Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Biedt make-up met SPF genoeg bescherming?

15 juni 2018 | Visagie
Biedt make-up met SPF genoeg bescherming?

Een goede bescherming tegen de zon is heilig binnen de huidverzorging! Niet alleen om verbranding tegen te gaan, maar ook om voortijdige huidveroudering en bovenal huidkanker te voorkomen! Iedereen weet dat zeker in het voorjaar en de zomer, maar eigenlijk ook in de rest van het jaar, een crème met een hoge beschermingsfactor (SPF) onmisbaar is. Maar hoe zit het met make-up met SPF? Beschermen deze producten voldoende tegen de zon?

Steeds meer make-up producten met SPF

Binnen de beauty wereld en in de media wordt er steeds gehamerd op het belang van het beschermen van de huid tegen de zon. Aan steeds meer make-up producten wordt dan ook een SPF toegevoegd. We kennen ondertussen allemaal wel de dagcrèmes, foundations en lipsticks met SPF factor. Een goede zaak? Hier schuilt echter een gevaar in. Veel mensen denken dat ze door enkel make-up met SPF factor te gebruiken goed beschermd zijn tegen de zon. Toch is het niet de bedoeling dat deze producten de ‘traditionele’ zonnebrandcrèmes vervangen! Leer alles over verantwoorde huidverzorging in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste.

Een hoge beschermingsfactor is onmisbaar

Veel make-up producten bevatten een lage SPF factor van bijvoorbeeld SPF 12 of SPF 15. Op warme zomerdagen met een hoge zonkracht is het nodig om een zonbeschermingsproduct met een factor van SPF 30 of SPF 50 te gebruiken. Ondertussen zijn er wel al make-up producten met deze hoge factor. Zijn deze producten evengoed als zonnebrandcrème?

Make-up producten met een hoge SPF beschermen net zo goed als een zonnebrandcrème. Een foundation met 30 SPF biedt dezelfde bescherming als een zonnebrandcrème met SPF 30. De producten worden alleen anders aangeprezen; de een als make-up en de ander als zonnebrandmiddel. Alle producten waarop staat dat er een SPF in zit worden hierop streng gecontroleerd.

Toch is het niet verstandig om als make-up liefhebber daarom alleen maar make-up met SPF te kopen. Waar het omgaat is niet alleen de hoogte van de SPF, maar ook hoe je het product aanbrengt. Wil je leren om op professionele wijze make-up aan te brengen, dan is deze Cursus Visagie een aanrader!

Kun je zonnebrand vervangen door make-up met SPF?

Om je huid zo optimaal mogelijk te beschermen tegen de zon, dien je flink wat zonnebrandcrème aan te brengen, namelijk 2mg/cm2. Dit betekent in de praktijk alleen voor je gezicht al een flinke theelepel zonnebrandcrème. Hoe dikker de laag zonnebrandcrème, hoe beter de bescherming. Als je alleen make-up wilt gebruiken, bijvoorbeeld foundation, dan zul je dus een dikke laag make-up aan moeten brengen.

Grote kans dat het niet de bedoeling is om je hele gezicht onder een dikke laag foundation te verstoppen. En hoe zit het met een dun subtiel laagje BB-crème met SPF? Het laagje dat je doorgaans aanbrengt, zal veel te dun zijn om een adequate bescherming te bieden. Zonnebrandcrème moet je bovendien om de twee uur of na zweten of zwemmen opnieuw aanbrengen. Wil je alleen make-up met SPF dragen, dan zul je je foundation dus tig keren per dag moeten vernieuwen! Niet handig, niet mooi en ook nog eens zeer kostbaar!

Make-up met SPF als tweede verdedigingslinie

Make-up met een SPF biedt dezelfde bescherming als zonnebrandcrème, mits je er dus net zoveel van aanbrengt als dat je met zonnebrandcrème zou doen en mits je het om de twee uur opnieuw aanbrengt. Op zomerse dagen waarop je veel buiten verblijft, aan de rand van het zwembad of op het strand, is make-up met SPF dus niet praktisch omdat je steeds moet blijven smeren. Make-up producten met SPF kun je dus beter zien als een extra bescherming, dus zeg maar als een tweede verdedigingslinie tegen de schadelijke invloed van de zon, op dagen dat je niet zo veel en vaak blootgesteld wordt aan de zon. 

Hoe draag je make-up een beschermingsfactor?

Make-up met SPF kan een goed idee zijn als je bijvoorbeeld op zomerse dagen op kantoor aan het werk bent en verschillende keren per dag naar buiten moet. Breng voordat je de make-up aanbrengt eerst een goede zonnebrandcrème aan die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen en met een SPF 30 of hoger. Smeer je gezicht, oren, nek, hals en decolleté goed in. Vervolgens kun je een foundation met SPF aanbrengen.

Steeds wanneer je naar buiten moet (vooral tussen 11:00 en 15:00) kun je bijvoorbeeld een SPF poeder aanbrengen, zodat je niet je make-up hoeft te ruïneren, maar je wel goed beschermd bent tegen de zon. En vergeet je lipstick of lippenbalsem met SPF niet! Want wat wel een feit is, is dat bij het smeren met zonnebrandcrème de lippen vaak vergeten worden. SPF lippenbalsem of lipstick is daarvoor een goede oplossing!

Een passie voor gezondheid en schoonheid? En wil je van je hobby je beroep maken? Bekijk dan hier alle Visagie Opleidingen en Schoonheidszorg Opleidingen van Wellness Academie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie