. We hebben je al wat werk uit handen genomen door een massage marktonderzoek uit te voeren. Ontdek hier welke lessen je kunt trekken uit ons Marktonderzoek Massage 2016!

Hoe vaak boekt de consument een massage?

Uit ons onderzoek blijkt dat massage nog niet volledig is ‘ingeburgerd’ als gezondheidsritueel. Slechts 1% van de ondervraagden ondergaat wekelijks een massage, 23% ondergaat maandelijks een massage en 29% boekt gemiddeld 1 keer per kwartaal een massage. 20% laat zich 1 keer per jaar masseren en 27% ondergaat zelden een massage. Wordt massage toch nog te veel als luxe behandeling gezien in plaats van als een essentieel gezondheidsritueel met een preventieve werking en voor het verlichten van allerlei klachten? Welke les kun je hieruit trekken? Benadruk bij klanten en in de promotie van je massages nóg meer de gezondheidsvoordelen!

Wat drijft de klant volgens het marktonderzoek massage?

Speel bij het promoten van je massages vooral in op wat de klant drijft. Uit ons marktonderzoek massage blijkt dat voor de meeste mensen stress, spierklachten en andere kwaaltjes de belangrijkste drijfveren zijn voor een massage. Opvallend is ook dat voor een groot deel van de respondenten een cadeaubon of kortingsactie een aanleiding is om een massage te boeken; interessante informatie waar je mooi op kunt inspringen. Heb je mensen eenmaal met een cadeaubon of actie binnengehaald, dan is het gemakkelijker om ze te overtuigen om een nieuwe afspraak te maken. Laat nooit een klant weggaan zonder de vraag of je een nieuwe afspraak mag inplannen en zonder zijn/haar contactgegevens te vragen voor toekomstige promoties! 

Wat houdt mensen tegen om een massage te boeken?

Het grootste struikelblok is de kostprijs (52%). Wat nu? Drastisch je prijs verlagen? Onderzoek eerst wat klanten bereid zijn om te betalen. Ons onderzoek laat zien dat de meesten bereid zijn om maximaal 50 tot 60 euro te betalen voor een massage (1 uur). Overtuig nieuwe klanten met kortingsacties, laat zien wat jouw meerwaarde is en benadruk het belang van massages voor een goede gezondheid. Doktersconsulten en medicijnen zijn een stuk duurder! Een ander struikelblok is tijdgebrek (36%). Benadruk dat een massage je klant juist kan helpen om beter met zijn tijd om te gaan. Massage brengt mensen tot rust, maar geeft tegelijkertijd nieuwe energie en dit komt de productiviteit ten goede!

Waar letten mensen op bij het kiezen van een massagetherapeut?

Bij het kiezen van een massagetherapeut let men allereerst op de competentie. Daarna kijkt men naar of er een gespecialiseerd aanbod is en naar de prijs. 58% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat de massagetherapeut aangesloten is bij een beroepsvereniging. Het volgen van een Opleiding Massagetherapeut is daarom essentieel. We onderzochten ook of er onder klanten bezwaren bestaan tegen een mannelijke massagetherapeut; 81% vindt dit geen bezwaar. Dit betekent echter wel dat er toch sprake is van een handicap van 19% voor mannelijke massagetherapeuten. Bij sportmasseurs zal dit wellicht amper of geen handicap zijn, omdat het hier al veel langer is ingeburgerd en de mannelijke atleten in de meerderheid zijn. Neem hier ook een kijkje bij onze Opleiding Sportmasseur.

Hoe loyaal zijn massageklanten?

Slechts 17,6% van de respondenten van het marktonderzoek massage 2016 kiest voor dezelfde massagetherapeut en 32,4% gaat soms terug naar de dezelfde behandelaar. 50% kiest nooit voor dezelfde massage dienstverlener. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel voor massagetherapeuten op het gebied van klantenbinding. Mensen zijn trouwens wel bereid om enkele kilometers te rijden voor een massage; 60% is bereid om 25 km te rijden voor een bezoek aan een massagetherapeut. Tip: Denk hier vooral aan bij het inplannen van je advertenties. Ga niet adverteren buiten een straal van circa 30km!

Waar hechten klanten veel belang aan in de massageruimte?

We keken ook naar waar klanten het grootste belang aan hechten in de massageruimte. Ook dit is belangrijk voor een goede klantenbinding. Op nummer 1 staat hygiëne, gevolgd door temperatuur en geur. Daarna volgen muziek, handdoeken (zachtheid) en massageolie. Ook vroegen we in dit marktonderzoek massage naar hoe stevig de ideale massage is. Op een schaal van 1 tot 5 oplopend in stevigheid kiest ruim 30% voor een middelmatige stevigheid (nummer 3 op de schaal) en ruim 40% kiest voor een redelijk stevig massage (nummer 4 op de schaal).

Haal meer uit je massagepraktijk!

Om massagetherapeuten te helpen om meer uit hun massagepraktijk te halen, onderzochten we de mogelijkheden voor het uitbreiden van hun diensten. Een goede manier om meer uit je massagepraktijk te halen is de verkoop van producten; bijna 50% van de ondervraagden heeft interesse in het aankopen van producten in de massagesalon. We brachten ook in kaart welke massages de respondenten zeker nog eens willen ondergaan. De top 5 wordt gevormd door:

1. Triggerpoint massage
2. Hot stone massage
3. Lomi lomi massage
4. Ayurvedische massage
5. Shiatsu therapie

Wil je je massagediensten uitbreiden, dan is het een aanrader om een massagecursus te volgen voor een van deze massagevormen. Vervolgens vroegen we ook met welke andere soort behandelingen men een massage graag zou combineren. 83% antwoordde met schoonheidsbehandelingen, 25% met voedingsadvies en 22,8% met een yoga sessie. Bekijk hier ons volledig aanbod aan Massage Opleidingen en Schoonheidszorg Opleidingen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie