• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 misvattingen over huidverzorging

26 mei 2016
5 misvattingen over huidverzorging

Even een plens water over je gezicht, wat crème erop en klaar? Nee, huidverzorging is een veelomvattender onderwerp dan dat! Er bestaan heel wat feiten en fabels over huidverzorging. Dit maakt het voor veel mensen lastig om te bepalen wat nu wel en niet goed is voor hun huid. Daarom zetten we hier 5 veelgehoorde misvattingen over huidverzorging op een rij.

1. Alle huidverzorgingsproducten zijn hetzelfde

Je hoort weleens zeggen dat huidverzorgingsproducten allemaal hetzelfde zijn. Het verschil zit alleen in de verpakking en de naam. Dit is een misvatting. Er bestaan wel degelijk verschillen en dat is maar goed ook. We kunnen namelijk diverse huidtypen onderscheiden: droge huid, gemengde huid, gevoelige huid, normale huid, vette huid, ouder wordende huid en de huid met problemen. Elk huidtype vraagt om producten met specifieke ingrediënten. Gebruik je op een droge huid een sterk ontvettende reiniger, dan zul je de huid juist beschadigen. Aandacht voor huidtype en ingrediënten in producten is daarom essentieel. In onze Schoonheidsspecialiste Opleiding vertellen we je er graag meer over.

2. De vette huid niet hydrateren

Wanneer je een vette huid hebt, heb je sneller last van onzuiverheden. Omdat je huid zo vet aanvoelt, zul je de neiging hebben om crème te laten staan. Toch is het verstandig om een hydraterende crème te gebruiken. Reinig de huid eerst met een milde reiniger. Gebruik geen agressieve reinigers, want die stimuleren juist de talgproductie. Na het reinigen gebruik je een toner om de poriën te sluiten. Daarna breng je een hydraterende crème aan. Let wel op dat de crème niet op oliebasis is! Sla ook zonnebrandcrème niet over. Het is belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Voor de vette huid kun je een zonnebrandgel gebruiken.

3. Water is een wondermiddel voor je huid

Op veel beauty blogs met tips voor een mooie huid lees je dat je heel veel water moet drinken. Water gaat echter snel door het lichaam heen en heeft daarom weinig effect op de huid. Genoeg water drinken is belangrijk voor je algehele gezondheid, maar door meer water te gaan drinken wordt je huid niet direct mooier. Alleen wanneer iemand heel weinig water heeft gedronken en uitdrogingsverschijnselen vertoont, is dit aan de huid te zien doordat de huid zijn soepelheid verliest. Water is dus ontzettend belangrijk, maar beslist geen wondermiddel voor een mooie huid.

4. Houdbaarheidsdatum op cosmetica is nonsens

Regelmatig hoor je mensen zeggen dat de houdbaarheidsdatum op cosmetica nonsens is en alleen bedoeld is om meer cosmeticaproducten te verkopen. Dit een misvatting, want cosmeticaproducten kunnen wel degelijk na verloop van tijd bederven, doordat bewaarstoffen niet meer optimaal werken. Nu kunnen bacteriën en schimmels het product aantasten en voor huidproblemen zorgen wanneer je het product aanbrengt. Wanneer een product bedorven is, zie en voel je dit aan de textuur en ook de geur kan veranderd zijn. Wanneer je bepaalde producten met zorg bewaart, koel, donker en vrij van vocht, kunnen ze soms iets langer meegaan dan op de verpakking staat.

5. Rimpels kun je niet verminderen

Veel mensen geloven dat rimpels alleen maar te verminderen zijn met botox of een facelift. Toch zijn er stoffen die wel degelijk rimpels verminderen. Verwacht geen wonderen; rimpels verdwijnen niet als sneeuw voor de zon, maar ze zullen wel minder opvallen. Dan hebben we het over ingrediënten als vitamine A zuur en vitamine C. Vitamine A zuur bevordert de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine die de huid zijn stevigheid en soepelheid geven. Vitamine A zuur is een medicijn en is daarom alleen op recept verkrijgbaar. Vitamine C is wel vrij te verkrijgen. Vitamine C kan rimpels minder diep maken en het kan evenals vitamine A zuur ook pigmentvlekken verminderen. Wil je een echte deskundige worden op het gebied van schoonheidszorg, bekijk dan hier al onze Opleidingen Schoonheidszorg!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie