• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

66% van beeldschermwerkers heeft fysieke klachten

6 augustus 2018 | Massage & Therapieën
66% van beeldschermwerkers heeft fysieke klachten

HR-dienstverlener Attentia voerde een onderzoek uit naar de fysieke klachten onder 6000 Belgische beeldschermwerkers. Het onderzoek vond plaats in de vorm van self assessments. Uit dit onderzoek bleek dat 66% van deze werknemers in het afgelopen jaar te kampen had met fysieke klachten. Daarbij gaf zelfs 74% van de deelnemers aan dat men minimaal één keer per week na een werkdag visuele klachten had. Opvallend was dat dit percentage bij medewerkers jonger dan 30 jaar hoger lag (82%), dan bij oudere werknemers (70%).

Risico’s van beeldschermwerk

De resultaten van dit onderzoek laten zien hoe belangrijk het is dat bedrijven aandacht blijven houden voor de gezondheid van hun medewerkers die veel zittend werk uitvoeren. Sinds januari 2016 bestaat er voor bedrijven niet meer de verplichting om een medisch onderzoek te houden onder hun beeldschermmedewerkers. Wel dienen ze elke 5 jaar een risicoanalyse met betrekking tot beeldschermwerk uit te voeren, eventueel via een online zelfevaluatie. Er dient volgens Jolien Maes van Attentia meer aandacht te zijn voor preventie van fysieke klachten door zittend werk. Ze zegt hierover: “Voortdurend zitten, is nefast voor de gezondheid. Van roken hebben we dat al eerder ingezien, maar ook inzetten op zitpreventie moet één van de focuspunten worden voor ondernemingen.” 

Veelvoorkomende klachten beeldschermwerkers

Beeldschermwerkers klagen vooral over klachten als:

 • Verminderde concentratie
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Pijnlijke ogen
 • Slechter zien
 • Pijn in de onderrug

Maes stelt: “Hoewel fysieke klachten vaak door een combinatie van factoren komen, speelt een slecht afgestelde werkomgeving zeker een rol. Van alle medewerkers die deelnamen aan een self assessment én aangegeven hebben dat ze met pijn in de onderrug kampen, heeft 48% een werkhouding die niet volledig volgens de regels is afgesteld.”

Attentia wil beeldschermwerkers enkele basistips meegeven voor een goede werkhouding. De organisatie benadrukt dat het belangrijk is om je voeten plat op de grond te zetten, om zo genoeg steun van de grond te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om je armen in een hoek van 90 graden te houden. Je armen dienen ondersteund te worden door armleuningen of een werkblad. Ook dient de bovenkant van je computerscherm op ooghoogte te staan.

Beeldschermwerkers: massage op de werkvloer!

Het is belangrijk dat bedrijven voldoende aandacht hebben voor de gezondheid van hun werknemers. Het behoort tot hun grootste verantwoordelijkheden. Evaluaties en onderzoeken op de werkvloer en tips en adviezen geven voor ergonomisch werken zijn hierbij essentieel. Maar ook massages op de werkvloer kunnen een belangrijke aanvulling bieden. Sinds enkele jaren geven we bij Wellness Academie de Cursus Stoelmassage. Deze massagevorm werd in de jaren ’80 ontwikkeld door de Amerikaan David Palmer met als doel om deze korte intensieve massage op de werkvloer aan te bieden. De drukpunttechnieken die gebruikt worden, komen uit de Japanse shiatsu massage. Leer meer over de shiatsu therapie in onze Cursus Shiatsu.

Hoe gaat stoelmassage in zijn werk?

Zoals de naam al verklapt neemt de ontvanger bij deze massage plaats in een ergonomische stoel, die het lichaam optimaal ondersteunt. Dit bevordert de ontspanning. De kleding hoeft niet uit, waardoor de massage gemakkelijk en snel op het werk gegeven kan worden. De drukpuntmassage is erop gericht om opgehoopte spanning in nek, schouders, rug en armen los te masseren. Daarbij worden de bloedsomloop en de stofwisseling gestimuleerd. Zowel pijn- als stressklachten worden hierdoor verzacht. Door een kort moment van diepe ontspanning voelt de werknemer zich daarna weer als herboren en zal daardoor productiever zijn.

Massage is niet alleen symptoombestrijding

Wanneer het gaat om fysieke klachten onder beeldschermwerkers is het uiteraard belangrijk om zoveel mogelijk aan preventie te doen. Veel mensen denken nog weleens dat massage enkel symptoombestrijding is, maar dat is een misvatting. Massage werkt ook preventief; het zorgt ervoor dat lichaam en geest in optimale balans en conditie blijven, waardoor men beter bestand is tegen veelvoorkomende klachten onder beeldschermwerkers. Daarnaast helpt massage de ontvanger om bewuster te worden van zijn eigen lichaam, waardoor men signalen van het lichaam eerder zal opvangen, zodat men op tijd hierop kan inspelen!

Leer meer over wat massage voor mensen kan betekenen, door een van onze Massage Opleidingen te volgen. Hiermee kun jij het verschil maken!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie