• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Belang van voldoende vitamine D in de winter

7 december 2020 | Massage & Therapieën
Belang van voldoende vitamine D in de winter

De laatste tijd wordt er in de media veel gesproken over het belang van voldoende vitamine D in de winter, vooral in deze tijden waarin het coronavirus op de loer ligt. Hoe zit dat precies? Wat weet jij over wat ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven? Oftewel, wat weet jij over de menselijke anatomie, pathologie en fysiologie? We lichten hier een stukje van deze complexe puzzel voor je uit en vertellen je meer over wat vitamine D precies is en wat de functie hiervan is in ons lichaam!

Het hoe en wat van vitamine D

Wat vitamine D zo bijzonder maakt, is dat het lichaam deze vitamine zelf kan aanmaken. Dat geldt namelijk niet voor alle vitamines. Om voldoende vitamine D aan te maken is zonlicht nodig, maar ook via voeding kan je vitamine D opnemen. In voeding komen twee soorten vitamine D voor: vitamine D2 en vitamine D3. Beide worden geproduceerd onder invloed van zonlicht. Vitamine D2 ontstaat in specifieke paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Om die reden zitten er in sommige voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong vitamine D. Verder is het een in vet oplosbare vitamine, die het beste wordt opgenomen als er vet of olie in de darm aanwezig is. Vitamine D kan opgeslagen worden in vetweefsel en in organen, waaronder in de lever.

De belangrijkste functies van vitamine D

Vitamine D vervult belangrijke functies in het lichaam. Het is onder meer belangrijk voor:

 • Opname van calcium; sterke botten en tanden
 • Goede werking van de spieren
 • Optimaal functioneren van het immuunsysteem

Een gebrek aan vitamine D kan bij jonge kinderen leiden tot de Engelse ziekte (rachitis), die afwijkingen aan het skelet veroorzaakt. Verder kan onvoldoende vitamine D bij volwassenen en ouderen tot botontkalking (osteoporose) en spierzwakte leiden.

Ben extra alert op vitamine D in de winter

Een klein tekort aan vitamine D kan klachten geven als neerslachtigheid en vermoeidheid. Oftewel, allerlei kwaaltjes waar veel mensen in de winter last van hebben. Ben daarom extra alert op het innemen van voldoende vitamine D in de winter. Ben daar ook alert op in je beauty salon of massagepraktijk. Het is belangrijk dat je als professional binnen deze branche voldoende kennis hebt van het menselijk lichaam en gezondheidsproblemen leert herkennen. School je bij via onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie. Studeer je liever thuis via de digitale weg, dan staat er bij Wellness Academie nu ook een Online Training Anatomie, Pathologie & Fysiologie voor je klaar.

Vitamine D en Covid-19

Doordat vitamine D belangrijk is voor het functioneren van ons immuunsysteem, denken experts dat vitamine D mogelijk een rol kan spelen in de strijd tegen Covid-19. Het helpt waarschijnlijk om de ernst van Covid-19 te verminderen. Hier moeten wel nog studies naar worden gedaan om dit te bewijzen. Volgens de experts is het voor de risicogroepen echter aanbevolen om vitamine D supplementen te nemen. Onder de risicogroepen, die sneller een tekort aan vitamine D hebben, vallen: jonge kinderen, zwangere vrouwen (om een kind met een te laag geboortegewicht te voorkomen), mensen met een getinte en donkere huid (hun huid maakt in de zon minder vitamine D aan), ouderen en mensen die weinig buiten komen.

Te weinig vitamine D? Wat nu?

De meeste mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding. Het is aanbevolen om in de lente en de zomer dagelijks 20 minuten de zon in te gaan met je gezicht en onbedekte handen. Stel je grotere delen van je lichaam bloot aan de zon, dan is minder tijd voldoende. Je huid maakt vitamine D aan en legt eveneens een voorraad aan, voor in de winter. Via het bloed is te controleren of het vitamine D gehalte op peil is.

Vitamine D in voeding

Kun je wel wat extra vitamine D gebruiken? In voedingsmiddelen, zoals vette vis (haring, zalm, sardientjes, tonijn en makreel), rundvlees, eigeel en shiitake-paddenstoelen, zit van nature vitamine D. Daarnaast wordt er ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en aan veel bak- en braadproducten. 

Supplementen

Je kunt ook supplementen nemen. Neem echter nooit gedurende een hele lange periode supplementen, zonder een arts te raadplegen. Heb je een grote interesse in een gezonde levensstijl en gezond eten? Dan is onze Cursus Voedingsconsulente een aanrader.

Pas op: blijf de huid goed beschermen tegen de zon

Ga nooit lang onbeschermd de zon in. Een zonnebrandcrème blijft noodzakelijk om de huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Deze kunnen vroegtijdige huidveroudering en huidkanker veroorzaken. Bij het ouder worden kan de huid bovendien soms minder goed vitamine D aanmaken, waardoor het niet aangeraden is om onbeschermd de zon in te gaan. Ook bij een zeer blanke en gevoelige huid, die snel verbrandt, is dit afgeraden. In die gevallen is het belangrijk om extra vitamine D te verkrijgen via voeding en supplementen. Leer alles over huidverzorging in onze Opleiding Skin Expert of in onze Opleiding Schoonheidsspecialist in Den Haag.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie