• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Een eigen zaak? Leer slim omgaan met je budget!

30 september 2016 | Overige
Een eigen zaak? Leer slim omgaan met je budget!

Als startende salonhouder, heb je meestal te maken met een beperkt budget. Helaas, je geld kun je niet twee keer uitgeven. Het is daarom belangrijk om verstandig om te gaan met het budget dat je tot je beschikking hebt. Maar hoe doe je dat? Leer hier slim omgaan met je budget!

1. Stel een budget vast en houd je hieraan!

Slim omgaan met je budget betekent een budget vaststellen en je hieraan houden! Het lijkt een open deur, maar toch gaat dit vaak mis. Hoe vaak ga je niet boodschappen doen met een bepaald bedrag in je hoofd dat je wilt uitgeven en hoe vaak ga je niet over dit bedrag heen? Zo gaat het bij het opstarten van een eigen zaak ook. Het probleem is dan, dat het om grotere bedragen gaat, waardoor je sneller in de financiële problemen komt. In de praktijk blijkt dat veel startende ondernemers geen budget vaststellen voor hun zaak en niet regelmatig de tijd uittrekken om hun financiën te bestuderen, bijvoorbeeld één keer per week of één keer per maand.

2. Slim omgaan met je budget: geef jezelf een salaris

Een andere veelgemaakte fout is dat startende ondernemers zichzelf geen salaris geven. Dat lijkt een gemakkelijke manier om te besparen bij het opstarten van je onderneming. Toch schuilt hier een grote valkuil achter. Om je privékosten te betalen, ga je nu geld uit je zaak halen, dat je misschien al gereserveerd had voor andere zaken. Je budget voor je zaak raakt zo uit balans en je verliest het overzicht. Door voor jezelf elke maand een salaris te reserveren, dwing je jezelf om je budget voor zowel je zakelijke kosten als privékosten in balans te houden.

3. Bespaar, maar bespaar niet op kwaliteit

Wanneer je met een beperkt budget een salon start, moet je nu eenmaal op de kleintjes letten. Maar maak goede afwegingen voor waar je op kunt besparen en waarop niet. Een kwalitatieve behandelstoel voor het uitvoeren van je schoonheidsbehandelingen is een ‘must’ om een professionele service te kunnen bieden, dat geldt ook voor een degelijke en veilige behandeltafel voor een massagepraktijk. Wanneer je op dit soort essentiële zaken bespaart, zal je op de lange duur meer geld kwijt zijn, omdat je sneller een nieuwe behandelstoel of -tafel nodig hebt of omdat je hiermee jouw professionele imago aantast. Bespaar liever op zaken als decoratie.

Lees ook: Budgetvriendelijk je salon inrichten? Enkele tips!

4. Inzicht in drukke en rustige periodes

De meeste bedrijven kennen gedurende het jaar een afwisseling tussen drukke en rustige periodes. Meestal zijn deze periodes elk jaar min of meer hetzelfde. Als startende ondernemer weet je nog niet hoe jouw zaak zal gaan lopen, maar je kunt wel onderzoek doen naar wat doorgaans binnen jouw branche drukke en rustige periodes zijn. In de rustige periodes zul je extra alert over je budget moeten waken. Daarnaast kun je de rustigere periodes ook aangrijpen om alvast plannen te maken voor de drukkere periodes die eraan komen, om je marketingplannen aan te scherpen en om achterstallige werkzaamheden bij te werken. Zie voor meer informatie de resultaten van onze enquête ‘Bezettingsgraad per maand’.

5. Maak een planning voor grote (onverwachte) uitgaven

Een planning maken voor onverwachte uitgaven? Dat klinkt tegenstrijdig! Onverwachte uitgaven zijn alleen maar onverwacht, omdat jij ze over het hoofd hebt gezien. Het is niet de vraag of je apparatuur ooit kapot zal gaan, maar wanneer? Niets heeft het eeuwige leven, ook je computer, koeldampapparaat of hot stone verwarmer niet. Calculeer deze kosten op tijd in binnen je bedrijfsadministratie. Op die manier ben je beter voorbereid op ‘onverwachte’ kosten en voorkom je dat er ineens een gat wordt geslagen in jouw financiële plaatje.

6. Slim omgaan met je budget: vergeet niet dat tijd ook geld is

Er zijn heel wat startende ondernemers die dit essentieel detail over het hoofd zien. Wanneer je de tijd die je aan je salon of praktijk besteedt onderschat, zul je al snel ontdekken dat je veel te weinig verdient. Denk eens aan al die uren die je kwijt bent aan je boekhouding, marketing, voorraadbeheer, het opfrissen van je vakkennis en het schoonmaken van je salon of praktijk. Het is belangrijk dat je deze tijd doorberekent in de prijs van je behandelingen. Uiteindelijk hebben je klanten er alleen maar voordeel van als jij je zaakjes goed op orde hebt!

Goed voorbereid aan de slag als ondernemer? Volg dan ook onze cursus start je eigen salon!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie