Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 veelgehoorde haarmythes ontrafelt

2 februari 2021 | Haarverzorging
5 veelgehoorde haarmythes ontrafelt

Je haar verzorgen, doe je dat wel goed? Er gaan heel wat haarmythes de ronde, maar welke zijn waar en welke kun je maar beter niet geloven? Moet je nu bijvoorbeeld wel of niet elke dag je haar wassen? Als je kiest voor een van de Kappersopleidingen of Hairstyling Opleidingen van Wellness Academie leer je alles over professionele haarverzorging van pioniers binnen het vakgebied. We lichten hier alvast een tipje van de sluier op door 5 veelgehoorde haarmythes te ontrafelen!

1. Was elke dag je haar

Als je weet hoe de hoofdhuid en haargroei precies werken, dan kun je gemakkelijk de conclusie trekken dat elke dag je haar wassen geen goed idee is. Dit is dus een van die haarmythes die je beter niet kunt geloven. De hoofdhuid maakt onder normale omstandigheden namelijk precies voldoende talg aan om de huid en het haar gezond te houden. Talg dient ter bescherming, om alles soepel te houden en om het haar een natuurlijke glans te geven. Was je elke dag je haar, dan was je te veel talg weg. Je lichaam reageert hierop door extra veel talg aan te maken, waardoor je dus vet haar krijgt. Neem als richtlijn om je haar twee tot drie keer per week te wassen. Leer alles over correcte haarverzorging in onze Opleiding Kapper/Kapster (Basis).

2. Wassen met koud water is goed voor je haar

Deze haarmythe is deels waar. Het hangt er namelijk van af op welk moment je je haar wast met koud water. Koud water is niet zo geschikt voor het reinigen van je haar. Daarvoor gebruik je beter lauwwarm water. Daarmee verwijder je veel beter vuil. Waar je koud water wel voor kunt gebruiken, is voor het naspoelen. Het lauwwarme water en de shampoo zorgen ervoor dat de haarschubben open gaan staan, waardoor je haar grondig wordt gereinigd. Koud water zorgt er juist voor dat de schubben sluiten. Door met koud water het haar na te spoelen wordt het haar beter doorkambaar en krijgt het meer glans.

3. Haarmythes over haargroei en knippen

Er wordt soms beweerd dat haar sneller groeit als je regelmatig de puntjes knipt. Dat is niet waar. De haargroei vindt plaats vanuit de haarwortel. De manier waarop je de haarpuntjes verzorgt en of je die wel of niet knipt heeft niet direct invloed op de groei. Wat wel invloed heeft op de look is dat mooi bijgehouden punten het haar een gezonde uitstraling geven. Knip je gespleten puntjes niet af, dan kunnen ze steeds verder splijten en afbreken, waardoor je haar korter wordt. Op een geven moment is het nodig om het haar een stuk korter te knippen om het weer gezond te maken. Word een volleerde kapper/kapster door onze Allround Opleiding Kapper/Kapster te volgen.

4. Veel borstelen is goed voor je haar

Ja, dat klopt, maar dan is het wel belangrijk dat je het goed doet. Borstel je haar bijvoorbeeld liever niet als het nat is, want dan is het kwetsbaarder en zal je haar sneller afbreken. Gebruik ook een borstel die perfect is afgestemd op je haar. Het heeft de voorkeur om een pneumatische borstel te gebruiken (je weet wel die borstels met een soort van luchtkussentje) met natuurlijke haren, bijvoorbeeld varkensharen. Deze haren zijn zacht voor de hoofdhuid en de haarschubben. Goed borstelen, twee tot drie keer per dag, masseert de hoofdhuid waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd. Dit helpt om je haar van binnenuit goed te voeden. Daarnaast zorgt het borstelen ervoor dat vuil wordt verwijderd en dat talg gelijkmatig over je haar wordt verdeeld, waardoor het gezond glanst.

5. Haarmythes over het wisselen van shampoo

Er wordt weleens gezegd dat je haar gaat wennen aan een bepaalde shampoo en conditioner. Door deze gewenning zou de werking van deze producten minder worden. Dat is nonsens. Wat wel kan gebeuren, is dat door omstandigheden je haar en hoofdhuid andere behoeften krijgen. Denk aan omstandigheden, zoals het verven van je haar, hormonale invloeden tijdens de zwangerschap, de invloed van de weersomstandigheden op je haar en ook het brozer worden van het haar bij het ouder worden. Om de conditie van je haar optimaal te houden, is het een aanrader om je haarproducten hierop aan te passen.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie