Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Cursus in de kijker: manuele lymfedrainage

28 september 2015
Cursus in de kijker: manuele lymfedrainage

Bij massagebehandelingen denken we vaak aan het inwerken op de spieren, maar er bestaan talloze andere massagevormen met andere doeleinden. Een van die behandelvormen is manuele lymfedrainage. Dit is een uiterst zachte massagevorm, maar met een grote invloed op de gezondheid van het hele lichaam. Ontdek hier waarvoor je deze mooie behandelvorm kan inzetten en hoe lymfedrainage werkt. Misschien is een cursus lymfedrainage wel iets voor jou?

Belang goed werkend lymfesysteem

Het lymfesysteem is vaak miskend; veel mensen besteden er geen aandacht aan. Vaak omdat ze het belang van een goed werkend lymfesysteem niet kennen. En dat terwijl het lymfesysteem o zo belangrijk is voor een goede gezondheid. Het lymfesysteem heeft een hoofdrol in de werking van ons immuunsysteem dat ons moet beschermen tegen ziekteverwekkende indringers en veranderde eigen cellen van ons lichaam. Het lymfesysteem voert afval- en gifstoffen weg uit ons lichaam. Wanneer het lymfesysteem niet goed werkt, kun je snel ziek worden en klachten krijgen als vochtophopingen (oedeem), pijn in gewrichten, hoofdpijn en vermoeidheid. In onze cursus lymfedrainage wordt er uitgebreid ingegaan op de werking van het lymfesysteem.

De werking van manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een behandelvorm die oorspronkelijk is ontwikkeld in Denemarken door Dr. Emil Vodder. Er wordt gebruikgemaakt van 3 basistechnieken: cirkelvormige bewegingen met 4 gestrekte vingers, cirkelvormige bewegingen met de duim en zuig-pompbewegingen met de handpalmen en de vingers. Deze technieken zijn bedoeld om de lymfeknopen en lymfevaten te manipuleren met als doel om hun activiteit en de doorstroming van lymfe te vergroten. Tijdens de Cursus Manuele Lymfedrainage leer je om al deze technieken perfect uit te voeren op het hele lichaam.

Aandachtspunten bij de uitvoering: werk- en rustfase

In de uitvoering van manuele lymfedrainage onderscheiden we een werk- en rustfase. Tijdens de werkfase worden de lymfatische structuren in het onderhuidse weefsel gestrekt waardoor de activiteit wordt gestimuleerd. Met lichte druk kun je bovendien het lymfevocht in de gewenste richting ‘duwen’, waarmee je zwellingen kan verminderen. In de rustfase geef je geen druk, waardoor het lymfevocht optimaal in de lymfevaten opgenomen kan worden. Voor een zo groot mogelijk effect moet elke beweging die je uitvoert 1 seconde duren en tussen de 5 tot 7 keer herhaald worden.

Verschil manuele lymfedrainage en traditionele massage

Een groot verschil is dat de druk die bij manuele lymfedrainage wordt toegepast veel minder is dan bij traditionele massages. Met manuele lymfedrainage wil je de lymfatische structuren in de onderhuidse weefsels manipuleren. Je gaat met een hele subtiele druk het onderhuids weefsel tegen de fascia (fascia vormt de scheiding tussen de huid en het spierweefsel) die eronder ligt stretchen, maar je gaat niet het onderliggende spierweefsel manipuleren. Bekijk hier ook ons aanbod aan massageopleidingen!

Toepassingsgebieden manuele lymfedrainage

Er zijn veel toepassingsgebieden voor manuele lymfedrainage. Het is onder meer effectief voor het reinigen van weefsel waardoor klachten als acne en eczeem verminderd kunnen worden. Ook helpt het bij het voorkomen en verlichten van klachten als gevolg van te veel stress. Bij zwangere vrouwen helpt het om zwangerschapsstriemen te voorkomen. Verder kun je lymfedrainage toepassen om de genezing van littekens te stimuleren. Een andere toepassing is het afvoeren van overtollig vocht en het behandelen van panniculose. Contra-indicaties voor manuele lymfedrainage zijn o.a. lage bloeddruk, astma, kanker, trombose en hartproblemen.

Cursus manuele lymfedrainage iets voor jou?

Schrijf je dan hier in voor de eerst volgende cursus manuele lymfedrainage van de Wellness Academie. Je krijgt les van een expert in manuele lymfedrainage. De cursus manuele lymfedrainage wordt gegeven in kleine groepjes en je gaat al snel zelf praktisch aan de slag. Na afloop ontvang je een volwaardig certificaat! Wil je graag meer weten? Neem dan contact met ons op of bezoek een van onze info-avonden!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie